Amaran! Inilah Punca Menstruasi Tidak Teratur

Menstruasi atau haid adalah kejadian penumpahan lapisan dinding rahim oleh pengaruh hormon yang berlaku pada seorang wanita. Menstruasi juga merupakan tanda bahawa seorang wanita dapat disenyawakan. Selagi seorang wanita masih mendapat haid, dia masih boleh disenyawakan atau dengan kata lain, dia masih boleh hamil. Jadi apa penyebab tempoh tidak teratur? Umumnya seorang wanita telah mendapat haid pada usia 14-16 tahun. Sekiranya dia berusia lebih dari 16 tahun dan dia masih belum mempunyai haidnya dan tidak ada pertumbuhan seks sekunder, seperti pertumbuhan rambut halus di sekitar kawasan kemaluan, ketiak dan pertumbuhan payudara, maka dia harus segera berjumpa pakar sakit puan. Sebaliknya, jika didapati bahawa terdapat pendarahan (yang boleh berupa bintik-bintik atau pendarahan dalam jumlah besar) yang keluar dari alat kelamin wanita yang tidak dapat haid lebih dari satu tahun, maka dia juga mesti berjumpa doktor kerana mungkin disebabkan oleh sesuatu yang serius.

Baca juga: 7 Perkara Yang Mungkin Anda alami Semasa Kitaran Menstruasi Anda

Maka adakah semua darah yang keluar dari alat kelamin wanita disebut darah haid? Kebanyakan orang tidak memahami bahawa mendapatkan haid setiap bulan tidak selalu normal, kerana kitaran haid adalah kitaran biasa yang berlaku setiap 21-35 hari. Menstruasi pada wanita dipengaruhi oleh perubahan hormon dalam badan, bersama dengan perkembangan telur dan lapisan rahim.

Kitaran haid / Punca haid tidak teratur

Jadi, jika anda mengalami haid / haid yang tidak teratur antara satu bulan dengan yang lain, maka itu adalah bentuk gangguan haid. Selain selang waktu biasa, kitaran haid yang normal juga dicirikan oleh pelepasan telur. Sebilangan literatur menyatakan bahawa 20-40% gangguan haid disebabkan oleh kitaran anovulasi atau ketiadaan pelepasan telur. Pelepasan telur ini berlaku kira-kira 2 minggu dari kitaran seterusnya. Ini sering dijadikan asas untuk menentukan tempoh subur seorang wanita. Kitaran anovulasi ini boleh mengakibatkan pendarahan yang tidak teratur. Oleh itu ia menjadi penyebab haid tidak teratur.

Jumlah Darah Menstruasi Bervariasi

Selalunya wanita tersebut mengadu tidak dapat haid setiap bulan dan jumlah darah haid berbeza-beza, juga keliru tentang apa penyebab haid tidak teratur, kadang-kadang biasanya lebih daripada biasa dan bertahan hingga lebih dari tujuh hari. Di samping itu, anda mungkin tidak mempunyai tempoh selama beberapa bulan, tetapi keputusan ujian kehamilan adalah negatif. Tidak jarang ini berlaku bersamaan dengan kenaikan berat badan yang cukup melampau. Tidak hanya itu, wanita juga mendapat jerawat atau pertumbuhan rambut di bibir atas, pangkal paha atau lengan atas, dada, perut atau punggung. Sekiranya pemeriksaan ultrasound transvaginal atau transrectal dilakukan, ia akan menunjukkan gambaran mengenai kista kecil yang melapisi ovari dan sering dikenali sebagai sindrom ovarium polikistik (PCOS). Walau bagaimanapun, perlu juga diperhatikan bahawa PCOS juga dapat terjadi pada wanita kurus.

Kitaran haid yang panjang

Selain kitaran biasa, jumlah darah yang keluar dan panjang kitaran haid juga penting. Secara amnya, tempoh haid berlaku selama 3-7 hari, lebih dari 7 hari dikatakan bahawa tempoh haid berpanjangan. Haid yang berpanjangan ini secara amnya diikuti oleh peningkatan jumlah darah haid. Ini boleh disebabkan oleh peningkatan luas permukaan dinding rahim kerana berat badan seperti mioma memasuki rongga rahim, jangkitan pada dinding rahim (endometritis) atau perkara lain yang boleh menyebabkan peningkatan lebar bahagian dalam rongga rahim. Selain itu, haid yang berpanjangan juga boleh disebabkan oleh lapisan rongga rahim terlalu tebal (penebalan dinding rahim). Ini mungkin disebabkan oleh kitaran anovulasi atau keganasan. Dalam kes ini, penilaian bentuk, ukuran dan struktur di rahim perlu dinilai menggunakan pengimejan seperti ultrasound (transvaginal atau transrectal pada mereka yang belum berkahwin), jika perlu penilaian langsung dapat dilakukan dengan menggunakan kamera kecil yang dimasukkan di rongga rahim dan disebut histeroskopi. Sebilangan besar darah ini secara amnya dapat dihentikan buat sementara waktu dengan menggunakan ubat penahan darah atau pil kawalan kelahiran tetapi jika penyebabnya tidak dijumpai, keadaannya akan kembali lagi. Adalah tidak biasa bagi wanita dengan haid yang berpanjangan dan banyak berulang.

Sakit semasa haid

Semasa haid, lapisan rahim merosot kerana penurunan tahap progesteron secara tiba-tiba. Penumpahan dinding rahim juga disertai dengan pelepasan mediator peradangan seperti prostaglandin yang menyebabkan rahim berkontraksi dan menyebabkan kekejangan semasa haid. Namun, jika rasa sakit ini berlebihan sehingga mengganggu aktiviti wanita tersebut, dapat dikatakan wanita tersebut mengalami senggugut / sakit haid. Kesakitan haid hanya dirasakan semasa haid dan umumnya dikaitkan dengan endometriosis atau adenomyosis, yang lebih dikenali sebagai sista coklat. Kesakitan haid juga boleh disertai dengan rasa sakit semasa persetubuhan, sakit ketika membuang air kecil atau buang air besar dan menjadi lebih kuat dalam haid. Sekiranya anda mengalami simptom dan gangguan haid seperti di atas, maka anda harus segera berjumpa pakar obstetrik terdekat kerana jika dibiarkan ia boleh mengganggu prestasi anda, dan boleh menyebabkan kesukaran untuk memiliki anak. Dengan mengetahui penyebab haid tidak teratur Ini tentu akan menambah pengetahuan anda sehingga anda dapat mencegah penyakit selanjutnya.