Inilah sebab mengapa badan berpeluh - Guesehat.com

Semua orang akan berpeluh, tetapi punca dan jumlah peluh yang keluar pasti akan berbeza. Berpeluh berfungsi untuk mengatur suhu badan agar tetap normal. Peluh adalah cecair masin yang dihasilkan oleh kelenjar peluh. Keringat biasanya muncul di ketiak, kaki, dan telapak tangan. Berpeluh berlebihan atau tidak berpeluh sama sekali boleh menjadi petunjuk masalah dalam badan anda. Terdapat pelbagai sebab berpeluh, mari baca artikel berikut untuk mengetahui.

Mengapa jumlah peluh berbeza?

Dilaporkan dari New York Times, jumlah peluh yang dikeluarkan oleh badan anda bergantung pada berapa banyak kelenjar peluh yang anda ada. Manusia dilahirkan dengan 2-4 juta kelenjar peluh. Kelenjar peluh ini akan mula aktif ketika memasuki akil baligh. Wanita mempunyai lebih banyak kelenjar peluh berbanding lelaki. Walau bagaimanapun, jumlah kelenjar peluh lelaki aktif lebih banyak daripada wanita. Terdapat beberapa perkara yang mempengaruhi pengeluaran kelenjar peluh.

- Panas dan Kelembapan

Peningkatan suhu badan atau persekitaran adalah penyebab utama berpeluh. Suhu udara panas akan menjadikan badan berpeluh sebagai cara untuk menyejukkan dirinya. Apabila kelenjar peluh diaktifkan, peluh akan keluar melalui pori-pori kulit. Apabila peluh menguap, badan menjadi sejuk.

- Emosi Berlebihan

Semua jenis emosi boleh menjadi penyebab berpeluh. Marah, gembira, malu, cemas, emosi Ini akan mencetuskan kelenjar peluh untuk lebih aktif. Apabila anda marah, misalnya, tubuh anda melepaskan hormon tekanan yang dapat meningkatkan kadar denyutan jantung, tekanan darah, dan suhu badan anda, sehingga badan anda berpeluh. Ketika cemas kerana tarikh akhir yang hampir tiba atau ketika anda ingin temu duga kerja, tapak tangan dan kaki anda sering basah dengan peluh.

Baca juga: Manfaat Peluh untuk Kesihatan Tubuh

- Sukan

Mengapa anda berpeluh ketika bersenam? Jawapannya ialah aktiviti sukan mengaktifkan sistem pemanasan dalaman badan. Peluh, sekali lagi, adalah cara badan untuk mengurangkan panas berlebihan. Berpeluh ketika bersenam juga merupakan petunjuk yang menunjukkan bahawa senaman yang anda lakukan cukup baik. Pastikan badan anda sentiasa terhidrat semasa anda bersenam, ya, geng.

- Sakit Badan

Apabila sakit atau badan dijangkiti, otak secara automatik akan menaikkan termostat badan beberapa darjah. Pada masa ini, Gang Sihat merasakan demam, suhu badan meningkat tetapi badannya sejuk dan menggigil. Keadaan ini adalah cara tubuh melawan kuman. Sebentar demam mula mereda, perlahan-lahan suhu badan akan kembali normal dan anda akan berasa panas kembali dan mula berpeluh untuk menyejukkan badan semula. Selain demam, penyakit lain yang mencetuskan berpeluh termasuk diabetes, barah, hiperhidrosis, hipoglikemia, angina, barah, dan HIV. Jadi Gang Sihat perlu waspada jika anda berpeluh berlebihan.

- Kesan Sampingan Dadah

Beberapa jenis ubat yang seharusnya menjadikan tubuh lebih baik juga boleh memberi kesan sampingan. Salah satu kesan sampingan ini adalah badan menjadi berpeluh. Jenis ubat yang memberikan kesan ini, termasuk antidepresan, ubat penurun tekanan darah, ubat barah, beberapa jenis ubat diabetes, morfin, dan lain-lain. Sekiranya ubat yang anda ambil membuat anda berpeluh terlalu banyak, cuba berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk menukar jenis ubat atau menukar dos ubat.

- Makanan Pedas, Kopi, Alkohol

Makanan pedas merangsang reseptor saraf yang sama untuk panas, jadi tubuh bertindak balas dengan menghasilkan peluh, biasanya dari dahi dan hidung. Bukan hanya makanan pedas, kafein dalam kopi juga menjadikan badan berpeluh. Kafein dapat merangsang sistem saraf pusat untuk mengaktifkan kelenjar peluh, semakin banyak kopi yang anda minum, semakin banyak peluh akan keluar. Selain itu, panas dari kopi juga dapat membuat badan anda terasa panas dan akhirnya menjadi berpeluh. Alkohol juga dapat melebarkan saluran darah dan menjadikan kulit menjadi merah dan berpeluh. Kesan alkohol ini disebut vasodilation.

- Menopaus

Salah satu gejala menopaus yang dirasakan oleh wanita adalah: kilat panas. Menopaus akan menjadikan hormon estrogen menurun dan memberi kesan pada hipotalamus (alat pengukur suhu badan). Walaupun suhu udara sejuk, badan anda akan menganggap anda panas. Malah saluran darah di kulit juga melebar. Sehingga badan akan berpeluh dan kulit kemerahan.

Baca juga: Cepat Mengatasi Panas Berduri

Petua Mengatasi Badan yang Berpeluh

Terdapat beberapa orang yang berpeluh berlebihan dan membuat badan tidak selesa, anda boleh mengatasinya dengan:

- Basuh muka dan badan anda jika rasa melekit (kerana kandungan garam) telah kering pada kulit anda.

- Ganti pakaian yang sudah basah dengan peluh untuk mengurangkan risiko jangkitan kulat dan bakteria.

- Gantikan cecair yang hilang dan larutan elektrolit.

- Gunakan deodoran untuk mengurangkan bau dan mengawal peluh.

- Jauhi makanan yang dapat meningkatkan pengeluaran kelenjar peluh.

Berunding dengan profesional perubatan jika selain berpeluh, anda juga mengalami sakit dada, demam, berdebar-debar jantung dan berdegup cepat, sesak nafas, penurunan berat badan, atau berpeluh untuk waktu yang lama tanpa sebab yang jelas atau hanya berpeluh pada waktu malam. Tanda-tanda di atas boleh menjadi gejala munculnya penyakit yang boleh membahayakan.

Baca juga: Ikuti 10 cara ini untuk memenuhi pemakanan seimbang


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found