Jenis Herpes dan Penyebabnya - guesehat.com

Dari segi perubatan, terdapat beberapa istilah yang serupa. Istilahnya serupa kerana penyebabnya sama, lokasinya sama, dan sebagainya. Sekiranya kita tidak mengucapkannya dengan betul, beberapa pesakit boleh salah. Kesalahpahaman ini boleh menyebabkan pesakit tidak memahami apa yang harus dilakukan untuk mengelakkan dijangkiti penyakit ini.

Ketika seorang rakan menasihati saya mengenai keadaan kulitnya, saya dapat dengan jelas menilai bahawa itu adalah herpes zoster, istilah perubatan untuk herpes zoster. Apabila dia mendengar perkataan herpes, tentu dia panik. Dalam fikirannya, herpes adalah penyakit kelamin. Oleh itu, dia dengan cepat membantah, "Saya benar-benar bersih!"

Saya segera mengesahkan pemahamannya. Penyakit herpes yang kini terdapat pada kulit adalah herpes zoster, bukan jangkitan seksual yang sebenarnya disebut herpes simplex. Kemudian dia dengan polos bertanya, "Oh, itu berbeza, bukan? Saya juga fikir begitu!" Yup, pemahaman yang berbeza boleh menyebabkan salah faham mengenai penyakit yang kita alami.

Sebenarnya, herpes simplex itu sendiri bukanlah jangkitan seksual yang sinonim dengan hubungan seksual yang tidak bersih. Dalam beberapa keadaan, bayi dan kanak-kanak berkemungkinan besar mengalami jangkitan herpes simplex sekiranya tidak ada faktor aktiviti seksual kasar.

Bagaimana ia boleh berlaku? Ayuh, kenali lebih banyak mengenai pelbagai penyakit herpes, sehingga anda tidak mendapat idea yang salah!

1. Herpes Zoster

Jangkitan herpes zoster adalah salah satu herpes yang sering saya hadapi. Herpes zoster sebenarnya merupakan kesinambungan dari cacar air yang sudah biasa kita kenal. Setelah kita pulih, virus yang menyebabkan cacar air akan menjadi tidak aktif atau 'tidur' di saluran saraf kita.

Nah, dalam beberapa keadaan, seperti ketika sistem kekebalan tubuh menurun, keletihan, dan kurang istirahat, virus ini dapat 'bangun dari tidur' dan menyebabkan gejala herpes zoster. Gejala termasuk demam, sakit di sekitar saraf yang terkena virus (muka, perut, dada), dan hanya di satu sisi badan (kanan atau kiri).

Kita sering mendengar mitos bahawa jika cacar menggegarkan badan akan mengakibatkan kematian. Sebenarnya, pada orang tanpa kekurangan imun (misalnya AIDS), herpes zoster hanya akan dilokalisasikan ke satu sisi badan dan tidak akan membentuk bulatan. Oleh itu, jaga kesihatan anda, supaya anda tidak mendapat virus ini!

2. Herpes Simplex Jenis I

Walaupun nama herpes, jenis herpes ini sering berlaku pada kanak-kanak. Puncanya? Kurangnya kebersihan dan hubungan dengan objek yang telah dicemari kuman. Contohnya, kanak-kanak, terutama bayi, sering dibawa dan dicium oleh rakan dan saudara. Sekiranya mereka yang menghampirinya tidak menjaga kebersihan, mereka boleh menyebabkan simptom dalam bentuk kulit spongy dan merah di sekitar kawasan mulut.

3. Herpes Simplex Jenis II

Jenis herpes simplex ini lebih biasa pada orang dewasa, terutama pada orang yang sering melakukan aktiviti seksual yang tidak bersih. Jangkitan ini akan memberi simptom dalam bentuk ketahanan dan kemerahan di kawasan kemaluan. Walau bagaimanapun, harus diingat bahawa aktiviti seksual baru-baru ini sering melibatkan mulut dan kemaluan, sehingga gejala herpes simplex jenis I dan II bertindih.

4. Herpangina

Walaupun tidak disebut herpes secara langsung, keadaan ini juga disebabkan oleh virus. Di herpangina, kita boleh menemui banyak sariawan di rongga mulut, terutamanya pada kanak-kanak.

Nampaknya, nama herpes bukan hanya satu jenis dan mempunyai pelbagai sebab, ya! Pastikan anda memahami jenis penyakit yang anda alami dan jangan salah faham, walaupun mereka mempunyai nama yang serupa. Semoga bermanfaat!

perbezaan antara monkeypox dan cacar air