Apa itu Hindmilk | Saya sihat

Hindmilk adalah susu ibu yang tinggi lemak dan berkalori tinggi, yang akan diperoleh anak kecil anda pada akhir sesi penyusuan. Itulah sebabnya orang memanggilnya kembali susu. Mengkonsumsi susu ibu akan menjadikan si kecil anda kenyang lebih lama dan mengantuk, anda tahu, ibu. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai susu hind, faedahnya untuk bayi, dan bagaimana cara mendapatkannya!

Apa itu Hindmilk?

Apabila susu ibu dihasilkan, lemak akan melekat di sebelah sel pembentuk susu. Susu ibu yang kandungan airnya lebih tinggi akan mengalir ke arah puting susu. Sementara itu, lemak akan bercampur dalam susu ibu di bahagian belakang, kemudian keluar terakhir semasa proses penyusuan.

Susu yang lebih dekat dengan puting susu dan lebih banyak cecair disebut foremilk. Sementara itu, susu ibu yang dicampurkan dengan lemak dan keluar terakhir disebut hindmilk.

Tekstur hindmilk lebih tebal dan berkrim berbanding dengan foremilk. Warnanya juga putih pekat, tidak seperti foremilk yang cenderung jernih dan berair. Walaupun foremilk rendah lemak, hindmilk adalah sebaliknya. Susu ibu, yang sering disebut susu ibu, kaya akan lemak dan mempunyai kalori yang lebih tinggi.

Jika anak anda menyusu, susu yang paling dekat dengan puting atau susu ibu akan segera disedut. Susu belakang perlahan-lahan akan mengalir ke hadapan ke arah puting, yang akan disedut oleh si kecil.

Sekiranya ia dihisap sepenuhnya, maka payudara anda akan terasa kosong dan sedikit mengempis. Sekiranya bayi anda masih lapar, anda boleh memindahkannya untuk menyusui payudara yang lain.

Kebaikan Hindmilk untuk Bayi

Sekiranya bayi minum lebih banyak susu ibu daripada susu ibu, kandungan lemak yang diterima olehnya semasa proses penyusuan menjadi tidak seimbang. Foremilk yang biasanya rendah lemak akan memasuki saluran pencernaan si kecil dengan cepat. Dengan begitu cepat, laktosa di susu ibu tidak mempunyai cukup masa untuk dipecah dan dicerna oleh tubuh si kecil.

Laktosa yang tidak dicerna akan berlebihan dan terperangkap dalam usus besar, di mana ia ditapai dan menghasilkan banyak gas. Akibatnya, perut bayi menjadi kembung.

Di samping itu, terdapat beberapa gejala lain yang dapat dialami oleh anak kecil anda jika dia tidak makan susu ibu dan susu ibu secara seimbang, iaitu:

  • Najis bayi anda berwarna hijau, berbusa, atau lebih banyak cecair.
  • Mengalami sakit perut disertai dengan tangisan, jeritan, dan kekecohan.
  • Dia tidak tidur lena.
  • Cepat lapar.

Supaya anak anda mendapat susu ibu dan susu ibu pada masa yang sama dalam satu sesi penyusuan, anda disarankan untuk menyusukan anak anda sehingga payudara terasa kosong dan kemudian beralih ke payudara yang lain. Tujuannya, tentu saja, dia mendapat kandungan nutrien yang seimbang, termasuk lemak dan kalori, dan kenyang lebih lama.

Bagaimana cara mendapatkan Hindmilk?

Sekiranya anak anda baru dilahirkan, anda harus menyusukan anak anda selama 10-15 minit untuk setiap payudara. Sebabnya, pada awal susu memerlukan lebih banyak masa untuk keluar dari payudara. Sedangkan pada bayi yang lebih tua, biasanya tidak memerlukan waktu lama untuk menyusui. Sebenarnya, dalam masa kurang dari 10 minit anak kecil anda boleh mendapat susu ibu dan susu ibu.

Susukan bayi anda sehingga payudara anda terasa kosong, kemudian pindahkan ke payudara yang lain. Sekiranya ternyata si kecil telah berhenti menyusu, walaupun payudara anda masih terasa kenyang, maka anda boleh menyatakan susu yang tinggal, yang tidak lain hanyalah susu ibu. Simpan hindmilk di dalam peti sejuk dan berikan kepada bayi anda semasa penyusuan berikutnya.

Nisbah foremilk dan hindmilk berbeza untuk setiap ibu, serta kandungan lemak di dalamnya. Kedua-dua foremilk dan hindmilk sama bermanfaat untuk pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda. Oleh itu, sentiasa berusaha memastikan anak anda mendapat kedua-duanya setiap kali anda menyusu! (AS)

Rujukan

WebMD: Apa yang Perlu Diketahui Mengenai Foremilk dan Hindmilk

Keluarga Verywell: Kepentingan Hindmilk untuk Bayi Anda

Garis Kesihatan: Apa itu Hindmilk dan Bagaimana Anda Boleh Memastikan Bayi Anda Cukup Cukup