Ketinggian Berkurang | saya sihat

20 Oktober diperingati sebagai Hari Osteoporosis Sedunia. Osteoporosis adalah keadaan di mana kepadatan tulang dikurangkan, menjadikannya rentan terhadap patah tulang atau patah tulang. Orang biasa menyebutnya tulang berliang.

Kerana tidak mematikan, sesetengah orang tidak menganggap osteoporosis sebagai penyakit berbahaya. Lebih-lebih lagi, tidak ada gejala sama sekali, sehingga tiba-tiba pesakit mengalami kesan ringan dan patah tulang. Pada orang yang mempunyai tulang yang sihat, kesan ringan tidak menyebabkan patah tulang atau patah tulang.

"Osteoporosis bukanlah suatu keadaan yang harus dipandang ringan atau dapat diabaikan. Sekiranya patah tulang berlaku, ia akan menyebabkan kesakitan dan mengurangkan kualiti hidup pesakit. Selain itu, ia memerlukan kos yang tinggi untuk rawatan, ‚ÄĚjelas Dr. dr. Rudy Hidayat SpPD (KR), dari Persatuan Osteoporosis Indonesia (Perosi) dalam Instagram Live yang diadakan oleh Anlene, Selasa (20/10).

Baca juga: Kenali Punca Osteoporosis dan Cara Mencegahnya!

Menjimatkan Jisim Tulang Lebih Awal

Ketua Perosi, Dr. Fiastuti Witjaksono SpGK menjelaskan bahawa salah satu faktor risiko osteoporosis adalah usia, berat badan yang berlebihan, kekurangan kalsium dan vitamin D, dan gaya hidup yang tidak aktif.

"Usia tidak dapat diubah, jadi salah satu upaya untuk menjaga tulang tetap sehat adalah mengubah apa yang dapat diubah, seperti memperbaiki diet, tidak kekurangan kalsium dan vitamin D," jelasnya.

Kalsium dan vitamin D diperlukan untuk memastikan tulang sihat dan kuat. Tulang yang sihat dicirikan oleh jisim tulang yang padat, jadi tidak ada rongga (berliang). Ketumpatan tulang dibina sejak bayi sehingga mencapai puncaknya pada usia puncak 20-30 tahun. Selepas itu, jisim tulang akan berkurang secara semula jadi dan sedikit demi sedikit. Selepas menopaus, penurunan kepadatan tulang dipercepat.

Oleh itu, jelas Dr. Rudy, simpan jisim tulang sebanyak mungkin sebelum mencapai jisim tulang puncak (jisim tulang puncak) pada usia 20-30 tahun sangat digalakkan. "Semakin tinggi ketumpatan tulang di jisim tulang puncak Ini, akan sangat berguna sebagai penjimatan apabila jisim tulang mulai menurun. "

Bagaimana untuk? Dr. Fiastuti menambah, memakan makanan yang kaya dengan kalsium adalah salah satu cara untuk meningkatkan kepadatan tulang sejak usia dini. Contoh makanan yang kaya dengan kalsium adalah susu, yogurt, dan keju, atau ikan dengan tulang (ikan bilis, bandeng dengan duri lembut), kacang soya, dan makanan berasaskan soya lain.

"Untuk vitamin D, tidak banyak makanan yang mengandung vitamin D, kecuali salmon. Namun, kita dapat menunaikannya dari makanan yang telah diperkaya (diperkaya) dengan vitamin D, atau mendapatkannya langsung dari matahari, "jelasnya.

Sebaik-baiknya, keperluan kalsium bagi setiap orang berbeza-beza. Kanak-kanak memerlukan sekitar 700-1000 mg sehari, sementara remaja hingga dewasa antara 1.300 mg / hari.

Baca juga: Tanda-tanda Kekurangan Nutrisi pada Wanita

Bolehkah Kita Mendapat Kalsium Terlalu Banyak?

Kalsium diperlukan untuk mengekalkan kepadatan tulang dan mengekalkan fungsi organ tubuh yang lain. Walau bagaimanapun, penggunaan berlebihan juga tidak digalakkan. Menurut dr. Fiastuti, selagi kita hanya mendapat kalsium dari makanan semula jadi seperti susu, keju, ikan bilis dan sebagainya, risiko berlebihan kalsium jarang dijumpai.

Kalsium yang berlebihan dalam badan boleh menyebabkan masalah, seperti penyumbatan saluran darah dan pembentukan batu ginjal. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh pengambilan kalsium dari makanan tambahan dengan tahap yang melebihi dos. Oleh itu, penting untuk selalu berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sekiranya anda ingin mengambil makanan tambahan kalsium.

Mengekalkan tulang yang sihat tidak cukup dari makanan sahaja. Agar penyerapan kalsium ke dalam tulang menjadi berkesan dan optimum, ia mesti disokong dengan senaman yang kerap. Sekurang-kurangnya berjalan kaki setiap hari, selama 30 minit.

Sekiranya usaha ini dilakukan, Gang Sihat dapat memastikan tulang yang sihat dengan memeriksa kepadatan jisim tulang secara berkala. Pemeriksaan itu mudah dan tidak menyakitkan.

Jangan terlambat, kerana jika anda merasakan gejala osteoporosis, itu bermakna sudah terlambat. Sebagai contoh, postur mula melentur, dan ketinggiannya menurun. "Ini adalah gejala tulang berpori, dan osteoporosis telah berlaku," kata dr. Rudy.

Baca juga: Ambil Makanan Yang Mengandungi Mineral Kalsium Di Sini Untuk Tulang yang Sihat!

Rujukan:

Worldosteoporosisday.org

Mayoclinic.com. Makanan tambahan kalsium dan kalsium: Mencapai keseimbangan yang betul