Ketawa adalah ubat yang terbaik

Mereka mengatakan ketawa adalah ubat terbaik. Tetapi, adakah ia benar? baik, Geng Sihat perlu tahu bahawa terdapat banyak bukti bahawa ketawa boleh banyak membantu kita. Contohnya mengurangkan kesakitan dan membolehkan kita bertoleransi dengan rasa tidak selesa, mengurangkan kadar gula dalam darah, meningkatkan toleransi glukosa untuk pesakit diabetes dan bukan pesakit diabetes.

Selain itu, ketawa dapat meningkatkan prestasi seseorang, terutamanya jika pekerjaan anda bergantung pada kreativiti dan menyelesaikan masalah yang kompleks. Ketawa juga bertindak sebagai ikatan untuk hubungan antara anda dan pasangan kerana ia menyegerakkan otak penutur dan pendengar sehingga mereka selaras dengan emosi. Ketawa juga membina iklim emosi positif antara dua orang. Sebenarnya, sebilangan penyelidik percaya bahawa fungsi utama ketawa adalah menyatukan orang.

Baca juga: Lima Cara Menjalani Hidup Bahagia Menurut Penyelidikan

Ketawa adalah ubat yang terbaik

Istilah ketawa adalah ubat terbaik untuk pelbagai keadaan tidak berasas. Ketawa dapat menjadikan saluran darah anda berfungsi dengan lebih baik sehingga aliran darah lebih lancar. Dengan kata lain, tawa baik untuk jantung dan otak anda, dua organ yang memerlukan aliran oksigen dalam darah.

“Ketawa mengaktifkan tindak balas relaksasi semula jadi tubuh. Sebagai berjoging dalaman, dapat memberikan urutan yang baik untuk semua organ dalaman dan juga mengencangkan otot perut, ”kata dr. Gulshan Sethi, ketua pembedahan kardiotorasik di Pusat Perubatan Tucsondan fakulti dalam Pusat Perubatan Integratif Universiti Arizona, Amerika Syarikat.

Nah, adakah Gang Sihat tahu bahawa ketawa dapat menguatkan sistem imun, memperbaiki mood, mengurangkan kesakitan dan melindungi kita dari kesan tekanan? Baiklah, tidak ada ubat yang berfungsi lebih cepat atau boleh dipercayai untuk memulihkan minda dan badan, daripada ketawa.

Humor dapat meringankan beban hidup, memberi harapan, membuat anda lebih fokus dan waspada. Juga, ia dapat membantu anda melepaskan kemarahan dan memaafkan dengan lebih cepat. Yang lebih menggembirakan ialah ketawa adalah percuma. Jadi, anda tidak perlu risau tentang wang untuk rawatan. Dengan ketawa, anda dapat meningkatkan kesihatan emosi, menjadi lebih bahagia dan hidup lebih lama.

Baca juga: Ayuh, Ketawa di Hari Ketawa Sedunia dan rasakan faedahnya!

Ketawa adalah Perubatan Terbaik untuk Kesihatan Mental

Lagipun, ketawa membuat anda berasa baik. Perasaan positif ini akan tetap ada walaupun anda tidak lagi ketawa. Humor menolong anda tetap positif dan optimis ketika melalui situasi sukar, kecewa, sedih dan kehilangan.

Ketawa memberi anda keberanian dan kekuatan untuk mencari impian dan harapan baru. Walaupun pada masa yang paling sukar, ketawa dapat membuat anda merasa lebih baik. Dan, ketawa benar-benar menular. Hanya dengan mendengar tawa, otak anda menjadi teruja dan bersedia untuk tersenyum dan gembira.

Hubungan antara ketawa dan kesihatan mental:

  • Ketawa menghentikan emosi sedih. Gang yang sihat tidak akan merasa cemas, marah, atau sedih ketika ketawa.
  • Ketawa membuat anda lebih santai. Ini bermaksud ketawa dapat mengurangkan tekanan dan meningkatkan tenaga badan, yang membolehkan anda tetap fokus.
  • Ketawa mengubah perspektif anda dan cara berfikir anda menjadi lebih realistik. Boleh membuat anda mengelakkan konflik.
  • Ketawa dapat mendekatkan Gang yang sihat dengan orang lain, yang memberi kesan kepada kesihatan mental dan emosi anda.
Baca juga: Inilah Cara Menjaga Kesihatan Mental

Cara Membawa Ketawa Lebih Banyak

Ketawa mungkin kelihatan mudah, tetapi sukar dilakukan. Tetapi, Geng Sihat tidak perlu risau kerana anda boleh bermula dengan meluangkan masa khas untuk mencari humor dan tawa, misalnya dengan bersenam.

Apabila anda melihat sesuatu semasa bersenam, terdapat banyak perkara yang boleh membuat anda tersenyum atau ketawa. Pada akhirnya, anda secara semula jadi akan mentertawakan segalanya.

Berikut adalah beberapa cara untuk memulakan:

  • Senyum adalah permulaan tawa. Apabila anda melihat seseorang atau sesuatu yang menyeronokkan, cubalah tersenyum. Daripada bermain WL, melihat dan tersenyum kepada orang yang anda lalui atau ketika bertemu rakan sekerja di lorong pejabat.
  • Setiap hari, ajarkan diri anda untuk tersenyum dan ketawa. Singkirkan pemikiran negatif yang menghalangi humor dan ketawa. Apabila anda sedih, ini bermakna anda harus berusaha lebih keras untuk ketawa dan tersenyum.
  • Apabila anda mendengar seseorang tertawa, jangan ragu untuk ikut serta. Biasanya, sekumpulan orang ketawa kerana salah seorang dari mereka membuat jenaka. Jangan malu untuk bergabung dan mengetahui apa yang lucu.
  • Luangkan masa dengan orang yang lucu dan menyeronokkan. Mereka adalah orang yang boleh ketawa dengan senang, sama ada menertawakan diri sendiri atau kehidupan. Yang jelas, mereka secara rutin mendapat humor dalam semua acara setiap hari. Baiklah, pandangan mereka akan menular. Sebenarnya, jika anda tidak menganggap diri anda ceria dan lucu, mudah untuk menertawakan mereka.
  • Bawa humor ke dalam perbualan. Jangan ragu untuk meminta rakan sekerja di pejabat perkara paling lucu yang berlaku pada mereka pada hujung minggu atau dalam hidup mereka.
Baca juga: Benci Melihat Orang Lain Bahagia? Jangan narsisistik!

Rujukan:

Petunjuk Bantuan. Ketawa adalah ubat yang terbaik

Psikologi Hari Ini. Ketawa: Ubat Terbaik

Pengasuh hari ini. Ketawa adalah ubat yang terbaik

Pusat Chopa. 6 Sebab Mengapa Ketawa adalah Ubat Terbaik


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found