8 Penyakit Yang Menyebabkan Kesukaran Tidur

Tidak dapat tidur boleh menjadi tanda penyakit tersembunyi. Tekanan dari penyakit kronik juga boleh menyebabkan insomnia dan keletihan pada waktu siang. Keadaan umum yang sering dikaitkan dengan masalah tidur adalah pedih ulu hati, diabetes, penyakit kardiovaskular, penyakit muskuloskeletal, penyakit ginjal, penyakit mental, penyakit saraf, masalah pernafasan, dan penyakit tiroid. Inilah penjelasannya!

Pedih ulu hati

Kedudukan tidur biasanya akan memburukkan lagi gejala pedih ulu hati, yang merupakan keadaan yang disebabkan oleh asid perut naik ke kerongkongan. Oleh itu, pedih ulu hati boleh menjadi penyebab anda tidak dapat tidur lena. Anda boleh menghindarinya dengan tidak memakan makanan berlemak, kopi, dan alkohol pada waktu malam.

Diabetes

Diabetes adalah penyakit kronik yang biasa menyebabkan kadar gula dalam darah meningkat. Keadaan ini berlaku apabila sel anda tidak bertindak balas terhadap insulin dengan betul. Orang yang menghidap diabetes yang kadar gula darahnya tidak dikawal dengan baik mungkin mengalami gejala tidak dapat tidur, seperti:

  • Peluh malam.
  • Sentiasa mahu kencing.
  • Gejala hipoglikemia (gula darah rendah).

Sekiranya diabetes merosakkan saraf di kaki anda, anda mungkin mengalami kesakitan pada waktu malam yang juga boleh mengganggu tidur.

Kegagalan jantung

Kegagalan jantung adalah keadaan di mana fungsi jantung untuk mengepam atau mengedarkan darah berkurang. Kegagalan jantung boleh menyebabkan penumpukan cecair di paru-paru dan tisu. Orang yang mengalami kegagalan jantung sering bangun pada waktu malam kerana sesak nafas, yang disebabkan oleh penumpukan cairan tubuh di sekitar paru-paru semasa mereka tidur.

Lelaki yang mengalami kegagalan jantung juga mengalami apnea tidur, yang merupakan masalah pernafasan yang membuat penghidapnya tertidur pada waktu malam dan memburukkan lagi kegagalan jantung. Sebenarnya, sleep apnea boleh menyebabkan serangan jantung semasa tidur.

Penyakit Muskuloskeletal

Penyakit ini boleh menyusahkan penderita tidur. Di samping itu, ubat-ubatan yang mengandungi steroid boleh menyebabkan insomnia. Untuk mengelakkannya, anda boleh mengambil ubat anti-radang aspirin atau bukan steroid untuk melegakan sakit sendi sebelum tidur. Orang yang menderita fibromyalgia, penyakit yang menyebabkan kesakitan pada ligamen, juga sering mengalami masalah tidur kerana kesakitan yang mereka rasakan.

Penyakit buah pinggang

Orang yang mempunyai penyakit ginjal, ginjalnya akan rusak sehingga tidak dapat menapis cairan, membuang toksin, dan menjaga keseimbangan cairan tubuh. Penyakit ginjal boleh menyebabkan penumpukan zat dalam darah dan menyebabkan insomnia. Orang yang menjalani dialisis atau dialisis dan pemindahan buah pinggang juga sering tidak dapat tidur pada waktu malam.

nokturia

Nocturia adalah keadaan di mana seseorang selalu mempunyai keinginan untuk membuang air kecil pada waktu malam dan tidak dapat tidur. Keadaan ini adalah penyebab kurang tidur yang paling biasa, terutama pada orang dewasa. Pada nokturia ringan, penghidapnya hanya bangun sekitar 2 kali pada waktu malam. Dalam kes yang lebih teruk, seseorang boleh bangun hingga 6 kali.

Nocturia boleh disebabkan oleh usia. Tetapi ada sebab lain, seperti keadaan perubatan (kegagalan jantung, diabetes, jangkitan saluran kencing, prostat yang membesar, kegagalan hati, sklerosis, apnea tidur), ubat-ubatan (terutama diuretik), dan pengambilan cecair berlebihan selepas makan malam.

Penyakit tiroid

Kelenjar tiroid yang terlalu aktif boleh menyebabkan masalah tidur. Penyakit ini dapat merangsang sistem saraf secara berlebihan, sehingga sukar bagi penderita untuk tidur. Puncanya mungkin berpeluh berlebihan. Kerana fungsi tiroid mempengaruhi setiap organ dan sistem di dalam badan, gejala lain boleh berbeza-beza dan kadang-kadang sukar untuk dirasakan. Untuk memeriksa fungsi tiroid, doktor biasanya akan melakukan ujian darah sederhana.

Masalah pernafasan

Perubahan yang berkaitan dengan kitaran sirkadian pada otot boleh menyebabkan saluran udara menjadi sempit pada waktu malam. Ini meningkatkan risiko serangan asma nokturnal, sehingga penghidapnya tidak dapat tidur.

Kesukaran bernafas kerana dikhuatiri akan serangan asma boleh menyukarkan mereka untuk tidur. Steroid atau jenis ubat lain untuk merawat pernafasan juga mempunyai kesan perangsang yang sama, dan hampir serupa dengan kafein, sehingga penderita semakin tidak dapat tidur. Selain itu, penderita emfisema atau bronkitis juga dapat mengalami kesulitan tidur kerana pengeluaran kahak yang berlebihan, kesukaran bernafas, dan batuk.

Kesukaran tidur adalah keadaan berbahaya bagi kesihatan badan anda. Terutama jika disertai dengan beberapa gejala lain. Sekiranya anda tidak dapat tidur berhari-hari, berjumpa doktor dengan segera untuk mencari penyebabnya.