Kelebihan Minyak Benih Hitam untuk Diabetes

Minyak biji hitam terkenal dengan pelbagai manfaat kesihatan. Minyak ini diekstrak dari biji tanaman yang disebut kalonji. Lalu, apa faedah minyak biji hitam untuk diabetes?

Untuk membuktikan manfaat kesihatan terhadap diabetes, diperlukan kajian mendalam. Begitu juga dengan minyak biji hitam. Lalu, adakah kajian yang membuktikan manfaat minyak biji hitam bagi pesakit diabetes? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Seberapa Berkesan Timun dalam Menurunkan Gula Darah?

Adakah Manfaat Minyak Benih Hitam untuk Diabetes?

Sebelum melihat faedah minyak biji hitam untuk pesakit kencing manis, kita perlu membincangkan diabetes secara ringkas. Diabetes adalah penyakit kronik yang berkaitan dengan kemampuan tubuh menguruskan gula darah kerana kekurangan insulin atau penurunan kemampuan insulin.

Penyakit ini menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah yang kemudian memerlukan ubat dan perubahan diet untuk menurunkannya. Terdapat dua jenis diabetes umum, diabetes jenis 1 dan jenis 2. Diabetes jenis 1 adalah penyakit autoimun kerana tubuh tidak dapat menghasilkan insulin. Manakala diabetes jenis 2 dipengaruhi oleh gaya hidup sehingga kepekaan sel terhadap insulin menurun.

Hingga kini, pelbagai kajian telah dilakukan untuk mencari rawatan diabetes, iaitu ubat-ubatan yang berkesan menurunkan kadar gula dalam darah. Bukan hanya ubat-ubatan kimia, malah ubat-ubatan herba telah diuji untuk mengetahui apakah ia berkesan menurunkan gula darah.

Salah satu ramuan utama penyelidikan adalah minyak biji hitam. Adakah faedah minyak biji hitam untuk pesakit kencing manis sebenarnya? Beberapa kajian sebenarnya menunjukkan hasil yang positif. Berikut adalah beberapa kajian yang berkaitan dengan manfaat minyak biji hitam untuk pesakit kencing manis:

Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Penyelidikan Farmaseutikal British pada tahun 2016 menunjukkan bahawa manfaat biji kalonji cukup menjanjikan untuk menguruskan diabetes. Terdapat kesan meningkatkan pengeluaran insulin, meningkatkan toleransi glukosa, dan memperbanyak (memperbaiki) sel beta sebagai kilang insulin.

Kesimpulan yang dibuat oleh para penyelidik adalah bahawa biji kalonji mempunyai peranan penting dalam rawatan komplikasi diabetes, seperti nefropati, neuropati, dan aterosklerosis. Oleh itu, para penyelidik ini menyedari bahawa terdapat manfaat minyak biji hitam untuk pesakit diabetes.

Di samping itu, kajian lain pada tahun 2013 menunjukkan bahawa pemberian minyak kalonji secara signifikan meningkatkan kadar insulin serum pada tikus diabetes, sehingga memberikan kesan terapeutik.

Kajian lain pada tahun 2017 menunjukkan bahawa minyak biji jintan hitam dapat mengurangi Hb1Ac, yang merupakan rata-rata kadar gula darah, dengan meningkatkan produksi insulin, menurunkan daya tahan insulin, merangsang aktiviti sel, dan menurunkan penyerapan insulin di usus.

Sementara itu, satu lagi kajian tahun 2014 menunjukkan bahawa menambahkan minyak biji hitam ke dalam diet haiwan percubaan (tikus) dengan diabetes menurunkan gula darah, cairan, dan pengambilan makanan.

Oleh itu, dapat dilihat bahawa berdasarkan beberapa kajian di atas, didapati bahawa terdapat manfaat minyak biji hitam untuk diabetes. Sebilangan pakar, terutama yang terlibat dalam kajian ini, telah menyimpulkan bahawa kemungkinan bahawa manfaat minyak biji hitam bagi pesakit diabetes adalah positif.

Baca juga: Bolehkah Diabetis menderma Darah?

Komponen dalam Minyak Benih Hitam

Menurut tinjauan yang diterbitkan pada tahun 2015, didapati bahawa bahan yang disebut timoquinone mungkin merupakan bahagian yang paling kuat dari kesan hipoglikemik dari minyak biji hitam.

Tinjauan dilakukan dan bertujuan untuk mengenal pasti ramuan biji Kalonji yang berkesan dan selamat untuk pesakit diabetes. Beberapa bahan aktif dalam minyak biji hitam yang merupakan antioksidan adalah:

  • Timoquinone
  • Beta sisterol
  • Nigelon

Minyak biji hitam juga mengandungi asid amino, seperti asam linoleat, oleik, palmitik dan stearat. Selain itu, ada juga sejumlah mineral yang terdapat dalam minyak biji hitam, seperti selenium, kalsium, zat besi, kalium, karoten, dan arginin.

Kemudian, berdasarkan kajian di atas, dapatkah disimpulkan bahawa manfaat minyak biji hitam untuk diabetes adalah nyata? Sesungguhnya, beberapa kajian menunjukkan hasil yang menjanjikan mengenai potensi faedah minyak biji hitam untuk diabetes.

Walau bagaimanapun, penyelidikan yang lebih besar dan mendalam masih diperlukan untuk memahami keselamatan penggunaan minyak biji hitam bagi penghidap diabetes, dan penyakit lain. Selain itu, para pakar juga masih perlu melakukan penyelidikan untuk melihat kesan interaksi minyak biji hitam dengan ubat diabetes.

Oleh itu, jika rakan-rakan Diabest ingin mengambil minyak biji hitam untuk membantu mengawal diabetes, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu. Doktor akan memberi penjelasan mengenai kebaikan dan keburukan kesan minyak biji hitam untuk keadaan Diabestfriends.

Oleh itu, beberapa kajian mengenai faedah minyak biji hitam bagi pesakit diabetes menunjukkan perkara positif. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mengesahkannya.

Baca juga: 7 Makanan ringan yang sihat dan sederhana untuk pesakit kencing manis

Sumber:

Bamosa AO. Kajian semula mengenai kesan hipoglikemik Nigella sativa dan thymoquinone. 2015.

El-Bahr SM. Pengaruh gabungan gabungan kunyit dan biji hitam pada parameter biokimia tikus diabetes terpilih. 2014.

Rahman PNR. Khasiat minyak biji jintan hitam (Nigella sativa) dan kombinasi ubat hipoglikemik untuk mengurangkan tahap HbA1c pada pesakit dengan risiko sindrom metabolik. 2017.

Tavakkoli A. Ulasan mengenai ujian klinikal benih belakang (Nigella sativa) dan komponen aktifnya, thymoquinone. 2017.

Garis Kesihatan. Minyak Benih Hitam untuk Diabetes: Adakah Berkesan? Januari. 2019.