Punca Gigi Bayi Tumbuh Lewat | Saya sihat

Selain dapat berdiri dan berjalan, tonggak yang dinanti-nantikan oleh anak kecil anda ialah tumbuh gigi. Selain memperindah senyumannya, gigi bayi juga penting untuk pelbagai aspek, anda tahu. Maka, wajarkah sehingga usia 1 tahun gigi bayi anda belum tumbuh? Lihat maklumat berikut, ayuh!

Gigi Susu Tidak Penting Seperti Gigi Dewasa?

Andaian itu jelas merupakan kesalahan besar, ya, ibu. Sebenarnya, gigi bayi sangat penting untuk perkembangan fizikal, emosi, dan sosial anak. Wow, sungguh serius. Tetapi, mengapa gigi susu boleh menjadi sangat penting? Beberapa sebabnya adalah:

1. Melaraskan kedudukan gear

Sebelum gigi dewasa tumbuh, gigi bayi seperti "menjaga tempatnya" sehingga kemudian gigi dewasa akan tumbuh di tempat yang betul. Sekiranya gigi bayi jatuh sebelum waktunya, ia akan merosakkan susunan gigi di sekitarnya kerana kekurangan ruang untuk gigi kekal masuk atau dihalang tumbuh.

2. Menentukan kesihatan gigi kekal

Selalunya ibu bapa menganggap bahawa jika gigi bayi bayi rosak, masalahnya akan dapat diselesaikan dengan mencabutnya. Sebenarnya, ia tidak semudah itu. Gigi bayi jauh lebih kecil dengan enamel nipis (lapisan luar).

Inilah yang menyebabkan rongga merebak dengan cepat. Sekiranya rongga dibiarkan tidak dirawat, gigi bayi boleh menyebabkan jangkitan dan abses. Akibatnya, ini dapat menghalang perkembangan gigi, menyebabkan kerosakan pada gigi kekal yang mendasari.

3. Menyokong kesihatan dan pemakanan si kecil

Fungsi utama gigi adalah mengunyah makanan pejal dengan betul, boleh terganggu jika gigi bayi anda rosak sejak awal. Selain itu, terdapat risiko jangkitan dan berkembang menjadi abses gusi (pembentukan poket atau benjolan yang penuh dengan nanah pada gusi).

Tidak remeh, abses gusi boleh menyebabkan komplikasi serius, yang boleh merebak ke kawasan tubuh yang lain, bahkan ke otak. Jadi, perlu mendapatkan rawatan yang betul.

4. Gangguan pertuturan

Organ mulut adalah elemen utama agar si kecil dapat bercakap dengan baik dan jelas. Kerjasama antara bibir, lidah, dan gigi bersatu untuk membentuk suara. Dengan adanya gigi bayi dan disokong pada kedudukan yang betul, sebutan yang betul terbentuk semasa bertutur. Struktur gigi juga menyokong otot muka untuk berkembang dan memberi bentuk pada wajah si kecil.

5. Menyumbang kepada kualiti tumpuan dan harga diri (harga diri)

Sakit di mana-mana bahagian, ia pasti akan membuat anda tidak selesa, termasuk sakit gigi. Sekiranya gigi susu bayi anda rosak dan mempunyai rongga pada usia 3 tahun, tidak hairanlah ini boleh mempengaruhi kualiti pembelajaran anak-anak.

Selain itu, gigi yang tidak dirawat dan kotor akan menyebabkan kerosakan gigi menyebabkan kesan sampingan, seperti bau mulut, gigi hitam, dan lain-lain. Sudah tentu ini akan mempengaruhi keyakinan si kecil ketika dia memasuki lingkungan sosial selain dari lingkungan keluarga nuklear.

Semua kebaikan gigi susu yang telah dijelaskan pasti akan diperoleh sekiranya anak anda terbiasa menjaga gigi dan mulutnya dengan baik. Bermula lebih awal akan membantu menjaga kesihatan gigi kekal.

Mengapa Gigi Bayi Boleh Tumbuh Akhir?

Secara amnya, pertumbuhan gigi bayi telah bermula pada usia 6 bulan dan yang terbaru pada usia 15-18 bulan. Walaupun begitu, jika si kecil merayakan ulang tahun pertamanya dan masih belum ada gigi, tidak ada salahnya mengambil inisiatif untuk memeriksa gigi dan gusi oleh doktor. Terdapat beberapa faktor di sebalik kelambatan pertumbuhan gigi bayi anda. Dari skala ringan hingga berat, berikut adalah beberapa di antaranya:

1. Genetik

Sekiranya salah seorang ibu bapa mempunyai sejarah pertumbuhan gigi yang tertangguh, maka anda mesti bersedia agar perkara ini berlaku pada anak kecil anda. Faktor ini juga harus disiasat sekiranya anak anda yang berusia 18 bulan belum melihat gigi susu tumbuh.

2. Fibrosis

Keadaan gusi terlalu tebal, menyukarkan letusan (pertumbuhan gigi).

3. Kekurangan pemakanan

Sudah tentu, pemakanan yang tidak mencukupi dapat menghalang pertumbuhan tulang dan tisu. Oleh itu, pastikan anak anda mendapat pemakanan yang mencukupi dan seimbang, terutama ketika mereka memasuki usia makan makanan pejal.

4. Hormon

Kekurangan pengeluaran hormon oleh kelenjar tiroid dan hipofisis boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan bayi anda secara keseluruhan. Salah satu kesannya adalah penangguhan gigi.

5. Penyakit dan ubat-ubatan

Beberapa penyakit yang mempengaruhi sistem kekebalan tubuh, seperti anemia, barah, dan HIV. Sementara itu, ubat-ubatan tertentu seperti kemoterapi dan fenitoin juga dikaitkan dengan kelewatan gigi pada bayi.

6. Kecederaan

Kecelakaan pada tulang rahang secara tidak sengaja boleh merosakkan kantung gigi di dalam gusi, menyebabkan gigi tertunda atau tidak ada.

7. Gigi terkena

Keadaan ini berlaku apabila gigi tersumbat di gusi kerana kekurangan ruang, kehadiran sista, atau kedudukan miring, menyebabkan letusan tertunda.

Lebih teruk, letusan gigi kekal yang tertunda boleh menyebabkan beberapa komplikasi serius, seperti:

1. Kecacatan asimetris pada tulang rahang dan muka

Secara beransur-ansur, letusan gigi yang tertunda boleh menyebabkan tulang rahang mengecut dan membuat bentuk wajah yang tidak simetri.

2. Bengkokkan gigi kekal

Kerana gigi bayi adalah "penghuni pertama" gusi, jika pertumbuhannya ditangguhkan, ia juga dapat menghambat pertumbuhan gigi kekal, dan bahkan menyebabkan gigi kekal bengkok.

3. Tidak dapat mengunyah makanan

Fungsi utama gigi adalah mengunyah makanan. Ini tentu tidak dapat dilakukan sekiranya gigi bayi tumbuh terlalu lewat.

4. Hyperdontia

Dikenali sebagai gigi supernumerary, bayi anda mempunyai lebih banyak gigi daripada bilangan yang diperlukan. Anak kecil anda boleh mempunyai dua pasang gigi, susu dan kekal yang kelihatan selari.

5. Pembentukan sista

Oleh kerana tisu sudah rosak, gigi kekal dapat terjejas yang menyebabkan kista terbentuk.

6. Risiko karies besar

Pertumbuhan gigi yang tertunda juga mempunyai peluang lebih besar untuk mengalami karies gigi pada peringkat awal. Untuk mengelakkan komplikasi ini, rawatan intensif dan berkala oleh doktor gigi diperlukan. (AS)

Rujukan

Tangisan Pertama. Gigi Lewat.

NCBI. Kesihatan Perut dan Penyakit.