Darah Ayam Boleh Menyebabkan Ketuat | saya sihat

Geng Sihat mungkin pernah mendengar bahawa jika kita disimbah darah ayam, kita mesti membersihkannya dengan segera. Sekiranya tidak, ketuat akan tumbuh di bekas darah ayam. Sudah tentu ini adalah mitos. Apa itu ketuat?

Ketuat adalah pertumbuhan kulit yang disebabkan oleh papillomavirus manusia (HPV). Ya, HPV adalah virus yang menyebabkan barah serviks. Terdapat banyak jenis HPV, dan tidak semuanya menyebabkan barah serviks atau barah zakar pada lelaki. Jenis HPV tertentu boleh menyebabkan ketuat (ketuat).

Biasanya, HPV memasuki badan kita dengan menjangkiti lapisan atas kulit yang rosak. Ya, virus ini dapat memasuki kulit melalui luka kecil dan menyebabkan pertumbuhan sel tambahan, di mana lapisan luar kulit menjadi lebih tebal dan lebih keras, membentuk ketuat yang meningkat.

Apa yang perlu diketahui oleh Gang Sihat ialah ketuat boleh tumbuh di mana sahaja di badan! Secara amnya, ketuat tumbuh di tangan dan tapak kaki atau pada organ intim. Namun, anda tidak perlu risau, geng! Dalam kebanyakan kes, ketuat hilang sendiri dalam beberapa bulan atau tahun.

Ketuat ditularkan dari orang ke orang, bukan melalui makanan, apalagi darah ayam. Jadi, jika seseorang mengatakan bahawa darah ayam boleh menyebabkan ketuat, itu semua hanya mitos, geng!

Baca juga: Ketuat Genital Bolehkah Kanser Serviks?

Ketuat Boleh Berjangkit dengan Mudah

Walaupun tidak berbahaya, hakikatnya ketuat boleh menular, anda tahu! Ya, ketuat dapat menyebar dengan mudah jika anda mempunyai hubungan langsung dengan virus. Bukan dari darah ayam seperti yang kita dengar setakat ini, geng! Contohnya, anda boleh menjangkiti diri anda semula setelah menyentuh ketuat dan menyentuh bahagian badan anda yang lain.

Anda juga boleh mendapatkan ketuat jika anda berkongsi barang seperti tuala dan pisau cukur dengan seseorang yang mempunyai ketuat. Walau bagaimanapun, ketuat lebih cenderung menjangkiti kulit yang lembap, lembut atau kulit yang cedera.

Sebilangan orang yang pekerjaannya berkaitan dengan daging mentah seperti di kedai daging atau rumah sembelih; lebih berisiko untuk ketuat. Orang yang berinteraksi dengan ahli keluarga atau rakan yang mempunyai ketuat, orang dengan sistem imun yang lemah dan orang dengan penyakit atopik seperti eksim, juga berisiko tinggi dijangkiti.

HPV membiak di kulit. Sekiranya anda mempunyai sistem imun yang lemah, badan anda tidak akan dapat melawan virus. Sekiranya anda mempunyai sistem imun yang baik, jangan risau kerana ketuat yang tumbuh di kulit tidak berbahaya. Ini kerana, badan anda dapat melawan virus dari semasa ke semasa. Dengan sendirinya, ketuat akan hilang. Tempoh penyembuhan bergantung pada jenis virus dan ketuat dan kesihatan anda, geng!

Penyelidikan yang melibatkan kanak-kanak dan remaja menunjukkan bahawa, kira-kira 50 peratus dari mereka tidak lagi mengalami ketuat setelah satu tahun. "Selepas dua tahun, 70 peratus dari mereka tidak lagi mempunyai ketuat. Ketuat adalah perkara biasa di kalangan kanak-kanak dan remaja. Kira-kira 33 peratus kanak-kanak dan remaja mempunyai ketuat, "kata saintis itu.

Baca juga: Jenis Penyakit Menular Seksual yang Anda Perlu Tahu!

Petua Mencegah Penyebaran Ketuat

Ketuat tumbuh dalam pelbagai bentuk dan saiz. Mereka memerlukan bekalan darah untuk membesar. Saluran darah akan berkembang menjadi inti ketuat. Biasanya, ketuat boleh beralun dengan permukaan yang kasar, atau boleh menjadi rata dan licin. Sebilangan besar ketuat tidak menyebabkan gejala yang mengganggu seperti gatal-gatal atau sakit, kecuali ketika menggosok pakaian atau perhiasan dan menjadi jengkel dan berdarah.

Setelah dijangkiti HPV, ketuat memerlukan masa yang lama untuk tumbuh. Anda tidak akan menyedari bahawa anda dijangkiti HPV kerana tidak ada gejala. Jadi, jangan terkejut jika anda tiba-tiba melihat ketuat tumbuh di kulit anda.

Agar anda tidak mudah dijangkiti virus HPV yang kemudian menyebabkan ketuat, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mencegah penyebaran ketuat, geng!

  • Basuh tangan anda dengan kerap. Bersihkan tangan anda dengan kerap. Sekiranya anda mempunyai luka, merawatnya agar tetap bersih dan kering.
  • Jangan menyentuh ketuat orang lain.
  • Jangan menyentuh, menggaru atau memetik ketuat di badan anda.
  • Pastikan ketuat di badan anda kering.
  • Jangan berkongsi tuala, gunting kuku, pisau cukur dengan orang lain yang mempunyai ketuat.
  • Pakai kasut di tempat awam seperti kolam renang, tandas awam, dan bilik persalinan di lokasi kecergasan.
  • Bersihkan semua permukaan yang bersentuhan dengan ketuat.
Baca juga: Wah, anda mempunyai ketuat kemaluan, di mana anda harus mendapatkan rawatan?

Rujukan:

Perubatan Michigan. Ketuat dan Ketuat Plantar

NCBI. Ketuat: Gambaran keseluruhan

Garis Kesihatan. Bagaimana Ketuat Menyebar dan Bagaimana Anda Mencegah Ini?

LiveScience. Adakah Ketuat Berjangkit?