Kepentingan Pengambilan DHA semasa Menyusukan | Saya sihat

DHA adalah salah satu sebatian penting yang diperlukan oleh bayi untuk perkembangan otak, mata, imuniti, dan juga sistem saraf. Malangnya, DHA tidak dihasilkan oleh badan dan hanya boleh diperoleh melalui pengambilan makanan.

Pada bayi baru lahir, tentu saja sumber utama DHA berasal dari susu ibu. Oleh itu, penting bagi anda untuk makan makanan yang kaya dengan kandungan DHA, sehingga mereka dapat memenuhi keperluan pemakanan anak kecil anda semasa tempoh penyusuan susu ibu yang eksklusif.

Mengapa Pengambilan DHA Penting Semasa Menyusu?

DHA (Asid docosahexanoic) adalah salah satu sebatian asid lemak tak jenuh omega-3 rantai panjang. Kompaun ini penting untuk kanak-kanak dan orang dewasa. DHA diperlukan untuk mengekalkan sistem badan yang sihat, termasuk otak dan sistem saraf. Sebatian ini juga menyumbang kepada kesihatan mental, penglihatan, dan jantung.

DHA tidak dihasilkan oleh badan, jadi penting untuk memperhatikan pengambilan nutrisi yang betul untuk memenuhi keperluan DHA. Susu ibu boleh mengandungi sebatian ini jika anda rajin memakan ikan, telur, dan daging merah.

DHA memainkan peranan yang sangat penting dalam pertumbuhan dan perkembangan awal bayi kerana otak mereka akan mengalami pertumbuhan yang sangat cepat pada tahun pertama kehidupan. Proses ini akan meningkat tiga kali ganda pada hari lahir pertamanya.

Bagaimana Mendapatkan DHA Melalui Makanan Semasa Menyusu?

Untuk memastikan anak anda mendapat pengambilan DHA yang mencukupi, anda mesti dapat memenuhi keperluan pemakanan harian mereka. DHA boleh didapati dalam jenis makanan berikut:

- Ikan berlemak, seperti salmon, mackerel, herring, sardine, tuna (elakkan jenis ikan yang mengandung merkuri yang tinggi, seperti ikan todak).

- Daging merah.

- Telur.

- Keju dari susu keseluruhan.

- Sayuran hijau.

Sekiranya anda seorang vegetarian atau vegan, jangan risau, anda masih dapat memenuhi keperluan DHA anda dari sumber makanan berikut:

- Serbuk biji rami dan minyak biji rami (1 sudu sehari).

- Minyak canola.

- Edamame atau kacang soya.

- Walnut.

- Germa Gandum.

- Biji labu, biji chia dan biji bunga matahari.

- Rumpai laut.

Harap maklum, DHA dari sumber makanan bukan haiwan mungkin tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan anda dan si kecil. Oleh itu, lebih baik anda juga berjumpa dengan doktor anda mengenai pertimbangan lain yang boleh dibuat.

Baca juga: Arahan Diet untuk Ibu Menyusu

Sekiranya Anda Mengambil Makanan Tambahan DHA Semasa Menyusu?

Sebaik-baiknya, anda harus mendapatkan kira-kira 1,500 mg DHA setiap minggu melalui makanan yang anda makan. Walau bagaimanapun, sebilangan ibu yang menyusu sukar untuk mengatur komposisi nutrien dengan cara yang mencukupi dan seimbang.

Oleh itu, untuk memastikan keperluan DHA anda semasa menyusu dipenuhi, berjumpa dengan doktor anda. Selain mengesyorkan diet harian, doktor biasanya juga akan menasihati anda untuk mengambil suplemen DHA tambahan yang mengandungi 200-400 mg sehari.

Untuk membantu memenuhi keperluan DHA semasa menyusu, Folamil disediakan sebagai makanan tambahan multivitamin yang boleh anda ambil setiap hari. Dua varian Folamil, Folamil Genio dan Folamil Gold, adalah makanan tambahan lembut yang mengandungi mikronutrien yang mematuhi cadangan Persekutuan Antarabangsa Ginekologi dan Obstetrik (FIGO), untuk mengoptimumkan pemakanan semasa pra-konsepsi, kehamilan, dan menyusui.

Folamil Gold dan Folamil Genio - Kawan Hamil

Folamil Genio dan Folamil Gold, kedua-duanya mengandungi vitamin, mineral, dan tentu saja DHA yang anda perlukan dari kehamilan hingga semasa menyusu. Folamil Genio mengandungi 40 mg DHA dalam setiap kapsul.

Produk ini juga dilengkapi dengan banyak vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan anda sejak kehamilan. Sementara itu, Folamil Gold mengandungi hingga 200 mg DHA, asid folik, kalsium karbonat, dan vitamin D. (BAG / USA)

Baca juga: Inilah Kunci untuk Ibu Menyusui Selamat!

Rujukan

Persatuan Kehamilan Amerika. "Adakah Suplemen Omega-3 Baik untuk Bayi Saya?".

Keluarga yang Sangat Baik. "Perlukah Anda Mengambil Makanan Tambahan DHA Sekiranya Anda Menyusu?".

Pengetahuan Produk Folamil.