Terapi untuk Mengatasi Bayi Kuning - guesehat.com

Helo, ibu. Hari ini anak kedua saya berumur seminggu aka 7 hari. Selama itu, ia hanya dikeringkan sekali, kerana selalu hujan di kawasan saya. Akibatnya, badan anak saya mula menguning. Menurut apa yang saya baca, salah satu penyakit yang boleh dialami oleh bayi baru lahir adalah penyakit kuning atau juga dikenali sebagai penyakit kuning.

Penyakit ini disebabkan oleh fungsi hati yang belum matang dalam menjalankan tugasnya sebagai pemusnah sel darah merah. Keadaan ini menyebabkan pembentukan bilirubin, dengan itu mengubah warna kulit menjadi kuning.

Biasanya tahap bilirubin akan hilang setelah memasuki minggu kedua dan ketiga. Namun, penyakit kuning juga boleh berbahaya pada minggu kedua dan ketiga jika tidak hilang. Jaundis muncul pada 24 jam pertama kelahiran atau muncul pada hari ke-3. Anak kecil anda tidak mahu menyusu dan air kencing berwarna coklat gelap seperti teh.

Nasib baik, si kecil selalu mendapat susu ibu yang mencukupi dan masih bersedia untuk menyusui dalam keadaan cuaca hujan ini. Walaupun saya memeriksa semalam, kawasan di sekitar mata dan bahagian dalam mulut sedikit menguning. Apa yang saya bimbangkan adalah jika tahap bilirubin tinggi.

Biasanya jika tahap bilirubin tinggi, doktor akan menasihati anak itu agar dimasukkan ke hospital agar disinari dengan sinar UV di tempat tidur bayi. Tetapi jika masih dalam batas normal, bayi hanya boleh dikeringkan di bawah sinar matahari setiap pagi dari pukul 07:00 hingga 09:00. Kaedah ini sangat berkesan dalam menurunkan kadar bilirubin.

Untuk mengetahui dengan pasti berapa banyak bilirubin yang dihidapi oleh bayi, kita tidak dapat memeriksanya sendiri, bukan? Ini mesti melalui pemeriksaan doktor, sama ada tahap bilirubin tinggi atau tidak. Sekarang, masalahnya adalah bagaimana jika bayi mengalami penyakit kuning pada musim mendung atau hujan seperti di bandar saya hari ini? Menurut beberapa artikel yang saya baca, terdapat beberapa terapi alternatif untuk bayi yang terkena penyakit kuning, seperti:

1. Terapi Cahaya

Terapi cahaya biasanya dilakukan selama 24 jam atau sehingga tahap bilirubin dalam darah kembali normal. Sinar yang digunakan dalam proses terapi ini biasanya menggunakan sejenis lampu pendarfluor dengan panjang gelombang tertentu. Lampu disusun sebanyak 12 keping secara selari.

Di bahagian bawah lampu, kaca dipasang yang berfungsi untuk meningkatkan tenaga cahaya sehingga lebih berkesan. Semasa proses terapi cahaya, cahaya dari lampu biasanya ditujukan ke tubuh bayi, dengan semua pakaiannya dikeluarkan kecuali untuk mata dan alat kelamin.

Posisi bayi diubah di punggungnya dan kemudian di perutnya, sehingga sinarannya merata. Terapi ini biasanya diperoleh atas nasihat pakar pediatrik, untuk disinari di hospital. Ini memerlukan masa, bahkan beberapa hari, jika tahap bilirubin tinggi.

2. Terapi Transfusi

Saya baru mengetahui mengenai terapi transfusi ini, ya. Sekiranya dalam 2 hari kadar bilirubin bayi terus meningkat, maka terapi transfusi darah harus dijalankan. Sebabnya, dikhuatiri bilirubin berlebihan boleh menyebabkan kerosakan pada sel saraf otak, yang menyebabkan gangguan motorik dan pertuturan.

Oleh itu, darah bayi yang telah diracuni oleh bilirubin akan dibuang dan ditukar dengan darah baru. Namun, kesan sampingannya ialah darah yang masuk ke dalam tubuh bayi dapat menyebarkan kuman. Pada pendapat saya, terapi ini sedikit berisiko, kita tidak pasti sama ada darah yang masuk itu steril atau tidak. Sebenarnya, darah tidak semestinya dapat masuk ke dalam tubuh bayi yang sangat kecil, yang umurnya hanya beberapa hari.

3. Terapi Dadah

Selain itu, pengikatan bilirubin dalam sel hati dapat dilakukan dengan menggunakan ubat, seperti ubat phenobarbital dan luminal. Boleh juga menggunakan ubat yang mengandungi plasma atau albumin. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ubat ini adalah bahawa bayi sering mengantuk, sehingga pengambilan susu ibu semakin berkurang. Dikhuatiri kadar gula dalam darah akan menurun dan mencetuskan peningkatan bilirubin.

Sekiranya anda ingin memberikan ubat tradisional untuk penyakit kuning kepada bayi baru lahir, pilih ubat tradisional yang paling selamat. Namun, kerana bayi masih terlalu kecil, lebih baik berhati-hati dalam pemberian ubat tersebut. Sekiranya mungkin masih di bawah pengawasan doktor, kerana bayi sehingga usia 6 bulan hanya boleh menggunakan penyusuan susu ibu secara eksklusif.

4. Terapi Penyusuan

Pada pendapat saya, ini adalah terapi termudah dan tidak mengandungi risiko berlebihan. Terapi penyusuan susu ibu dilakukan sehingga bilirubin dipecahkan melalui air kencing dan tinja. Jadi, bayi mesti mendapat pengambilan susu yang mencukupi, kerana ada bahan terbaik untuk memudahkan buang air besar dan buang air kecil.

Sebenarnya terapi untuk bayi kuning juga boleh dilakukan di rumah dengan menggunakan lampu TL cahaya biru. Cukup, kita harus tahu dengan tepat bagaimana untuk menyinari. Jadi buat masa ini, saya hanya menggunakan terapi penyusuan. Kerana, pada pendapat saya, tahap bilirubin bayi tidak terlalu tinggi, dan ini dapat dilihat dari putih matanya.

Puji Tuhan, sejak diberi susu ibu secara teratur, bayi saya sering mengalami pergerakan usus dan najisnya berwarna kuning gelap. Kulit bayi tidak kuning seperti sebelumnya. Saya juga kadang-kadang mengeringkan bayi selepas pukul 10, kerana cahaya matahari hanya muncul pada waktu itu.

Walaupun sinar matahari di atas pukul 10 tidak terlalu baik untuk kulit kita, terutama kulit bayi, jangan keringkan terlalu lama. Jangan juga kering di tempat yang terlalu panas, cukup cahaya yang sesuai dengan perasaan kita.