Berhati-hati! Minum Susu Selepas Mengambil Ubat - GueSehat

Pada hari Ahad yang indah, saya pergi ke tempat yang sesak, sebut saja pusat membeli-belah. Anda tahu, di sebuah bandar besar di mana melepak satu-satunya perkara yang mudah diakses ialah pusat membeli-belah. Sedih. Walaupun episod hujung minggu lepak impian saya adalah berkelah di taman besar, pakai cermin mata hitam yang sejuk, sambil bersandar sambil membaca buku yang ditemani angin sepoi-sepoi. Oh, impian. Baiklah, itu bukan inti dari catatan ini. Jadi ceritanya, sementara menunggu makanan di medan selera , Saya mendengar perbualan seorang ibu dengan anaknya mengenai bagaimana seorang ibu melarang anaknya minum susu setelah minum ubat. "Mama ... saya mahu susu Mah ...." "Alamak, Mama sudah berkata, nanti! Anda baru minum ubat satu jam yang lalu, jadi anda belum boleh minum susu! " Dan perbualan itu terganggu oleh tangisan kanak-kanak yang terus merengek susu.

Saya Cukup Penasaran

Sebagai seorang ahli farmasi yang profesionnya selalu berhubung dengan ubat-ubatan, perbualan ini pastinya memikat saya untuk memusingkan badan. Oh, hati saya berasa sangat sedih melihat adik perempuan cantik ini merengek susu. Pakaian Barbie yang dipakainya sangat comel, ditambah pula rambutnya dengan ekor kuda berganda membuatnya kelihatan comel suatu ketika dulu, tetapi ternyata datuk kelihatan sedih kerana dia menangis sehingga pembuangan di atas lantai medan selera . Setelah berfikir untuk beberapa ketika, saya akhirnya menghampiri ibu dan anak perempuannya. Ya, gunakan renungan. Kerana saya takut saya berfikir banyak, mengajar banyak, dan itu akan menjadi urusan panjang, bukan? Tetapi apa yang boleh saya lakukan, saya tidak tahan melihat Kakek menangis seperti itu. "Mmm .. Maafkan saya, Ibu, saya sengaja mendengar perbualan anda. Abang mahu minum susu, puan, tapi susu itu tidak dapat diberikan kerana anda sudah selesai minum ubat, kan? Kebetulan saya adalah seorang ahli farmasi, puan, saya dapat membantu untuk mengetahui sama ada susu anda mempunyai kesan yang sama dengan ubat itu .. ā€¯Syukurlah, Ibu percaya pada wajah saya yang asli dan sangat standard. Dia mengizinkan saya melihat ubat yang 'mencetuskan' kegusaran ini: sirap penurun demam yang mengandungi ibuprofen. Saya kebetulan mempunyai akses ke Buku Panduan Interaksi Dadah Stockley, a alatan yang digunakan oleh ahli farmasi untuk memeriksa interaksi ubat, dan ternyata dalam hal ini ibuprofen tidak mempunyai interaksi dengan susu. Dan kisah ini mempunyai pengakhiran yang bahagia. Datuk boleh minum susu, tangisan berhenti, ibu gembira, saya lega. Yup , drama hari ini dihidupkan oleh sesuatu yang disebut interaksi dadah. Pertama mari kita berkenalan sedikit dengan a istilah dipanggil interaksi ubat ini. Interaksi ubat, menurut buku Stockley's Drug Interaction, salah satu 'alkitab' ahli farmasi dan klinik lain mengenai interaksi ubat, adalah keadaan di mana kesan ubat berubah kerana adanya ubat, makanan, ubat-ubatan herba, minuman lain , atau perubahan persekitaran. Perubahan yang berlaku boleh menjadikan kesan ubat tidak optimum. Dalam kisah di atas, apa yang berlaku adalah kes interaksi dadah dan makanan.

Baca juga: Orang yang berbeza mempunyai tindak balas badan yang berbeza terhadap dadah

Adakah Bagus Minum Susu Selepas Mengambil Ubat?

Anda mungkin juga bersetuju bahawa ada semacam 'doktrin' tertanam yang tidak seharusnya minum susu setelah minum ubat. Baiklah , bahaya minum susu selepas mengambil ubat ini tidak 100% benar, tetapi tidak salah sama sekali. Terdapat ubat-ubatan yang benar-benar tidak patut diambil bersama susu, contohnya antibiotik ciprofloxacin, tetracycline, dan doxycycline. Ciprofloxacin biasanya diresepkan oleh doktor jika anda mempunyai jangkitan pada saluran pernafasan (misalnya sinusitis akut), saluran pencernaan (misalnya cirit-birit), atau saluran kencing. Ternyata penyerapan atau penyerapan ciprofloxacin dari saluran gastrointestinal akan menurun hampir separuh jika diambil bersama susu atau produknya seperti yogurt. Ini bermaksud, ubat yang akan diserap dan dapat memberi kesan akan dikurangkan hingga 50% dari yang sepatutnya. Manakala dalam tetrasiklin dan doxycycline (antibiotik yang biasanya diresepkan untuk jangkitan saluran pernafasan, dan juga dapat digunakan untuk jerawat yang dijangkiti), kalsium dalam susu dan produk tenusu akan membentuk sesuatu yang disebut kompleks kimia, dan kompleks ini akan mengurangkan penyerapan kedua-duanya ubat-ubatan. Hmm, saya sudah bercakap mengenai pengurangan penyerapan ubat-ubatan di saluran gastrousus. Apakah kesannya? Jadi dengan cara ini, jika penyerapan atau penyerapan dari saluran gastrointestinal dikurangkan, jumlah ubat yang masuk ke dalam darah juga berkurang, dan ini dapat menyebabkan kesan terapi tidak dapat dicapai secara maksimum. Kita mungkin tidak disembuhkan dari penyakit atau gejala yang kita alami. Lalu, bagaimana jika anda masih mahu mengambil susu walaupun anda mengambil ubat yang mengandungi tetrasiklin dan doxycycline? Sangat mudah, pisahkan waktu antara minum ubat dan minum susu selama kira-kira dua jam, untuk memastikan ubat itu diserap sepenuhnya sehingga kehadiran susu tidak akan mengganggu. Sebaliknya, ada ubat-ubatan yang bahkan disyorkan untuk diminum bersama susu. Salah satunya adalah ibuprofen yang terdapat dalam ubat orang tua, serta ubat penahan sakit lain yang tergolong dalam kumpulan anti-radang bukan steroid (atau dikenali sebagai NSAID) seperti diclofenac, asid tranexamic, aspirin, celecoxib, dan ketoprofen. NSAID ini mempunyai kesan sampingan dari kerengsaan gastrousus, jadi pengambilannya dengan makanan, termasuk susu, dianjurkan untuk mengurangkan kesan sampingan ini. Kerana dengan adanya makanan, ada penghalang yang tersedia untuk lapisan saluran pencernaan dan kerengsaan dapat diminimumkan. Semoga maklumat di atas dapat membantu 'meluruskan' persepsi yang telah dibina mengenai pengambilan susu dan ubat-ubatan, ya. Sehingga tidak ada lagi adik-adik unyu yang menangis kerana mereka tidak dapat minum susu setelah minum ubat. Sekiranya ragu-ragu mengenai kemungkinan interaksi antara ubat yang anda ambil dan ubat atau makanan, jangan ragu untuk menghubungi ahli farmasi anda untuk maklumat lebih lanjut. Sentiasa sihat iya, wanita pintar!