Makna Warna Cairan Vagina Yang Sihat

Wanita itu semestinya sangat memahami cairan yang keluar dari faraj. Pelepasan lendir atau cairan dari vagina adalah normal, menunjukkan organ seks wanita yang sihat. Cecair yang keluar dari faraj dihasilkan oleh kelenjar pada faraj dan serviks.

Terdapat pelbagai jenis keputihan berdasarkan bentuk dan warnanya, tidak semuanya menunjukkan penyakit atau keputihan. Cecair faraj membawa sel dan bakteria mati ke luar badan. Jadi, cecair faraj ini sebenarnya membantu menjaga kebersihan vagina dan mencegah jangkitan.

Keputihan normal juga berbeza-beza dalam jumlah dan warna dari putih hingga putih susu. Kadang-kadang, keputihan mempunyai sedikit bau, tetapi selagi tidak berbau amis dan busuk, anda tidak perlu risau.

Baca juga: Keputihan pada wanita, apa yang menyebabkannya?

Banyak Adakah Selalu Tidak Biasa?

Ada kalanya jumlah cecair faraj lebih banyak daripada biasa. Tetapi pada masa lain ia kering atau tidak keluar sama sekali. Isipadu cecair faraj berbeza mengikut keadaan badan.

Biasanya, dua hingga tiga hari selepas haid berakhir, biasanya cecair putih pekat keluar. Beberapa hari kemudian, konsistensi berubah menjadi lebih seperti lendir.Sebelum ovulasi, pelepasannya jelas dan melekit, dan menjelang tempoh berikutnya, pelepasannya tebal dan berwarna putih. "

Keputihan semasa kehamilan nipis, putih, susu dan mempunyai bau ringan. Jumlah cecair juga meningkat semasa kehamilan. Namun, semasa perimenopause dan menopaus, kehilangan cecair berkurang kerana tahap estrogen turun dengan banyak.

Punca penurunan kadar estrogen, bukan sahaja menopaus. Keadaan berikut boleh menyebabkan penurunan kadar estrogen, mengurangkan jumlah keputihan, malah menjadi kering sepenuhnya:

- Dadah atau hormon yang digunakan dalam rawatan barah payudara, endometriosis, fibroid, atau kemandulan

- Pembedahan untuk membuang ovari

- Rawatan radiasi ke kawasan pelvis

- Kemoterapi

- Tekanan, kemurungan atau senaman yang teruk

Baca juga: Elakkan Makanan dan Minuman Ini Sehingga Faraj Anda Tidak Bau Dan Jangkitan

Makna Warna Cecair Faraj

Berdasarkan warna, berikut adalah perbezaan keputihan yang perlu diketahui oleh semua wanita:

1. Putih Tebal

Sekiranya keputihan putih tebal disertai dengan gejala lain, seperti gatal, terbakar, dan kerengsaan, ia mungkin disebabkan oleh jangkitan yis. Jangkitan ragi disebabkan oleh ragi yang terlalu banyak di dalam vagina, biasanya sejenis ragi Candida.

Gejala jangkitan yis adalah tebal, putih, seperti keju, disertai dengan gatal-gatal, kemerahan, kerengsaan, dan terbakar. Kira-kira 90 peratus wanita akan mengalami jangkitan yis pada suatu ketika dalam hidup mereka.

Jangkitan ragi ini menular, dan dapat disembuhkan dengan krim antijamur atau ubat antijamur oral. Walau bagaimanapun, jika gejala anda tidak bertambah baik dengan rawatan atau anda mengalami lebih daripada empat jangkitan yis dalam setahun, anda harus berjumpa dengan doktor anda lagi.

Keputihan putih pekat jika tidak ada simptom-simptom ini, maka ia masih kategori normal, mungkin tanda sebelum dan selepas haid.

2. Kuning

Keputihan kekuningan adalah tanda keputihan yang tidak normal, kerana ini adalah tanda jangkitan bakteria atau jangkitan kelamin. Sebilangan besar kes disertai dengan bau yang tidak biasa.

3. Coklat

Keputihan boleh disebabkan oleh kitaran haid yang tidak teratur. Sekiranya keputihan berterusan, anda harus membuat janji temu dengan doktor anda untuk dinilai. Keputihan berwarna coklat boleh menjadi tanda barah rahim atau serviks. Khusus untuk wanita menopaus, tidak boleh mengalami pendarahan faraj. Sekiranya ini berlaku, kemungkinan merupakan tanda barah rahim.

4. Hijau

Pelepasan hijau pastinya tidak normal. Ini adalah tanda jangkitan bakteria atau jangkitan kelamin, seperti trichomoniasis. Sekiranya anda mengalami keputihan hijau, dan didiagnosis dengan trichomoniasis, doktor anda akan merawatnya dengan antibiotik.

Dengan mengenali bentuk, warna, dan konsistensi keputihan, wanita akan mengetahui sama ada perubahan normal atau tidak normal berlaku melalui keputihan.

Baca juga: Mengganggu aktiviti seksual, ini adalah makanan yang menyebabkan bau pada faraj

Rujukan:

Unitypoint.org. 5 Jenis Keputihan & Maksudnya

Medicalnewstoday.com. Panduan berkod warna untuk keputihan