Tanda Kiraan Sperma Rendah | saya sihat

Kesihatan pembiakan wanita bukan satu-satunya perkara yang mempengaruhi kesuburan dan kualiti janin, kualiti pembiakan lelaki juga sama pentingnya, Ibu. Kualiti sperma penting untuk kesuburan dan kualiti janin. Tetapi, kuantiti sperma sama pentingnya. Oleh itu, Ibu dan Ayah mesti mengetahui tanda-tanda jumlah sperma yang rendah.

Baca juga: 3 syarat yang mesti dipenuhi untuk ereksi yang optimum

Punca Kiraan Sperma Rendah

Kiraan sperma yang rendah, juga dikenali sebagai oligospermia, adalah salah satu penyebab utama kemandulan lelaki. Sperma dianggap sedikit jika ia berada di bawah 15 juta per mililiter (mL) air mani.

Faktor risiko untuk jumlah sperma yang rendah termasuk kegemukan, mengalami trauma atau menjalani operasi di sekitar testis, dan mengambil ubat tertentu. Perkara lain yang dapat meningkatkan risiko jumlah sperma yang rendah adalah pendedahan haba di testis.

Secara umum, penyebab jumlah sperma yang rendah terbahagi kepada tiga jenis:

Sebab Perubatan

Pembedahan atau kecederaan pada testis dapat meningkatkan risiko jumlah sperma yang rendah. Rawatan barah, termasuk kemoterapi, radiasi, atau pembedahan juga dapat mempengaruhi produksi sperma.

Punca Alam Sekitar

Pendedahan panas pada testis dapat mengurangkan pengeluaran sperma. Perkara-perkara yang boleh menyebabkan pendedahan pada suhu panas, misalnya, terlalu banyak mandi air panas atau duduk dengan komputer riba di paha anda untuk masa yang lama. Pendedahan racun perosak dan bahan kimia dari kilang industri juga dapat mengurangkan pengeluaran sperma.

Cara hidup

Aktiviti seperti pengambilan ubat haram, pengambilan alkohol yang berlebihan, dan merokok boleh membuat jumlah sperma menjadi rendah. Tekanan dan kemurungan serta kegemukan juga boleh mempengaruhi pengeluaran sperma.

Tanda Kiraan Sperma Rendah

Biasanya tanda-tanda jumlah sperma yang rendah tidak dapat dilihat atau dirasakan. Sebilangan besar orang hanya mengetahui bahawa mereka mempunyai jumlah sperma yang rendah setelah memulakan keluarga dan berusaha mempunyai anak.

Sekiranya jumlah sperma yang rendah disebabkan oleh sebab tertentu, seperti ketidakseimbangan hormon, kromosom yang tidak normal, atau masalah dengan testis, maka tanda-tanda jumlah sperma yang rendah biasanya berkaitan dengan penyebab ini, seperti:

  • Rangsangan seksual yang rendah
  • Disfungsi ereksi
  • Sakit di zakar
Baca juga: Petua Mengekalkan Gairah Seks Lelaki untuk Tetap 'Panas' dengan Pasangan Anda!

Rawatan Kiraan Sperma Rendah

Rawatan untuk jumlah sperma yang rendah biasanya bergantung kepada penyebabnya. Berikut adalah beberapa rawatan jumlah sperma rendah yang biasa:

Operasi

Untuk jumlah sperma yang rendah yang disebabkan oleh penyumbatan dan varicoceles (pelebaran urat di testis), pembedahan biasanya disyorkan.

Perubatan Mulut

Sekiranya jumlah sperma yang rendah disebabkan oleh jangkitan pada saluran pembiakan, biasanya dapat diatasi dengan mengambil ubat oral.

Rawatan hormon

Tahap testosteron atau hormon lain yang terlalu tinggi atau terlalu rendah boleh menyebabkan jumlah sperma rendah. Ini dapat diatasi dengan rawatan hormon.

Adakah Mengira Sperma Rendah Pasti Sukar Mempunyai Anak?

Tidak perlu risau Ibu dan Ayah, mempunyai sedikit sperma tidak bermakna anda tidak dapat mempunyai anak. Mungkin ibu dan ayah memerlukan masa untuk hamil dan mempunyai anak. Selagi jumlah sperma tidak 0, Ibu dan Ayah masih boleh mempunyai anak!

Baca juga: 4 Jenis Ujian Kesuburan yang Mesti Dilakukan Sekiranya Ibu Tidak Mengandung

Sumber:

Garis Kesihatan. Apa yang Menyebabkan Pengiraan Sperma Rendah dan Bagaimana Ia Diubati ?. Februari 2020.

Klinik Cleveland. Adakah anda secara tidak sedar menurunkan jumlah sperma anda? Bila perlu risau. 2019.

Perkhidmatan Kesihatan Nasional. Kiraan sperma yang rendah. 2019.

Kakitangan Mayo Clinic. Kiraan sperma yang rendah. 2018.