Khasiat dan Pemakanan Pepaya

Namakan objek yang mesti ada dalam hidup anda setiap hari! Sekiranya soalan itu diajukan kepada saya, maka tanpa ragu saya akan menjawab: buah betik. Ya, antara semua keperluan harian saya (yang senaraipanjangnya), betik adalah 'kawan baik' yang selalu ada pada zaman saya. Saya jenis orang yang benar-benar harus buang air besar setiap hari. Sehari sekali, setelah bangun tidur. Sekiranya rutin ini terlepas, mood Saya akan menjadi kacau sepanjang hari. Bunyi Berlebihan ya? Tetapi apa yang boleh saya katakan, kerana jika saya tidak membuang air besar pada waktu pagi, terasa seperti perut saya sangat kembung, kenyang, tidak sedap. Rutin harian adalah 'malangnya' disertai dengan fakta yang tidak menguntungkan bahawa saya menghidap buasir aka buasir kronik. Penyakit ini membuat saya dilarang keras semasa buang air besar. Saya mendorong sedikit, saya dapat yakin bahawa buasir saya segera meradang dan keselesaan hidup hilang. Tetapi sayangnya saya sering 'longgar' dan terus mendorong, kerana saya merasa seperti harus mengusir sesuatu setiap pagi. Salah satu cara untuk mengelakkan - atau meminimumkan - regangan adalah dengan memastikan jisim najis yang dihasilkan lembut. Nah, di sinilah buah kegemaran bernama betik ada dalam hidup saya. Ayuh, mari kita berkenalan lebih jauh dengan buah kegemaran saya!

Pepaya adalah buah tropika

Pepaya, atau nama Latinnya Pepaya Carica, seperti yang kita semua tahu adalah buah berbentuk oval dengan warna kulit merah-oren-hijau, bergantung pada tahap kematangannya. Salah satu ciri betik adalah lokasi pertumbuhannya di kawasan tropika. Atas sebab ini, selama setahun belajar di London, saya merasa sangat terseksa kerana tidak dapat makan betik. Indonesia sendiri adalah salah satu dari tiga buah betik terbesar yang tumbuh dan berkembang bersama dengan Brazil dan India. Data dari Organisasi Makanan dan Pertanian (FAO) menganggarkan terdapat sekitar 107,000 hektar tanah yang ditanami pepaya di Indonesia. Wah, hebat! Oleh itu, saya tidak perlu bimbang kehabisan bekalan betik sepanjang hayat saya. Buah betik masak biasanya mempunyai warna kulit buah campuran antara kuning-merah-oren kuning. Kulit hijau yang dominan menunjukkan buahnya belum matang dengan baik dan biasanya dagingnya masih keras, tetapi kulit berwarna kuning oren juga tidak bagus kerana dagingnya biasanya terlalu lembut. Salah satu cara saya dalam memilih buah yang cukup masak adalah dengan menekan buah. Sekiranya ditekan rasanya terlalu lembut, anda tidak boleh memilihnya, kerana ini bermaksud buahnya terlalu masak dan lembek.

Rendah kalori, kaya dengan nutrien

Khasiat dan pemakanan betik mengandungi banyak zat yang diperlukan oleh badan kita. Bermula dari karbohidrat, protein, dan lemak, hingga elektrolit yang penting bagi tubuh seperti natrium, kalium, kalsium, dan magnesium. Tidak lupa, betik juga kaya dengan vitamin C, A, B complex, beta-karoten, dan serat.serat). Berita baiknya, kalori dari 100 gram betik hanya 39 kilokalori (Kcal)! Oleh itu, betik disyorkan sebagai pilihan buah bagi anda yang ingin menurunkan berat badan.

Pepaya bertindak sebagai pencahar

Setiap malam saya selalu makan betik sebelum tidur dan keesokan harinya pergerakan usus saya sangat lancar, tanpa regangan, sehingga buasir saya pasti selamat. Saya telah mencuba pelbagai jenis buah, tetapi yang paling saya gemari adalah kesan betik. Sangat bagus! Ini kerana betik adalah julap, aka boleh membantu memudahkan pergerakan usus. Ini kemungkinan besar disebabkan oleh kandungan air dan serat yang tinggi di betik, yang menjadikan najis lebih lembut, dan dengan demikian lebih mudah dilalui.

Pepaya juga boleh menjadikan anda cantik

Nampaknya, selain mempunyai kesan pencahar, melancarkan pergerakan usus, betik juga mempunyai banyak faedah lain, anda tahu! Salah satunya adalah sebagai bahan topeng yang menjadikan kulit wajah cerah. Saya telah mencuba membuat topeng betik ini. Begitu mudah! Cukup campurkan pepaya masak (berwarna oren gelap hingga merah), madu, dan jus lemon dalam mangkuk, kemudian tumbuk dan gaul rata. Sapukan topeng ke wajah selama 10-15 minit, kemudian bilas dengan air suam. Duh, rasanya sangat enak, kulit menjadi bebas minyak dan terasa ketat. Lihat, bagaimana saya tidak boleh sangat menyukai buah yang satu ini! Perkara utama adalah Saya tidak boleh hidup tanpa pawpaw. Buang air besar dengan lancar, buasir menjauhkan diri, dapat menjadikan kulit wajah cerah bersinar, semuanya kerana betik. Dan yang menggembirakannya, buah betik ini sangat senang diperoleh dan harganya juga sesuai dengan poket. Jadi, Tunggu apa lagi? Dapatkan bahagian betik anda hari ini dan sihat!