jenis dan fungsi tambalan - guesehat.com

Untuk mengelakkan atau mengurangkan kesan sampingan ubat oral atau suntikan, banyak orang memilih untuk menggunakan tambalan. Koyo dalam bahasa perubatan disebut transmedal tampalan, yang merupakan sejenis ubat luaran yang diletakkan di permukaan kulit untuk membantu merawat masalah perubatan tertentu. Patch dibuat dari pelbagai jenis ubat, sehingga dapat meresap ke dalam kulit. Kandungan ubat diserap melalui lapisan luar kulit, kemudian memasuki lapisan kulit, memasuki aliran darah, dan diedarkan ke seluruh badan. Patch ini dikenali sebagai ubat untuk meredakan sakit otot atau sakit akibat aktiviti seharian. Tetapi ternyata patch mempunyai pelbagai jenis yang dapat disesuaikan dengan penggunaannya, anda tahu!

Johns Hopkins Medicine mengatakan bahawa patch boleh membantu mencegah kesan sampingan yang disebabkan oleh pengambilan pil, seperti gangguan gastrointestinal (sistem pencernaan) dan pendarahan dalaman. Berikut adalah jenis tampalan di dunia perubatan dan kegunaannya.

Analgesik topikal

Jenis ubat yang berbeza di kaunter (OTC) tersedia di pasaran untuk menghilangkan rasa sakit dari beberapa keadaan perubatan. Secara amnya, tampalan jenis ini digunakan untuk merawat sakit, kecederaan pada tulang dan otot. Cara tampalan ini berfungsi adalah dengan membawa ubat anti-radang (ubat anti-radang bukan steroid) terus ke kawasan yang terjejas. Oleh itu, kesan anti-radang dapat dirasakan secara langsung tanpa mempengaruhi organ-organ tubuh yang lain.

Tampalan nikotin

Jenis tampalan ini digunakan untuk membantu orang berhenti merokok. Ini kerana kandungan kimia di tambalan memberikan jumlah nikotin yang perlahan dan stabil ke dalam aliran darah, mencegah pemakai merokok. Menurut beberapa orang yang pernah mengalami kesan tampalan ini, mereka menganggapnya sebagai rawatan yang lebih baik daripada mengambil permen karet atau lozenges.

Tampalan Nitrogliserin

Patch ini digunakan untuk orang yang mengalami angina, iaitu sakit dada yang disebabkan oleh penyempitan saluran darah di jantung. Fungsi tampalan ini adalah untuk melonggarkan saluran darah, sehingga jantung mendapat lebih banyak darah dan oksigen. Tampalan ini dapat mencegah sakit angina, tetapi tidak digunakan untuk merawat sakit dada. Tampalan ini boleh digunakan selama 12-14 jam sehari.

Fentanyl Patch

Fentanyl Patch, tampalan yang mengandungi narkotik kuat dan hanya digunakan untuk merawat sakit kronik. Tampalan ini berfungsi melalui sistem saraf pusat untuk melegakan kesakitan jangka panjang. Kerana kandungan narkotik di dalamnya, fentanyl boleh menyebabkan ketagihan. Oleh itu, rawatan ini hanya tersedia dengan preskripsi dari doktor yang sentiasa dipantau.

Tampalan Lidociane

Menurut American Cancer Society, tampalan ini adalah sejenis tampalan anestetik tempatan yang digunakan doktor untuk merawat kesemutan dan rasa sakit yang membakar, seperti ruam. Sebelum menggunakan tampalan jenis ini, harus diperhatikan bahawa tambalan ini dapat berinteraksi dengan ubat lain, terutama ubat jantung. Dan untuk wanita hamil tidak digalakkan menggunakan tampalan jenis ini tampalan lidociane.