Berhubungan Seks Semasa Hamil | saya sihat

Sebilangan pasangan yang sudah berkahwin mungkin masih percaya bahawa melakukan hubungan seks semasa mengandung boleh mempengaruhi janin di dalam kandungan. Sebenarnya, melakukan hubungan seks ketika hamil sebenarnya baik untuk kehamilan, tetapi dengan syarat doktor menyatakan bahawa kehamilan anda bukanlah kehamilan berisiko tinggi.

Selain baik untuk kesihatan Ibu dan Ayah, berikut adalah beberapa sebab mengapa hubungan seks semasa kehamilan adalah baik.

Baca juga: Adakah selamat melakukan seks oral semasa hamil?

Sebab Mengapa Berhubungan Seks Semasa Hamil Disarankan

Sebilangan besar wanita hamil mungkin takut bahawa melakukan hubungan seks boleh mempengaruhi keadaan janin di rahim pada trimester ketiga. Tetapi sebenarnya, melakukan hubungan seks pada trimester ketiga sebenarnya baik untuk mental dan hubungan ibu dan ayah, anda tahu.

1. Seks akan mengeratkan hubungan

Sebilangan besar wanita hamil terlalu fokus pada kehamilan dan keselamatan bayi di dalam kandungan sehingga kebahagiaan pasangan diketepikan. Walaupun melakukan hubungan seks dapat mengeratkan hubungan antara Ibu dan Ayah sebagai suami isteri, anda tahu.

"Penting untuk berkongsi kasih sayang fizikal sebagai cara untuk mengekalkan apa yang telah dibina dan memperkuat ikatan keluarga baru anda di kemudian hari," kata Pepper Schwartz Ph.D, seorang profesor sosiologi di University of Washington di Seattle, Amerika Syarikat.

2. Cari kedudukan seks baru

Kedudukan seks mubaligh mungkin terlalu berisiko bagi wanita hamil ketika perutnya sudah mulai membesar. Cuba cari posisi seks baru seperti duduk di tepi katil anda, sementara pasangan anda berlutut atau berdiri dan menembusi dari depan. Anda juga boleh melakukan kedudukan sudu dengan berbaring di sebelah anda dan pasangan anda menembusi dari belakang.

3. Seks semasa mengandung lebih baik

Manfaat seks semasa kehamilan dapat meningkatkan aliran darah ke kawasan kemaluan anda sehingga kepekaan meningkat dan orgasme meningkat. Pasangan juga akan lebih mudah menembus nafas, kerana faraj lebih basah kerana peningkatan estrogen dan payudara lebih sensitif. Tetapi berhati-hati, Ibu. minta Ayah melakukan rangsangan foreplay secara sederhana kerana rangsangan payudara yang berlebihan dapat meningkatkan risiko kelahiran pramatang, anda tahu, Ibu.

4. Meredakan tekanan

Orgasme kerana hubungan seks akan meningkatkan pengeluaran endorfin yang akan membuat anda berasa tenang dan gembira. Apabila anda merasa tertekan, pertimbangkan untuk melakukan hubungan seks untuk melepaskan endorfin dan itu akan membuat badan anda berasa lebih baik.

Baca juga: Geng, Inilah 6 Manfaat Seks untuk Wanita

Keadaan yang Tidak Membolehkan Wanita Hamil Melakukan Seks

Sebelum melakukan hubungan seks dengan pasangan anda, pastikan anda terlebih dahulu berunding dengan doktor anda mengenai keadaan kesihatan kehamilan anda, Ibu. Kerana, mungkin anda tidak dinasihatkan untuk melakukan hubungan seks jika anda mempunyai salah satu syarat berikut:

Risiko keguguran. Pakar obstetrik anda mungkin tidak menasihati anda untuk melakukan hubungan seks sekiranya anda mengandung dengan risiko keguguran yang tinggi.

Persalinan pramatang. Sekiranya anda mempunyai sejarah kelahiran preterm pada kehamilan sebelumnya, doktor anda mungkin tidak mengesyorkan melakukan hubungan seks.

Pendarahan faraj. Sekiranya anda mengalami pendarahan faraj, keputihan, atau kekejangan tanpa sebab, anda harus mengelakkan hubungan seks.

Plasenta previa. Plasenta previa adalah keadaan kehamilan di mana plasenta anda berada di bawah. Keadaan ini biasanya membuat anda terdedah kepada pendarahan berulang dan keguguran.

Kehamilan kembar. Sekiranya anda mengandung anak kembar, pakar kandungan anda mungkin tidak mengesyorkan melakukan hubungan seks kerana ini menimbulkan risiko kepada janin dan diri anda.

Baca juga: Pendarahan semasa Hubungan Seks Semasa Mengandung? Inilah penyebabnya!

Rujukan:

Ibu bapa. 4 Sebab untuk Tetap Berhubungan Seks Semasa Anda Hamil

WebMD. Seks Semasa dan Selepas Kehamilan


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found