Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Menderma Darah - Guesehat

Apabila seseorang cedera parah sehingga kehilangan banyak darah, akan menjalani pembedahan besar, atau mengalami anemia teruk, pemindahan darah adalah salah satu tindakan yang mesti dilakukan untuk menyelamatkan nyawa. Derma darah telah menyelamatkan berjuta-juta nyawa di seluruh dunia.

Menyumbang darah kepada orang yang sihat adalah tindakan yang selamat, dan menjalankan misi kemanusiaan. Kesan sampingan yang dirasakan oleh orang yang menderma darah seperti kelemahan atau anemia hanya sementara. Ini kerana badan akan menghasilkan darah secara berterusan. Untuk mengelakkan kesan sampingan ini, penderma darah boleh mengambil makanan dan minuman tertentu sebelum menderma darah.

Apakah pengambilan yang disyorkan untuk penderma darah? Nah, dalam konteks Hari Palang Merah Indonesia yang diperingati setiap 17 September, maklumat berikut mungkin berguna bagi anda yang ingin menderma darah, dipetik dari Garis Kesihatan!

Baca juga: Semua yang Anda Perlu Tahu mengenai Palang Merah dan Derma Darah

Minum dan Makan Ini Sebelum Derma Darah

1. Air Putih

Sekiranya anda menderma darah, penting untuk minum sekurang-kurangnya 2 gelas air sebelum dan selepas menderma darah. Ini kerana kira-kira separuh daripada darah anda terdiri dari air. Jadi, pastikan anda kekal terhidrat, okey?

2. Sumber Makanan Besi

Menderma darah akan membuatkan anda kehilangan zat besi. Oleh itu, tingkatkan pengambilan zat besi anda sebelum menderma darah. Supaya anda mengelakkan gejala keletihan dan pening kerana kekurangan zat besi.

Mengapa zat besi penting dimakan untuk penderma darah? Kerana, zat besi adalah mineral penting yang digunakan tubuh anda untuk membuat hemoglobin, yang merupakan komponen darah yang bertanggungjawab membawa oksigen dari paru-paru anda ke seluruh badan anda.

Terdapat dua jenis besi yang terdapat dalam makanan: besi heme dan besi bukan heme. Heme adalah zat besi yang terdapat dalam makanan haiwan seperti ikan, unggas dan daging merah. Sementara non-heme adalah besi yang berasal dari tanaman. Secara amnya, besi heme lebih mudah diserap, jadi meningkatkan kadar zat besi anda lebih berkesan. Tubuh manusia dapat menyerap zat besi heme hingga 30% dan hanya besi heme 2-10%.

Makanan yang kaya dengan besi heme termasuk:

  • Daging, seperti daging lembu, domba, ham, daging babi, daging sapi muda, dan daging lembu kering.
  • Produk unggas, seperti ayam dan ayam belanda.
  • Ikan dan makanan laut, seperti tuna, udang, kerang, haddock, dan ikan tenggiri.
  • Hati daging lembu, hati ayam, dan sebagainya.

Walaupun makanan yang kaya dengan zat besi bukan heme, termasuk:

  • Sayur-sayuran, seperti bayam, ubi jalar, kacang polong, brokoli, kacang hijau, sayur bit, hijau dandelion, sayur sawi, dan kangkung.
  • Roti dan sumber karbohidrat, termasuk roti putih, roti gandum, pasta, gandum, dedak, tepung jagung, gandum, dan beras.
  • Buah-buahan, seperti strawberi, semangka, raison, kurma, buah ara, plum, cranberry, aprikot kering, dan pic.
  • Kacang.
Baca juga: Ingin Menderma Darah? Ketahui Perkara Ini Pertama!

Vitamin C

Mengapa vitamin C? Kerana vitamin C dapat membantu tubuh anda menyerap zat besi dengan lebih baik daripada sayur-sayuran dan buah-buahan. Sumber vitamin C yang anda dapat dari buah-buahan seperti jeruk, buah kiwi, betik, nanas, jambu batu dan buah-buahan lain yang biasanya mengandungi rasa masam.

Elakkan Makanan Ini!

Makanan dan minuman tertentu boleh memberi kesan negatif pada darah. Contohnya alkohol. Minuman beralkohol boleh menyebabkan dehidrasi. Cuba elakkan minum alkohol 24 jam sebelum dan selepas menderma darah. Lalu bagaimana jika anda sudah minum minuman beralkohol sehari sebelum jadual pendermaan darah? Pastikan anda mengimbangi keadaan ini dengan minum banyak air.

Makanan berlemak tinggi, seperti kentang goreng atau ais krim, juga harus ditunda sehingga pendermaan darah selesai. Makanan berlemak boleh mempengaruhi ujian yang dijalankan ketika anda ingin menderma darah. Oleh itu, jika anda tidak mahu keadaan kesihatan anda dikategorikan sebagai tidak layak menderma darah, maka pastikan anda berehat sebelum makan makanan berlemak sebelumnya, OK?

Seperti yang telah dijelaskan, makanan yang mengandung zat besi sangat disarankan untuk dimakan sebelum anda menderma darah. Agar penyerapan zat besi ini berlaku secara optimum, mengelakkan makanan dan minuman tertentu boleh mempengaruhi kemampuan tubuh anda untuk menyerap zat besi. Antaranya, kopi dan teh, makanan yang tinggi kalsium seperti susu, keju, dan yogurt, anggur merah, dan coklat.

Jangan mengambil pengencer darah sebelum menderma

Sekiranya anda ingin menderma darah, pastikan badan anda bebas dari ubat penipisan darah, seperti aspirin sekurang-kurangnya 48 jam sebelum pendermaan darah yang dijadualkan.

Selain menghindari atau memakan makanan yang disyorkan, pastikan anda berada dalam keadaan sihat dan tidak mengalami jangkitan tertentu. Jangan risau, setelah selesai menderma, anda akan diberi makanan ringan dan minuman ringan untuk menstabilkan gula darah dan mengembalikan jumlah cecair badan anda. Bersedia untuk menjadi penderma darah untuk pertama kalinya? (FY / AS)

Baca juga: Manfaat Derma Darah Berkala