Jenis Ubat untuk Diabetes - Hidup Sihat

Diabetes jenis 2 sering disebut sebagai 'pembunuh senyap', atau penyakit berbahaya yang gejalanya sukar dikesan. Sebenarnya, ramai orang tidak menyedari bahawa mereka menghidap diabetes, sehingga ketika mereka mengetahui bahawa sudah terlambat.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pada tahun 2016, diabetes adalah penyebab utama kematian bagi 1.6 juta orang di seluruh dunia. Data pada tahun 2012, gula darah tinggi adalah penyebab kematian bagi 2.2 juta orang di dunia.

Diabetes jenis 2 disebabkan oleh ketahanan insulin dan gangguan pengeluaran insulin. Sementara itu, diabetes jenis 1 umumnya didiagnosis pada kanak-kanak yang badannya tidak dapat menghasilkan insulin.

Nasib baik ada banyak pilihan rawatan untuk diabetes jenis 2. Di antara banyak ubat diabetes, ada beberapa ubat yang paling diminati kerana keberkesanannya dalam mengawal diabetes.

Baca juga: Inilah 4 Jenis Insulin untuk Rawatan Diabetes

Jenis Ubat Diabetes

Terdapat beberapa kelas ubat diabetes yang mempunyai prestasi yang berbeza. Walaupun tujuannya sama, iaitu menurunkan kadar gula dalam darah dengan campur tangan dalam pengeluaran atau kepekaan insulin. Sebilangan ubat diabetes mempunyai manfaat melebihi manfaat utama mereka menurunkan gula darah, seperti membantu menurunkan gula darah.

Mana yang paling sesuai untuk Diabestfriend? Sudah tentu doktor akan membuat keputusan, dengan melihat tindak balas badan pesakit terhadap rawatan tersebut. Apa sahaja jenis ubatnya, ia mesti diambil secara berkala seumur hidup. Berikut adalah beberapa kelas ubat diabetes:

1. Biguanides

Semua pesakit diabetes nampaknya tidak ada yang tahu tentang mertformin. Ya, metformin adalah ubat dari kumpulan biguanide. Pada masa ini hanya terdapat metformin di pasaran untuk ubat biguanide. Metformin boleh didapati sebagai ubat generik atau jenama.

Bagaimana Dadah Berfungsi

Metformin adalah ubat diabetes jenis 2 yang paling kerap diresepkan. Kelas ubat ini berfungsi dengan menurunkan kadar gula darah yang dihasilkan oleh hati. metformin juga membantu mengembalikan tindak balas semula jadi tubuh terhadap insulin.

Tahap Keberkesanan

Metformin diiktiraf sebagai salah satu kelas ubat tertua. Walaupun begitu, hingga kini ia masih digunakan oleh banyak pesakit diabetes kerana ia sangat berkesan. Pada masa ini, metformin adalah ubat barisan pertama untuk pesakit diabetes, baik secara bersendirian atau dalam kombinasi.

Kesan sampingan yang mungkin

Walaupun berkesan, semua ubat mempunyai kesan sampingan yang berpotensi. Berikut adalah kesan sampingan ubat metformin dan biguanide:

 • Sakit perut
 • Gag
 • Mual

2. Sulfonylureas

Terdapat banyak jenis ubat diabetes dari kumpulan sulfonylurea, yang dibahagikan kepada sulfonylurea generasi pertama dan kedua (lebih baru). Gliclazide, glipizide, glibenclamide dan glimepiride adalah beberapa ubat sulfonylurea generasi terbaru. Walaupun generasi pertama, seperti tolbutamide dan chlorpropamide, jarang digunakan.

Bagaimana Dadah Berfungsi

Ubat Sulfonylureas berfungsi dengan merangsang pankreas untuk menghasilkan insulin sehingga keperluan tubuh dapat dipenuhi dan kadar gula darah dapat diturunkan.

Tahap Keberkesanan

Kelas ubat Sulfonylureas telah digunakan sejak tahun 1950-an. Ubat ini antara yang paling murah di antara ubat diabetes yang lain. Walaupun terdapat ubat diabetes baru, doktor kadang-kadang masih menetapkan ubat ini, terutamanya jika metformin tidak berkesan, atau jika kesan sampingannya terlalu teruk.

Kesan sampingan yang mungkin

Kesan sampingan ubat sulfonylurea yang kurang disukai adalah hipoglikemia dan menyebabkan kenaikan berat badan.

3. Dpp-4 Inhibitor

Perencat dipeptidyl peptidase 4 atau penghambat Dpp-4 yang disingkat adalah ubat yang berfungsi untuk menghalang pembebasan enzim DPP-4 yang terlalu cepat. Kerana enzim DPP-4 menghilangkan incretin dari badan. Apabila incretin dilepaskan, insulin berhenti dihasilkan.

Oleh itu, kelas ubat perencat Dpp-4 ini membantu inkretin kekal di dalam badan lebih lama, sehingga pengeluaran insulin dapat meningkat dan lebih lancar. Inhibitor DPP-4 sering disebut sebagai gliptin. Inhibitor dpp-4 termasuk sitagliptin, vildagliptin, saxagliptin, dan linagliptin.

Tahap Keberkesanan

Terdapat banyak kajian yang menunjukkan keberkesanan kelas ubat penghambat Dpp-4, terutama pada pesakit diabetes yang tidak dapat menghasilkan cukup incretin.

Sebagai tambahan, perencat Dpp-4 mempunyai risiko hipoglikemia yang lebih rendah. Menurut penyelidikan, kelas ubat penghambat Dpp-4 juga mempunyai kesan sampingan yang lebih ringan daripada ubat diabetes yang lain.

Kesan sampingan yang mungkin

Berikut adalah kesan sampingan ubat perencat dpp-4:

 • Jangkitan saluran pernafasan
 • Sakit tekak
 • Cirit-birit
Baca juga: Inilah Pelbagai Ubat Anti-Diabetes Mulut

4. Thiazolidinediones

Thiazolidinediones berfungsi dengan meningkatkan kepekaan insulin dan mengurangkan daya tahan insulin pada otot dan lemak. Thiazolidinediones juga mengaktifkan gen tertentu yang berperanan dalam sintesis lemak dan metabolisme karbohidrat. Akibatnya, pengeluaran gula darah oleh hati juga menurun.

Dadah kelas thiazolidinedione yang kini berada di pasaran adalah pioglitazone dan rosigltazone pada masa lalu tetapi telah ditarik dari peredaran kerana kesan sampingan yang menyebabkan masalah jantung.

Tahap Keberkesanan

Ubat Thiazolidinediones biasanya mengambil masa beberapa hari sebelum kesannya dapat dilihat. Menurut penyelidikan, memerlukan beberapa minggu untuk melihat kesan penuh thiazolidinediones.

Kesan sampingan yang mungkin

Berikut adalah kesan sampingan thiazolidinediones:

 • Risiko kegagalan jantung
 • Edema makula
 • Hipoglikemia

5. Terapi Insulin

Insulin tentu semua pesakit diabetes sudah tahu. Insulin sintetik dibuat menyerupai insulin yang dihasilkan tubuh sebagai pengganti insulin semula jadi yang tidak dihasilkan oleh pankreas atau bagaimana ia berfungsi tidak lagi berkesan.

Terdapat banyak jenis insulin untuk rawatan, dan penggunaannya tidak sama. Insulin dapat dibezakan berdasarkan jenis dan jangka masa tindakan, ada yang bekerja dengan cepat, ada yang bekerja dengan perlahan dan bertahan lama. Doktor akan menentukan keperluan pesakit.

Bagaimana Dadah Berfungsi

Dalam kebanyakan kes, diabetes adalah penyakit progresif dan menyebabkan kadar insulin dalam badan menurun dan bahkan habis. Inilah sebabnya mengapa insulin pengganti diperlukan.

Pada masa ini, terapi insulin sering disyorkan untuk digunakan pada awal rawatan diabetes jenis 2, jadi ini bukan hanya untuk orang dengan diabetes jenis 1.

Tahap Keberkesanan

Satu-satunya cara untuk mendapatkan insulin adalah dengan menyuntikkannya ke dalam badan. Berapa banyak suntikan yang diperlukan dalam sehari bergantung kepada keperluan setiap pesakit diabetes.

Kesan sampingan yang mungkin

Berikut adalah kesan sampingan terapi insulin:

 • Hipoglikemia
 • Bengkak atau gatal di tempat suntikan
Baca juga: Diet untuk pesakit kencing manis

Lima ubat di atas adalah ubat yang paling sering digunakan dan disyorkan untuk mengawal diabetes, kerana dianggap sangat berkesan. Walau bagaimanapun, Rakan-rakan Diabest seharusnya tidak memilih ubat mereka sendiri.

Keadaan setiap pesakit diabetes adalah berbeza. Oleh itu, doktor akan menentukan dan mengesyorkan ubat mana yang paling sesuai untuk keadaan Diabestfriends.

Di samping itu, tidak kira seberapa berkesan ubatnya, diabetes hanya dapat dikawal jika disertai dengan gaya hidup sihat yang terkawal. Salah satu yang paling penting adalah diet sihat khas untuk pesakit kencing manis. Petunjuk untuk diet yang baik untuk pesakit kencing manis dapat dilihat dalam infografik di bawah. (UH / AY)

Sumber:

Pusat Diabetes Joslin. Carta Ringkasan Ubat Diabetes Mulut.

Klinik Mayo. Diabetes jenis 2. Januari 2019.

Kesihatan 24. Ubat diabetes mana yang terbaik. Februari. 2017.