Mengenali dan menguruskan kesan sampingan metformin

Metformin adalah ubat diabetes oral yang paling banyak digunakan untuk penghidap diabetes jenis 2 di seluruh dunia. Metformin adalah pilihan utama untuk rawatan diabetes kerana ia berkesan membantu menurunkan kadar gula dalam darah dan kesan sampingannya tidak lebih teruk daripada ubat diabetes lain. Metformin kadang-kadang diberikan dengan ubat diabetes lain, termasuk insulin.

Ubat metformin dan diabetes mesti diambil seumur hidup oleh pesakit diabetes jenis 2 kerana diabetes tidak dapat disembuhkan. Orang yang menghidap diabetes yang tidak mendapat maklumat kadang-kadang meragui keselamatannya, dan kemudian menghentikan rawatan. Umumnya mereka meragui kesan sampingan jangka panjang penggunaan merformin, baik kesan ringan dan serius.

Baca juga: Pesakit kencing manis yang mengambil metformin terdedah kepada kekurangan vitamin B12

Kesan Sampingan Metformin yang biasa

Tidak ada ubat tanpa kesan sampingan. Tetapi kesan sampingannya harus melebihi faedahnya. Metformin adalah ubat diabetes oral yang lebih bermanfaat. Tetapi itu tidak bermakna anda boleh mengabaikan kesan sampingannya.

Tindak balas badan terhadap ubat berbeza dari orang ke orang. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai kesan sampingan metformin dan apa yang perlu dilakukan jika anda tidak boleh menerima kesan sampingan.

Beberapa kesan sampingan metformin yang biasa adalah:

  • pedih ulu hati

  • sakit perut

  • loya atau muntah

  • kembung

  • kenaikan gas

  • cirit-birit

  • sembelit

  • pengurangan berat

  • sakit kepala

  • rasa logam yang tidak menyenangkan di mulut

Baca juga: Penggunaan Metformin dan Acarbose sebagai Ubat Diabetes

Kesan sampingan yang serius

Berikut adalah beberapa kesan sampingan metformin yang agak serius, walaupun jarang berlaku;

1. Asidosis laktik

Kesan sampingan metformin yang paling serius ialah ia boleh menyebabkan asidosis laktik. Sebenarnya, pada kotak pembungkusan metformin terdapat amaran khusus mengenai risiko ini. Amaran berkotak adalah amaran yang paling teruk Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA).

Walaupun jarang berlaku, asidosis laktik adalah keadaan serius yang boleh berlaku kerana penumpukan metformin di dalam badan. Keadaan ini merangkumi keadaan darurat perubatan yang memerlukan kemasukan ke hospital dengan segera. Hubungi doktor anda jika anda mengalami salah satu daripada gejala asidosis laktik berikut: kesukaran bernafas, keletihan yang melampau, selera makan menurun, mual dan muntah, sakit kepala dengan kadar denyutan jantung yang cepat atau lambat, berasa sejuk, sakit otot, tergesa-gesa atau kemerahan kulit, dan sakit perut.

Baca juga: Kesan Sampingan Mengambil Dadah Kuat

2. Anemia

Metformin dapat menurunkan kadar vitamin B-12 di dalam badan. Terdapat risiko anemia pada pengguna metformin sehingga disarankan untuk mengambil banyak makanan atau makanan tambahan yang kaya dengan vitamin B-12 dan kalsium.

3. Hipoglikemia

Apabila diambil sendiri, metformin jarang menyebabkan hipoglikemia (gula darah rendah). Namun, ketika diminum bersama ubat diabetes lain, termasuk insulin, risiko hipoglikemia meningkat. Terutama jika tidak disertai dengan diet yang betul dan terlalu banyak bersenam.

Jangan Hentikan Ubat

Setelah mengetahui kesan sampingannya, jangan berhenti mengambil metformin dengan segera tanpa bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu. Doktor akan mengkaji semula rawatan anda. Di samping itu, tidak semestinya ubat diabetes lain menyebabkan kesan sampingan yang lebih sedikit daripada metformin.

Selain berkesan menurunkan gula darah, metformin mempunyai kesan sampingan yang baik, termasuk dapat menyebabkan penurunan berat badan dari masa ke masa ketika digabungkan dengan diet dan senaman. Walau bagaimanapun, metformin bukanlah ubat untuk menurunkan berat badan. Metformin juga tidak memberikan kesan penurunan berat badan jangka panjang. Apabila anda berhenti menggunakan metformin, orang yang menghidap diabetes biasanya menambah berat badan kembali ke berat asalnya. (AY)