Ujian untuk Wanita Umur 40 Tahun - guesehat.com

Tidak merasakan masalah kesihatan tidak semestinya bebas dari pelbagai risiko penyakit. Lebih-lebih lagi, seiring bertambahnya usia, wanita akan mengalami penurunan kadar estrogen pascamenopause dan penurunan beberapa fungsi tubuh. Sekiranya anda berumur 40 tahun, anda seharusnya lebih peka terhadap kesihatan. Berikut adalah beberapa ujian kesihatan yang mesti dilakukan.

1. Tekanan darah

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan agar tekanan darah diperiksa bermula dari usia 20 tahun. Tetapi apabila anda memasuki usia 40 tahun, ujian ini menjadi perkara wajib dilakukan. Sebabnya, tekanan darah yang tidak terkawal dapat mencetuskan pelbagai jenis penyakit, seperti penyakit jantung dan strok. Tekanan darah normal biasanya sekitar 120/80 mmHg.

2. Tahap Kolesterol

Tahap kolesterol tinggi boleh mencetuskan penyakit jantung. Itulah sebabnya anda mesti kerap memeriksa tahap kolesterol dalam badan setiap tahun. Sekiranya tahap kolesterol jahat dalam badan melebihi 130, anda mesti memulakan diet yang sihat untuk menstabilkannya.

3. Tahap Gula Darah

Persatuan Diabetes Amerika mengesyorkan bahawa wanita seharusnya mula memeriksa kadar gula darah mereka setiap tahun, ketika mereka berumur 45 tahun. Makan makanan yang tidak sihat dapat meningkatkan kadar gula darah dalam tubuh, menjadikannya mudah terkena diabetes.

Secara amnya, keputusan ujian gula darah puasa di bawah 100 mg / dL. Namun, jika hasil pemeriksaan menunjukkan angka antara 100-125 mg / dL, maka dapat dinyatakan dalam kategori prediabetes. Untuk itu, anda harus mengurangkan sekitar 7% dari jumlah berat badan anda.

4. Mata

Dengan bertambahnya usia, fungsi penglihatan akan menurun. Oleh itu, ujian mata adalah salah satu ujian kesihatan yang mesti dilakukan. Persatuan Optometrik Amerika menyatakan bahawa wanita yang telah mencapai usia 40 tahun mesti rajin memeriksa matanya setiap 1-3 tahun.

Selain itu, pemeriksaan penglihatan mata juga penting. Ini kerana wanita yang berumur 40 tahun terdedah kepada kemerosotan glaukoma dan makula. Terutama jika anda menghidap diabetes, kesihatan retina juga mesti diperiksa. Kerana diabetes adalah salah satu penyebab masalah kesihatan mata.

5. Serviks

Wanita yang telah memasuki usia 30 tahun atau aktif secara seksual, perlu menjalani ujian pap smear setiap tiga tahun dan HPV setiap lima tahun. Perkara ini sangat penting jika anda mempunyai banyak pasangan semasa melakukan hubungan seks.

6. Payudara

Pemeriksaan payudara paling sederhana boleh dimulakan dengan pemeriksaan payudara sendiri (BSE). Terdapat perubahan yang perlu anda perhatikan, seperti benjolan di sekitar payudara dan perubahan pada puting. Sekiranya anda menjumpainya, segera berjumpa doktor.

7. Kulit

Kulit adalah pelindung tubuh yang terdedah kepada cahaya matahari dan pencemaran setiap hari. Itulah sebabnya ujian kesihatan kulit tidak boleh luput daripada beberapa ujian perubatan. Apabila anda semakin tua, anda perlu memberi perhatian lebih kepada kesihatan kulit. Terutama jika anda berkulit putih, yang berisiko lebih tinggi terkena barah kulit daripada mereka yang mempunyai kulit gelap. Periksa dengan pakar dermatologi untuk mengetahui keadaan keseluruhan kulit anda.

8 Tiroid

Wanita berusia 40-65 tahun biasanya mengalami hipotiroidisme (penurunan sintesis dan rembesan hormon tiroid dari kelenjar tiroid), jadi disarankan untuk melakukan ujian tiroid. Pemeriksaan ini boleh dilakukan sekurang-kurangnya sekali setiap lima tahun, kerana terdapat beberapa gangguan tiroid yang berlaku ketika anda mengalami menopaus.

9. Kesihatan Mental

Pemeriksaan ini tidak boleh dilangkau. Sebabnya, wanita yang berumur 40 tahun terdedah kepada kemurungan. Pada usia ini, wanita mengalami menopaus. Perubahan hormon yang berlaku boleh membuat wanita lebih mudah stres.

10. Rektum dan Anus

Pemeriksaan ini bertujuan untuk mengesan kehadiran barah usus besar. Sebabnya, barah usus sangat terdedah kepada wanita pada usia 40 tahun.

11. Ketumpatan Tulang

Pada wanita, osteoporosis cenderung terjadi kerana penurunan kadar estrogen setelah menopaus. Atas sebab ini, penting untuk menjalani ujian kepadatan tulang setiap lima tahun.

Dengan melakukan beberapa ujian di atas secara berkala, ini dapat menjadi bukti cinta anda terhadap diri sendiri. Di samping itu, ujian perubatan juga merupakan usaha untuk mencegah penyakit daripada berkembang. Tubuh yang sihat akan menjadikan anda lebih optimum dalam menjalani kehidupan. (AP / AS)