Kriket Sumber Protein | GueSehat.com

Adakah Geng Sihat pernah memakan jangkrik? Yuck. Bagi mereka yang geli dengan serangga berkaki banyak, tentu saja berlari. Serangga seperti jangkrik tidak biasa dimakan atau dijadikan lauk. Tetapi itu tidak bermaksud bahawa tidak ada yang menggunakannya.

Sebenarnya, memakan serangga juga tidak terlalu baru, mengingat beberapa daerah di Indonesia telah memakan serangga dan sejenisnya, seperti siput, siput, dan belalang goreng khas Gunung Kidul.

Lagipun, jika Gang Sihat sering menonton pertunjukan Korea Selatan, anda pasti pernah melihat artis kegemaran anda makan beondegi (), alias larva ulat sutera. Di UK, serangga semakin popular sebagai makanan tambahan untuk makanan mereka.

Baca juga: Senarai Makanan yang Mengandungi Kolesterol Tinggi

Serangga Merupakan Sumber Makanan Berkhasiat

Serangga mula dilihat sebagai strategi keselamatan makanan untuk 75 tahun ke depan. Apa yang menarik adalah bahawa ia mesra alam kerana memerlukan sumber semula jadi yang jauh lebih sedikit daripada ternakan.

Di samping itu, serangga dianggap lebih sihat daripada daging lembu. Sebagai contoh, setiap 100 gram jangkrik mengandungi 121 kalori, 12.9 gram protein, dan 5.5 gram lemak. Memang, kandungan protein dalam daging lembu lebih tinggi, tetapi begitu juga lemaknya.

Sebenarnya, satu kajian di Itali yang dilakukan oleh Universiti Teramo mendapati bahawa ulat sutera mengandungi antioksidan dua kali lebih banyak (sebatian yang melindungi sel-sel tubuh kita dari kerosakan dan penuaan) daripada minyak zaitun.

Sementara jangkrik mengandungi antioksidan yang setara dengan jus oren. Kelebihan ini meramalkan bahawa nilai transaksi global serangga sebagai makanan dapat mencapai £ 6.5 juta menjelang 2030.

Geng Sihat belum berminat? Hati-hati anda merinduinya. Pelbagai analisis pasaran menunjukkan bahawa makanan seperti sushi yang pernah dianggap 'pelik dan menjijikkan', serta serangga akan menjadi hidangan yang arus perdana.

Di UK, serangga telah dijumpai di pasar raya moden sejak November tahun lalu. Sekarang, pasar raya dan pasaran dalam talian sudah menjual mulai dari jangkrik utuh seperti makanan ringan, tepung serangga, bahkan granola dengan taburan larva kumbang serbuk.

Memilih Serangga untuk Dimakan

Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan, termasuk memilih serangga dewasa. Serangga dalam bentuk larva mengandung lemak yang lebih tinggi, sementara serangga dewasa lebih rendah lemak dan tinggi protein.

Jenis serangga juga mempengaruhi variasi kandungan nutrisi. Jangkrik Hong Kong dan ulat ( cacing makan ), contohnya rendah lemak tetapi tinggi protein. Serangga lain mungkin mengandungi kolesterol yang lebih tinggi, seperti ulat sagu.

Namun, jika Geng Sihat mempunyai alergi terhadap kerang, udang, ketam, dan udang karang, anda harus mengelakkan memakan serangga kerana mengandungi beberapa jenis protein yang serupa.

Penyelidikan lebih lanjut juga diperlukan jika kita menukar pengambilan daging kita kepada serangga. Terdapat beberapa nutrien yang banyak terdapat pada serangga tetapi masih belum jelas sama ada badan kita dapat menggunakannya.

Sebagai contoh, satu kajian di Switzerland mendapati bahawa memakan serangga yang tinggi zat besi (mineral yang diperlukan dalam komponen sel darah kita) tidak meningkatkan kadar zat besi pada manusia. Ini mungkin kerana tubuh manusia tidak mempunyai enzim yang diperlukan untuk memproses zat besi dari serangga.

Bagaimana geng? Berminat untuk mencuba? Di samping itu, kesan menjijikkan memang merupakan cabaran terbesar untuk menjadikan serangga sebagai makanan pengganti daging. Hari ini, serangga dalam bentuk tepung yang digunakan untuk membuat pasta atau biskut lebih diterima oleh masyarakat.

Baca juga: Ini adalah 11 Makanan Paling Berkhasiat di Dunia