Cara Merawat Jangkitan Kulit Kulat - GueSehat.com

Aduan gatal pada kulit sering memberikan gambaran ciri yang mencerminkan penyebab gatal-gatal. Beberapa jangkitan, seperti jangkitan kulat, bakteria, virus, dan alergi, mempunyai jenis lesi kulit yang khas. Jadi, ini dapat memudahkan doktor memberi ubat yang betul. Beberapa jenis jangkitan kulit mempunyai jenis ubat yang sama sekali berbeza, jadi penyebabnya mesti ditentukan dengan jelas sebelum memulakan terapi.

Salah satu jangkitan yang paling biasa adalah jangkitan kulat. Mungkin Gang Sihat agak keliru, kenapa anda mendapat jangkitan kulat? Saya tidak fikir saya seburuk itu! Namun, sebenarnya pelbagai keadaan kulit, seperti kulit lembap dan kurang kebersihan, boleh dijangkiti jangkitan kulat.

Ini juga disokong oleh cuaca panas di Indonesia yang menyebabkan anda mudah berpeluh. Jangkitan kulat yang saya maksudkan di sini adalah jangkitan kulat yang memberi simptom pada kulit, bukan jangkitan kulat pada alat kelamin, mulut, dan sebagainya.

Apakah simptom jangkitan kulat pada kulit? Keluhan yang paling biasa adalah gatal-gatal di kawasan merah. Namun, baru-baru ini saya melihat seorang pesakit dengan jangkitan yis yang tidak mengalami aduan gatal. Cuma jangkitan itu berbentuk lesi kemerahan yang merebak di bahagian belakang. Rasanya seperti terbakar di kawasan merah.

Biasanya orang yang mendapat jangkitan kulat mempunyai sejarah hubungan dengan sumber jangkitan, misalnya dari haiwan. Contoh pekerjaan berisiko termasuk orang yang bekerja di kebun, sawah, kebun binatang, dan doktor haiwan. Beberapa atlet juga sering mengadu hal ini, mungkin disebabkan oleh aktiviti mereka yang mengundang peluh dan menjadikan kulit lembap.

Sekiranya anda mengalami luka kulit gatal merah, anda harus berjumpa doktor. Pengamal am dan pakar dermatologi mempunyai keupayaan untuk mengenal pasti jenis jangkitan yang ada. Mengapa perlu berjumpa doktor terlebih dahulu? Ini disebabkan oleh penampilan jangkitan kulit yang serupa, tetapi rawatannya sangat berbeza! Sekiranya anda menggunakan ubat yang salah, ia boleh menyebabkan jangkitan merebak dan gatal.

Tetapi jangan risau, jangkitan kulat pada kulit seperti ini dapat disembuhkan, sungguh! Kadar penyembuhan dari jangkitan kulat berkisar antara 70-100%. Bilangan yang tinggi untuk mencapai kadar penyembuhan, bukan? Kunci untuk merawat kulit dengan kulat adalah konsistensi penggunaan ubat. Sebabnya, tempoh penggunaan ubat ini cukup lama pada jangkitan kulit kulat.

Sebelum memulakan terapi, jika jangkitan kulat pada kulit anda tidak terlalu spesifik, doktor boleh melakukan pemeriksaan dengan mengikis kawasan merah. Kemudian, gambar sel kulit akan dilihat di bawah mikroskop. Dengan cara itu, penyebab kemerahan kulit dapat disimpulkan dengan lebih pasti. Tetapi tidak semua memerlukan pemeriksaan ini, sungguh! Beberapa ciri khas jamur dapat disimpulkan dan rawatan dimulakan dengan segera.

Biasanya, ubat yang diberikan adalah dalam bentuk salap. Salap digunakan pada kawasan kemerahan, dengan margin 2 cm lebih lebar daripada kemerahan. Ia diberikan sekali atau dua kali sehari, sekurang-kurangnya dua minggu pentadbiran. Dalam beberapa jangkitan yang teruk, ubat antijamur boleh diminum melalui mulut, untuk memberi kesan sistemik. Semasa pentadbiran ubat, masih perlu untuk memerhatikan tindak balas yang muncul. Sebabnya, kulat yang dijangkiti tahan terhadap ubat.

Sekiranya ia sembuh, apa yang harus dilakukan? Pastikan anda memakai pakaian yang cukup longgar dan tidak terlalu ketat. Sekiranya berpeluh, tukar pakaian yang ada. Selain itu, elakkan menggunakan barang yang sama dengan orang yang dijangkiti penyakit kulit.