Campuran Minyak Telon - GueSehat.com

Bagi pasangan yang sudah mempunyai anak, tentunya tidak asing dengan minyak telon. Di Indonesia, minyak telon sering digunakan oleh anak-anak. Nah, adakah anda tahu asal-usul nama telon? Perkataan telon berasal dari bahasa Jawa telur, yang bermaksud tiga.

Pada dasarnya, minyak telon adalah campuran tiga jenis minyak, iaitu minyak kelapa (oleum cocosminyak adas (oleum anisi), dan minyak kayu putih (oleum cajuputi). Ketiga-tiga komponen ini dipercayai diturunkan dari generasi ke generasi untuk membantu menjaga kesihatan bayi dan kanak-kanak. Apakah sifat setiap komponen minyak telon? Ayuh, lihat penjelasannya!

  • Minyak kelapa (oleum cocos)

Tumbuhan kelapa, dalam bahasa Latin bernama Cocos nucifera, adalah tanaman yang sangat biasa dijumpai di kawasan tropika. Orang Indonesia sendiri sangat akrab dengan tanaman kelapa, baik sebagai bahan penggunaan dan untuk kegunaan lain. Minyak kelapa sendiri mempunyai catatan penggunaan tradisional yang sangat luas.

Satu kajian baru yang diterbitkan pada tahun 2017 menyatakan bahawa minyak kelapa mempunyai banyak manfaat untuk menjaga kulit yang sihat, termasuk mempunyai aktiviti antibakteria dan anti-radang.penuaan, antioksidan, bermanfaat untuk proses penyembuhan luka, dan mempunyai kesan mengurangkan reaksi keradangan.

Minyak kelapa juga dapat memasuki lapisan kulit dengan berkesan dan bertindak sebagai pelembap untuk mengatasi pelbagai keluhan kulit kering tanpa kesan sampingan yang berpotensi minyak mineral. Ciri ini sangat sesuai untuk kulit bayi dan kanak-kanak yang relatif masih sangat sensitif dan mudah marah.

  • Minyak adas (oleum anisi)

Adas atau adas, dalam bahasa Latin disebut Vulgare Foeniculum, adalah tumbuhan herba aromatik yang berasal dari wilayah Mediterranean. Adas digunakan secara meluas untuk tujuan masakan dan perubatan. Minyak adas sangat terkenal dengan khasiatnya dalam menangani pelbagai gangguan pencernaan.

Seperti diketahui, bayi dan kanak-kanak agak mudah mengalami masalah perut kembung, sembelit, dan sebagainya kerana fungsi pencernaan mereka tidak sempurna. Minyak adas mempunyai komponen yang bersifat karminatif atau gas pencahar bahasa mudah, sehingga dapat menghilangkan gejala kembung dan membantu mencegah kolik.

  • Minyak kayu putih (oleum cajuputi)

Minyak kayu putih adalah minyak yang diperoleh dari proses pengambilan daun dan ranting tanaman kayu putih. Dalam bahasa Latin, tumbuhan ini dipanggil Melaleuca cajuputi. Minyak kayu putih terkenal dengan sifat anti-infeksi. Selain itu, apabila disapukan pada kulit, minyak kayu putih akan memberikan sensasi hangat.

Sensasi hangat membantu meningkatkan peredaran darah, merangsang badan untuk berpeluh, dan membantu mengurangkan demam rendah. Minyak ini juga mempunyai aktiviti anti-nyeri dan anti-radang, sehingga dapat berguna untuk menghilangkan keluhan pada kulit yang disebabkan oleh gigitan serangga.

Minyak ini sangat berguna apabila bayi atau anak mengalami masalah kesihatan, seperti: selsema (gejala selesema) dan menggigil, kerana aroma membantu melegakan pernafasan. Sensasi hangat juga membuatkan mereka berasa lebih selesa.

Jadi, anda sudah mengetahui tiga komponen utama minyak telon, bukan? Di pasaran, terdapat pelbagai jenis atau jenama minyak telon. Pada dasarnya, semua jenis minyak telon mengandungi tiga bahan utama di atas. Namun, ada juga yang menambahkan komponen lain untuk menyokong keberkesanan dan aroma, seperti menambahkan minyak citronella untuk membantu menghalau nyamuk atau minyak lavender untuk membantu tidur nyenyak.

Minyak telon juga boleh dipilih berdasarkan peratusan komposisi setiap ramuan. Contohnya, jika anda mahukan minyak telon yang lebih panas, pilihlah minyak dengan komposisi minyak kayu yang lebih besar. Sekiranya anda mahu minyak telon membantu menghilangkan kembung, anda boleh memilih minyak telon dengan komposisi minyak adas yang lebih besar. Kerana setiap minyak telon mempunyai "resipi resipi" yang berbeza, periksa bahan-bahan di luar bungkusan sebelum membeli. Semoga bermanfaat!

Rujukan:

Lin, T., et al. Kesan Pembaikan Anti-Keradangan dan Penghalang Kulit pada Aplikasi Topikal Beberapa Minyak Tumbuhan int. J. Mol. Sains. 2018; 19(70): 1-2

Fakta Organik