Hamil Lagi Setelah Mengambil Kontrasepsi, Adakah Mungkin? - GueSehat.com

Menambah atau melambatkan anak adalah hak semua wanita dan merupakan hasil perbincangan dengan pasangan. Nasib baik, anda sekarang mempunyai banyak pilihan kontraseptif untuk merancang kehamilan atau menjarakkan kehamilan anda.

Namun, kadang-kadang kekeliruan boleh timbul jika anda merancang untuk hamil lagi. Bolehkah anda hamil sebaik sahaja mengambil pil perancang? Jawapannya tentu anda boleh, Ibu. Menurut penyelidikan, 1 dari 5 wanita hamil setelah menghentikan penggunaan pil kawalan kelahiran.

Dan, 8 daripada 10 wanita berjaya hamil lagi dalam masa setahun berhenti menggunakan pil kawalan kelahiran. Lalu, adakah semuanya bergantung pada jenis perancangan keluarga yang digunakan? Lihat penjelasan berikut.

Pilihan Kontraseptif Penting

Memilih kontraseptif dengan berhati-hati dan tepat sangat penting. Terlepas dari kemudahan dan kesesuaian dengan metabolisme tubuh, pertimbangan berapa lama masa yang diperlukan untuk kesuburan kembali setelah kontraseptif telah digunakan juga harus dipertimbangkan.

Ya, seberapa cepat kesuburan ibu akan kembali bergantung pada pilihan kontrasepsi yang digunakan. Sebabnya, kesuburan itu sendiri disokong oleh beberapa faktor, iaitu:

  • Bila mula ovulasi lagi.
  • Kehadiran lendir serviks yang menunjukkan masa subur dihasilkan lagi.
  • Endometrium siap disenyawakan.

Walaupun begitu, seberapa cepat anda boleh hamil lagi setelah membuang alat perancang tidak hanya dapat dilihat sama ada anda telah memulakan ovulasi atau tidak. Terdapat beberapa faktor penting yang akan menentukan sama ada kehamilan boleh berlaku atau tidak, iaitu:

1. Ibu. Umur

Sebagai wanita hamil, usia anda akan sangat berpengaruh. Anda perlu tahu, kuantiti dan kualiti telur yang dihasilkan setiap bulan akan menurun apabila anda memasuki usia 30 tahun. Kualiti dan kuantiti sperma suami juga menurun seiring bertambahnya usia.

2. Penentuan masa dan kekerapan persetubuhan

Pasangan yang melakukan hubungan seks biasa 2-3 kali seminggu mempunyai peluang lebih besar untuk hamil. Kekerapan ini memastikan bahawa jumlah sperma berkualiti terdapat di saluran pembiakan wanita pada masa ovulasi. Sementara itu, jika anda hanya melakukan hubungan seks seminggu sekali, kemungkinan hamil lebih rendah kerana jumlah sperma yang masuk pada saat ovulasi kurang.

3. Gaya Hidup

Berat badan, pengambilan kafein, pengambilan ubat tertentu, diet, corak tidur, kekerapan bersenam, dan pengambilan alkohol lebih kurang menyumbang kepada kesuburan ibu dan ayah.

4. Keadaan perubatan

Keadaan perubatan juga boleh mempengaruhi kesuburan, seperti penyakit tiroid, kekurangan vitamin D, atau keadaan yang lebih spesifik, seperti sindrom ovarium polikistik (PCOS) dan endometriosis.

Baca juga: Berikut adalah pilihan untuk kontrasepsi yang tidak membuat anda gemuk

Jenis Kontraseptif dan Kesannya Terhadap Pemulihan Kesuburan

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jenis kontrasepsi akan sangat menentukan bagaimana kitaran ovulasi dapat kembali normal dan anda kembali subur. Berdasarkan pilihan kontraseptif yang digunakan, berikut adalah penjelasan:

1. Pil kawalan kelahiran

Juga dikenali sebagai kontraseptif oral. Sebilangannya mengandungi hormon gabungan (estrogen dan progestin) atau hanya progestin. Pil ini berfungsi dengan mencegah ovulasi dan penebalan lendir serviks.

Setelah menghentikan pil, ovulasi dan kesuburan dapat kembali dalam 1 bulan (satu kitaran haid). Kadang kala, kesuburan juga memerlukan masa 3 bulan untuk kembali.

2. Implan kontraseptif

Implan berfungsi dengan melepaskan hormon progestin. Setelah dimasukkan, implan dapat mencegah kehamilan hingga 3 tahun, tetapi dapat dikeluarkan pada bila-bila masa. Setelah dikeluarkan, kesuburan akan kembali dalam 1 bulan, dengan syarat tidak ada komplikasi dalam proses pembuangan.

3. IUD

Ini biasanya disebut sebagai Alat Kontraseptif Intrauterin (IUD). Terdapat 2 jenis asas yang boleh digunakan, iaitu IUD tembaga (tempoh 10 tahun) dan IUD hormon (tempoh 3-5 tahun).

Baca juga: Kaedah Kontraseptif Jangka Panjang Apa yang Paling Berkesan?

IUD tembaga berfungsi dengan mengeluarkan sperma dari saluran tuba, mencegah kehamilan. Sementara itu, IUD hormon berfungsi dengan menebal lendir serviks, menipiskan endometrium, dan mencegah ovulasi.

Kedua-dua jenis IUD dapat dikeluarkan pada bila-bila masa dengan bantuan pakar obstetrik atau bidan, sehingga kesuburan dapat kembali dalam sebulan setelah IUD tembaga dikeluarkan. Manakala memerlukan beberapa bulan untuk IUD hormon.

4. KB Suntikan

Berbeza dengan pilihan kontraseptif lain, kontraseptif suntikan memerlukan waktu paling lama untuk memulihkan kesuburan kerana alat kontraseptif ini memasukkan ubat medroxyprogesterone asetat ke dalam otot. Kandungan ubat ini akan bertahan lama dalam otot, untuk mengelakkan ovulasi dan penebalan lendir serviks.

Perlu waktu antara 6 hingga 12 bulan untuk kembali subur setelah menghentikan suntikan. Menurut data, 50% wanita akan hamil dalam tempoh 10 bulan selepas suntikan terakhir. Sementara beberapa wanita mengambil masa sehingga 18 bulan untuk hamil lagi. (AS)

Baca juga: Ini adalah 8 kaedah dan alat kontraseptif untuk lelaki

Sumber

Rangkaian Kesuburan. Faktor Yang Mempengaruhi Kesuburan.

Ibu bapa. Bersalin Selepas Mengawal Kelahiran.

Keluarga yang Sangat Baik. Mengandung Selepas Kontraseptif.