Kandungan Kalori dan Pemakanan dalam Popcorn - guesehat.com

Siapa yang tidak suka popcorn? Sekiranya anda sering menonton di pawagam, popcorn akan selalu menjadi pilihan makanan ringan di tengah-tengah kegembiraan filem ini. Makanan berasaskan jagung memang disukai oleh ramai orang. Tetapi tidak hanya suka memakannya, anda juga harus mengetahui sejarahnya!

Menurut laman web tersebut popcorn.org, popcorn telah wujud sejak ribuan tahun. Sejak abad ke-16, popcorn telah dijadikan makanan oleh orang-orang India Aztec di Mexico. Pada masa itu, popcorn disajikan untuk menghormati dewa Aztec.

Menurut penyelidikan, popcorn yang digunakan sebagai persembahan kepada dewa Aztec adalah dalam bentuk biji jagung kering yang dipanaskan dan retak, menyebabkan pengisiannya berkembang seperti bunga putih.

Populariti popcorn meningkat pada tahun 1800-an ketika seseorang bernama Cracker Jack mencipta popcorn dalam pelbagai rasa. Kemudian, ketika Pameran Dunia pertama diadakan di Chicago, muncul popcorn yang ditutup dengan sirap gula untuk pertama kalinya. Menarik kan? Lalu bagaimana dengan kualiti makanan ringan? Adakah popcorn cukup sihat untuk dimakan? Inilah penjelasannya!

Adakah Popcorn Sihat untuk Makan?

Untuk popcorn berperisa asli yang hanya dibuat dari biji jagung tanpa bahan tambahan, kandungannya cukup sihat. Popcorn standard adalah makanan ringan yang sihat yang kaya dengan antioksidan dan rendah kalori.

Menurut laman web tersebut popcorn.org, Popcorn berperisa asli adalah makanan ringan yang baik untuk pesakit diabetes kerana tidak mempengaruhi gula darah. Selain itu, popcorn lambat diserap, jadi membantu mengawal berat badan dan menahan rasa lapar. Berikut adalah fakta mengenai popcorn berperisa asli:

  • Popcorn berperisa asli hanya mengandungi 30 kalori setiap gelas. Sementara itu, jika ditambah minyak hanya mempunyai 35 kalori setiap gelas.
  • Sekiranya popcorn ditambah dengan mentega atau mentega, kalori menambah hingga 80 kalori setiap gelas.
  • Popcorn adalah makanan bijirin penuh, jadi baik untuk tubuh.
  • Popcorn menyediakan karbohidrat kompleks, yang memberikan tenaga untuk tubuh.
  • Popcorn mengandungi serat yang baik untuk tubuh.
  • Secara semula jadi, popcorn rendah lemak dan kalori.
  • Popcorn tidak mempunyai bahan tambahan tiruan atau pengawet dan bebas gula.

Bagaimana dengan Popcorn Salem dan Sweet Cinema?

Seperti yang dijelaskan di atas, popcorn berperisa asli sihat, rendah kalori, mengandungi 1 gram lemak, dan sekitar 4 gram serat. Walau bagaimanapun, popcorn yang dijual di teater umumnya diproses menggunakan minyak kelapa, garam, dan banyak mentega atau mentega. Jadi, sangat berbeza dengan popcorn asli yang sihat.

Badan Piawaian Makanan (FSA) mengatakan bahawa selain tidak sihat, popcorn yang dijual di teater juga disediakan dalam bahagian yang sangat besar. Makan popcorn dengan sebilangan besar boleh meningkatkan risiko kegemukan.

Menurut FSA, 1 hidangan popcorn teater manis boleh mengandungi sekitar 1,800 kalori. Sementara itu, popcorn masin juga tidak jauh berbeza dengan kandungan kalori 1,779. Jumlah ini sama dengan jumlah kalori dalam pizza, roti bawang putih, dan tiramisu.

Oleh itu, jika anda ingin makan popcorn, lebih baik membuatnya sendiri. Sekiranya anda membeli biji popcorn di pasar raya, pastikan terlebih dahulu memeriksa label pemakanan pada bungkusan. Sebabnya adalah bahawa biji popcorn yang dijual mempunyai jumlah porsi, natrium, dan gula yang berbeza.

Contohnya, jagung cerek, sejenis popcorn manis, boleh mengandungi kira-kira 4 sudu teh gula setiap hidangan 1¼ cawan. Sementara itu, ada juga biji popcorn yang dijual tanpa gula sama sekali untuk setiap bahagian. Kandungan natrium juga boleh berbeza-beza. Ada biji popcorn yang hanya mengandungi 75 mg sodium, ada juga biji popcorn yang mengandungi lebih dari 300 mg sodium.

Sebagai petua, jika anda ingin membuat popcorn di rumah menggunakan microwave, pilih popcorn dengan label ringan atau rendah lemak. Hadkan jumlah garam dan mentega atau mentega yang ingin anda tambah. Sekiranya anda ingin makan popcorn yang penuh dengan rasa, cuba tambahkan rempah, seperti kemangi, oregano, serpihan lada merah, atau keju parmesan.

Jadi berdasarkan penjelasan di atas, popcorn asli pada dasarnya sihat untuk dimakan. Namun, anda perlu berhati-hati dalam memakan popcorn manis atau masin, terutama yang dijual di pawagam. (UH / AS)