Ujian Trypophobia, Takut pada Lubang Kecil dan Mesyuarat - Guesehat.com

Trypophobia adalah gangguan psikologi dalam bentuk fobia sekumpulan lubang yang rapat. Orang yang menderita fobia ini akan merasa muntah, gemetar, pedih ulu hati, mual dan ingin muntah jika mereka melihat objek atau gambar dengan lubang kecil yang rapat.

Terdapat banyak objek dengan tekstur berongga yang akan kita hadapi dalam kehidupan seharian, tetapi kita cenderung melihatnya secara keseluruhan, bukan mikro. Sekarang perhatikan permukaan buah strawberi dengan lebih dekat, adakah anda merasa geli atau adakah anda mempunyai perasaan yang tidak menyenangkan ketika melihatnya? Sekiranya ya, kemungkinan besar anda menghidap trypophobia!

Permukaan Buah Strawberry

Penyelidikan Di Sekitar Trypophobia

Menariknya, menurut penyelidikan, trypophobia tidak boleh dikatakan penyakit lengkap kerana tidak banyak kajian yang membuktikan keadaan ini. Kajian pertama yang dilakukan pada tahun 2013 menyimpulkan bahawa trypophobia disebabkan oleh ketakutan biologi terhadap perkara berbahaya.

Sebagai alternatif, para penyelidik mengatakan jika gejala muncul ketika dipicu oleh gambar yang mempunyai warna kontras tinggi, maka dalam fikiran mereka gambar yang tidak berbahaya itu dikaitkan dengan objek berbahaya. Contohnya, biji biji teratai dikaitkan dengan sotong cincin biru.

Baca juga: 5 Fobia Unik Ini Yang Anda Perlu Tahu!

Mari cuba ujian gambar berikut untuk mengetahui sama ada anda mempunyai fobia lubang kecil atau tidak! (BD / AY)