Jenis Susu yang Selamat Digunakan oleh Pesakit kencing manis - Guesehat

Adakah anda mempertimbangkan untuk menambahkan susu ke dalam diet harian anda? Mungkin Diabestfriends bingung kerana banyaknya maklumat yang beredar, sama ada memilih susu rendah lemak atau susu biasa. Sebenarnya, masih banyak perdebatan di kalangan pakar pemakanan mengenai jenis susu mana yang lebih bermanfaat bagi pesakit diabetes.

Setiap orang disyorkan untuk mengambil susu dan produk olahannya seperti yogurt dan keju, secara berkala. Pakar pemakanan juga mengesyorkan susu rendah lemak atau bebas lemak. Namun, adakah cadangan yang sama juga berlaku untuk penderita diabetes?

Untuk menjawab soalan ini, berikut adalah penjelasan pakar mengenai cara memilih produk tenusu yang selamat untuk pesakit diabetes! Mengonsumsi susu secara berkala sangat digalakkan kerana bermanfaat bagi pesakit diabetes.

Baca juga: Susu pekat manis tidak boleh dimakan setiap hari

Susu Bermanfaat untuk Mengawal Kencing Manis

Dua daripada setiap tiga orang yang menghidap diabetes mempunyai tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Tekanan darah tinggi dapat diturunkan dengan memakan makanan yang kaya dengan kalium, magnesium, dan kalsium. Makanan berasaskan tenusu umumnya mengandungi ketiga-tiga nutrien ini.

Selain itu, pengambilan susu bukan sahaja dapat membantu mengawal diabetes, tetapi juga mencegah perkembangan penyakit ini. Menurut data dari Nurses Health Study II yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika, diet tinggi susu melindungi seseorang dari diabetes jenis 2, jika kebiasaan ini telah dilakukan sejak kanak-kanak dan remaja. Penyelidikan dari jurnal Nutrien yang diterbitkan pada bulan September 2017 juga menunjukkan hasil yang sama.

Oleh itu, banyak kajian menunjukkan bahawa memasukkan susu ke dalam makanan harian anda boleh bermanfaat dalam mencegah dan mengawal diabetes. Namun, persoalannya, susu jenis apa yang terbaik? Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa susu berlemak sebenarnya mempunyai kesan yang lebih baik dalam mencegah diabetes jenis 2. Walau bagaimanapun, penyelidikannya tidak meyakinkan, jadi ini bukan cadangan.

Baca juga: Sebab anak kecil anda tidak mahu minum susu

Walaupun bagi mereka yang berisiko menghidap diabetes jenis 2, perlu membatasi pengambilan susu berlemak, kerana dapat meningkatkan berat badan. Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika pada bulan Februari 2016 mengkaji kesan susu berlemak terhadap kenaikan berat badan. Selama hampir dua dekad, hasil kajian menunjukkan bahawa wanita yang menggunakan lebih dari 3.1 porsi susu penuh lemak setiap hari mendapat berat badan paling sedikit.

Bagaimana ia boleh berlaku? Menurut pakar, ini kemungkinan besar dipengaruhi oleh kesan lemak pada rasa lapar dan kenyang. Produk tenusu tanpa lemak tidak memberikan tahap kenyang yang sama dengan versi berlemak. Ini kerana lemak memerlukan masa lebih lama untuk dicerna.

Walau bagaimanapun, walaupun produk tenusu berlemak lebih banyak, mereka masih tinggi kalori. Pakar tidak mengesyorkan pesakit diabetes untuk mengambil produk tenusu berlemak secara berkala, kerana produk ini biasanya juga merupakan sumber kalori. Lemak yang berlebihan dalam diet juga boleh mengganggu tindak balas insulin.

Baca juga: Ketahui Basal Insulin dan Bagaimana Ia Berfungsi

Susu yang disyorkan untuk pesakit kencing manis

Oleh kerana jumlah kalori, pakar pemakanan mengesyorkan produk tenusu rendah lemak untuk pesakit diabetes. Susu jenis ini boleh didapati dari minuman susu langsung atau yogurt. Walau bagaimanapun, kebanyakan produk yogurt hari ini kaya akan gula, jadi jangan terlalu kerap memakannya. Pantau kenaikan gula darah setiap kali Diabestfriend mengambil susu atau yogurt.

Berikut adalah beberapa produk tenusu yang boleh dimakan oleh pesakit diabetes:

Yogurt Yunani

Produk tenusu fermentasi seperti yogurt adalah pilihan yang baik untuk pesakit kencing manis, kerana probiotiknya tinggi. Probiotik bermanfaat untuk kesihatan pencernaan dan dapat meningkatkan kadar insulin dan gula darah di dalam badan. Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Eropah pada bulan Oktober 2017, probiotik dapat menurunkan kadar insulin dan gula darah puasa.

Yogurt Yunani juga menyediakan kombinasi karbohidrat dan protein yang sesuai. Secara umum, yogurt Yunani digunakan sebagai ramuan dalam makanan panggang dan kek.

Keju String

Keju ini boleh menjadi pilihan yang baik untuk makanan ringan, kerana kaya dengan protein dan rendah lemak. Keju ini juga rendah karbohidrat (kira-kira 1 gram per auns), sehingga tidak akan meningkatkan kadar gula darah dengan ketara.

Susu Rumput

Selain jumlah kandungan lemak, sumber susu juga perlu dipertimbangkan. Susu dari lembu yang diberi makanan semula jadi dalam bentuk rumput, mempunyai kadar asid linoleik alfa yang lebih tinggi. Asid linoleat alfa sendiri adalah sejenis asid lemak omega-3 yang mempunyai banyak manfaat kesihatan. Oleh itu, semasa membeli susu di pasar raya, pilih produk yang tertulis perkataan 'rumput-makan' di atasnya.

Jenis Susu yang Perlu Dibatasi oleh Diabetis

Sekiranya ini adalah jenis susu yang disyorkan, jenis susu berikut harus dibatasi atau dielakkan oleh pesakit diabetes:

Susu Tanpa Lemak

Pakar umumnya mengesyorkan pesakit kencing manis untuk mengelakkan susu tanpa lemak. Ini adalah jenis susu yang sering digunakan untuk merawat hipoglikemia kerana cepat dicerna dan diserap oleh badan, menyebabkan kenaikan gula darah lebih cepat.

Selain itu, cara pengambilan susu bebas lemak yang salah juga harus dielakkan. Contohnya, susu jenis ini sering digabungkan dengan makanan yang mengandungi karbohidrat, seperti bijirin atau biskut. Gabungan tersebut dapat meningkatkan kadar gula dalam darah.

Sebagai alternatif, teman Diabest boleh mencuba susu badam tanpa gula dan bukannya susu tanpa lemak, jika tujuannya adalah untuk mengelakkan kenaikan berat badan.

Produk tenusu dalam gula-gula

Rakan diabetes mesti mengelakkan semua jenis makanan manis yang mengandung susu, seperti susu coklat, ais krim, dan yogurt yang mengandungi gula. Walaupun anda ingin mencuba, bahagiannya mesti terhad. Jangan memasukkan jenis makanan ini dalam diet harian anda. Rakan diabetes mungkin memilih produk tenusu manis, tetapi perhatikan jumlah karbohidrat tambahan yang dikandungnya. Berunding dengan doktor anda mengenai bahagian yang sesuai untuk Diabestfriends. (UH / AY)

Sumber:

Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika. Pengambilan produk tenusu remaja dan risiko diabetes jenis 2 pada wanita paruh baya. Julai. 2013.

Nutrien. Penggunaan Protein Diet dan Risiko Diabetes Jenis 2: Kajian Sistematik dan Meta-Analisis Kajian Kohort. September. 2017.

Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika. Pengambilan susu berkaitan dengan perubahan berat badan dan risiko menjadi berlebihan berat badan atau gemuk pada wanita pertengahan umur dan tua: kajian kohort prospektif. April. 2016.

Jurnal Perubatan Eropah. Peranan Probiotik dalam Diabetes: Kajian Rasional dan Keberkesanannya. Oktober. 2017.

Kesihatan Setiap Hari. Panduan Makan Tenusu Ketika Anda Menghidap Diabetes. Januari. 2019.