Perubahan Emosi bagi Pesakit Strok

Strok adalah gangguan saluran darah otak, salah satu gejalanya adalah pergerakan anggota badan yang menjadi lemah atau sukar bergerak. Strok terbahagi kepada dua, iaitu strok penyumbatan dan pendarahan.

Mungkin Gang Sihat telah mendengar bahawa salah satu perkara yang dapat meningkatkan risiko penyakit ini adalah perubahan emosi yang tidak stabil. Menurut penyelidikan, orang yang mudah marah mempunyai risiko 3 kali mengalami strok.

Walau bagaimanapun, masalah kestabilan emosi nampaknya bukan salah satu faktor risiko strok. Perubahan emosi penghidap strok adalah kesan strok itu sendiri. Walaupun bagi pesakit strok yang mempunyai emosi stabil.

Perubahan emosi dan strok mempunyai hubungan timbal balik. Sebagai contoh, kemarahan yang kerap boleh menyebabkan strok. Begitu juga dengan pesakit strok yang mengalami perubahan emosi dan tingkah laku.

Baca juga: MENJADI CEPAT, Cara Cepat Mengesan Strok

Perubahan Emosi bagi Pesakit Strok

Seseorang yang mengalami strok sering mengalami pelbagai jenis masalah emosi. Mereka menjadi lebih sensitif dan berperangai. Yang paling kerap berlaku dalam masyarakat adalah kemurungan dan kegelisahan.

Penghidap strok sukar mengawal emosi yang selalu berubah secara tiba-tiba. Anda boleh menemui mangsa yang mudah marah, tiba-tiba menangis, atau marah tanpa sebab yang jelas.

Perubahan emosi ini tentu saja mencetuskan perubahan tingkah laku juga. Perubahan ini bukan hanya mengenai perasaan mereka. Tetapi ia juga memberi kesan terhadap keadaan apa yang berlaku di persekitaran mereka.

Ini disebabkan oleh kekecewaan kerana tidak dapat melakukan sesuatu untuk diri sendiri secara bebas. Kemurungan dan kebimbangan biasanya ditunjukkan kepada mereka yang terdekat dengan mereka. Terutama pada keluarga dan orang dekat, penghidap strok kehilangan empati dan impulsif.

Baca juga: Awas, gejala pertama fibrilasi atrium adalah strok!

Sekiranya diteliti dari sudut perubatan, perubahan ini disebut perubahan kognitif. Christine Salinas, seorang pakar neuropsikologi dan pengarah Angkasa di Pusat Neuropsikologi Pantai di Florida, mengatakan perubahan keperibadian ini sangat biasa bagi orang yang mengalami strok yang akan berlangsung hingga fasa pemulihan.

Ini berlaku kerana strok yang mempengaruhi kawasan otak yang mengatur tingkah laku dan kemampuan berfikir atau fungsi kognitif, terutama di otak depan. Strok juga menyebabkan Kesan Pseudobulbar (PBA) dicirikan oleh perubahan emosi yang kuat.

Bukan hanya tiba-tiba sedih, penghidap strok juga tiba-tiba dapat gembira tanpa sebab. Perubahan mendadak ini biasanya singkat. Di bawah pengaruh Kesan Pseudobulbar Dalam kes ini, gangguan terjadi di kawasan frontal otak yang mengatur motorik dan deria, korteks temporal, batang otak, dan otak kecil. Tingkah laku ini sering disalah anggap sebagai kemurungan. Walau bagaimanapun, kemurungan dan Kesan Pseudobulbar adalah perkara yang berbeza.

Baca juga: Ingin Mengelakkan Strok? Pesakit kencing manis perlu melakukan ini!

Bolehkah Perubahan Emosi Pesakit Strok Meningkatkan?

Peningkatan masalah emosi dan tingkah laku pesakit tidak dapat dipisahkan dari peranan dan sokongan keluarga terdekat. Adalah mustahak bagi keluarga untuk tidak pernah jemu dan jemu memberikan sokongan moral dan keyakinan kepada mangsa strok bahawa keadaan mereka akan pulih dari masa ke masa.

Sesuaikan dengan keadaan dan masalah yang mereka hadapi. Seperti kehilangan ingatan, kesukaran untuk berkomunikasi, dengan cara itu anda akan memahami apa yang mereka perlukan.

Berikut adalah beberapa petua yang dapat dilakukan oleh orang terdekat anda untuk mengatasi mangsa strok:

  1. Tetap positif, sabar, dan menyokong, tetapi tegas dalam menangani gejala kemurungan mereka
  2. Fahami bahawa tingkah laku negatif mereka tidak ditujukan kepada orang di sekeliling mereka
  3. Kurangkan perkara yang boleh mengganggu ketenangan mereka
  4. Arahkan badan mereka untuk terus aktif sebagai perangsang sehingga tubuh menjadi terbiasa bergerak dan memprovokasi saraf untuk bertindak balas terhadap rawatan

Kami mengesyorkan agar, selain berunding dengan pakar neurologi dan pemulihan perubatan. Ia juga bagus jika pesakit strok seimbang dengan psikologi atau psikiatri. Tujuannya adalah untuk menangani masalah tingkah laku dan perubahan sifatnya. Ini sangat penting kerana terapi mental sama pentingnya dengan terapi fizikal. Dengan cara itu, kedua-duanya dapat meningkat pada masa yang sama.

Baca juga: Cegah Strok dengan Memeriksa Tekanan Darah Secara Rutin di Rumah

Rujukan:

strok.org. Perubahan emosi selepas strok.

Strokeassociation.org. Kesan emosi strok.

strokeconnection.org. Sesuatu yang berbeza keperibadian berubah selepas strok.

Flintrehab.com. Mood berubah selepas strok.