Khasiat Kunyit Putih untuk Kesihatan dan Kanser - GueSehat

Sebilangan besar dari kita pastinya biasa dengan kunyit kuning. Yup Kunyit, yang sering digunakan sebagai rempah dalam memasak, diketahui mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Jadi, bagaimana dengan kunyit putih? Adakah terdapat kebaikan kunyit putih untuk kesihatan? Mari ketahui lebih lanjut, geng!

Kunyit adalah salah satu rempah yang sering digunakan untuk memasak rempah, sebagai pewarna semula jadi untuk memasak atau makanan, mempunyai pelbagai manfaat kesihatan. Sekarang, kurkumin terkandung dalam kunyit dipercayai mempunyai khasiat kesihatan.

Kunyit putih atau juga dikenali sebagai Curcuma Zedoria Ia berasal dari Bangladesh, Sri Lanka, India dan Indonesia. Tumbuhan rimpang ini juga ditanam secara meluas di Thailand, China, Jepun, Brazil, dan Nepal. Daging kunyit putih lebih lembut dan serupa dengan halia. Namun, di Indonesia, kunyit jarang diusahakan.

Biasanya kunyit putih dikeringkan dan dijadikan serbuk atau dalam bentuk pes. Akar kunyit putih juga sering digunakan untuk menghasilkan minyak atau minyak pati minyak pati . Kunyit putih sering digunakan untuk mencampurkan sabun, minyak wangi, hingga tonik.

Bagaimana Menggunakan Kunyit Putih?

Sebelum mengetahui faedah kunyit putih untuk kesihatan dan barah, anda perlu mengetahui cara menggunakan kunyit putih. Kunyit putih umumnya digunakan sebagai ramuan untuk perubatan tradisional. Tidak ada data atau penyelidikan yang menunjukkan had atau dos selamat untuk menggunakan kunyit putih sebagai ubat.

Dos atau had selamat untuk penggunaan kunyit putih boleh bergantung kepada beberapa faktor, seperti usia, keadaan kesihatan, dan sebagainya. Perlu diingat bahawa tidak semua bahan semula jadi selamat digunakan. Namun, 1-4 gram kunyit putih, terutama akarnya dianggap selamat untuk digunakan atau dimakan.

Khasiat Kunyit Putih untuk Kesihatan

Kunyit putih biasanya digunakan sebagai ubat tradisional untuk mengatasi sakit haid, gangguan pencernaan, mengatasi muntah, untuk mencegah barah. Menurut pakar pemakanan dari India, Lokendra Tomer, kunyit putih adalah tanaman yang baik untuk kesihatan, tidak kalah dengan kunyit kuning. Inilah kelebihan kunyit putih untuk kesihatan yang perlu anda ketahui!

1. Meredakan Gangguan Pencernaan

Kunyit putih telah lama digunakan sebagai ubat tradisional untuk merawat atau melegakan gangguan pencernaan. Minyak pati kunyit putih dipercayai berguna untuk merawat kolik, meningkatkan selera makan, mengatasi perut kembung, hingga pergerakan usus yang tidak teratur.

Selain itu, serbuk akar kunyit putih diyakini dapat mengurangkan penghasilan dan keasidan asam lambung sehingga dapat digunakan sebagai ubat ulser perut. Walau bagaimanapun, para pakar menilai faedah yang satu ini masih memerlukan kajian lebih lanjut pada manusia.

2. Mengatasi Gangguan Pernafasan

Gangguan pernafasan sangat pelbagai, tetapi umumnya disebabkan oleh pembentukan lendir atau kahak di saluran pernafasan. Cecair kadang-kadang menumpuk dan menumpuk di paru-paru kerana keradangan atau jangkitan.

Mukus dan kahak menyekat saluran pernafasan dari hidung ke paru-paru. Inilah yang menyebabkan penghidapnya sukar bernafas, kadang-kadang disertai batuk. Beberapa gejala gangguan pernafasan yang terkenal seperti asma, batuk, dan selsema dapat diubati dengan kunyit putih. Tidak hanya itu, kunyit putih juga dapat digunakan untuk melindungi paru-paru pesakit asma.

3. Sebagai Anti Keradangan

Kunyit putih mempunyai sifat anti-radang sehingga dapat melegakan keradangan, merawat luka, dan masalah kulit yang lain. Kunyit putih juga digunakan sebagai ubat tradisional untuk mengatasi penyakit radang usus atau kolitis ulseratif.

Manfaat lain dari kunyit putih adalah sebagai diuretik, atau membantu membuang cecair badan melalui air kencing. Dengan khasiat ini, kunyit putih dapat membantu tubuh membuang bahan toksik dan cecair badan yang berlebihan.

Kunyit putih juga dipercayai menurunkan suhu badan semasa demam dengan membunuh bakteria atau mikroba berjangkit. Ia juga dapat meningkatkan pengeluaran peluh, sehingga mengurangkan demam.

4. Meringankan Sakit atau Sakit

Curcumenol dan dihydrocurdione , dua sebatian yang terkandung dalam kunyit putih dipercayai berperanan untuk menghilangkan rasa sakit lebih baik daripada aspirin.

5. Melegakan Alahan

Minyak kunyit putih mengandungi antioksidan yang baik dan dapat melegakan simptom alergi pada kulit. Kandungan kurkumin Kunyit putih menunjukkan aktiviti anti-alergenik tertinggi dan ini disokong dengan menghalang aktiviti protein keradangan sehingga menghalang pembebasan sebatian yang mencetuskan reaksi alergi.

6. Sebagai Antibakteria dan Antijamur

Salah satu faedah kesihatan kunyit putih adalah mengurangkan bilangan mikroba di mulut dengan hasil yang sama seperti ubat kumur pada umumnya. Ini berkat kunyit putih yang mempunyai sifat antibakteria. Bukan itu sahaja, ekstrak dari kunyit putih juga dipercayai dapat menghalang aktiviti kulat pada tubuh manusia.

7. Menghalang Aktiviti Racun Ular

Manfaat kesihatan kunyit putih yang lain adalah sebagai penawar racun atau racun ular. Yup, kunyit putih dipercayai dapat menghalang aktiviti racun atau racun dari ular, geng.

8. Melegakan Sakit atau Sakit Semasa Menstruasi

Kunyit putih dipercayai dapat mengatasi sejumlah keluhan yang dialami oleh wanita, seperti keputihan atau sakit semasa haid. Kandungan curcumenol dan dihydrocurdione pada kunyit putih dipercayai dapat menghilangkan rasa sakit dan sakit.

Khasiat Kunyit Putih untuk Kanser

Setelah mengetahui faedah kunyit putih untuk kesihatan, sekarang adalah masa untuk anda mengetahui faedah kunyit putih untuk barah. Antioksidan dalam minyak pati kunyit putih diyakini dapat mengurangkan kesan radikal bebas dan bermanfaat untuk merawat gejala tertentu.

Kunyit putih dipercayai memainkan peranan penting dalam menghambat metastasis barah atau penyebaran barah dari satu organ ke organ yang lain. Namun, keberkesanan kunyit putih untuk merawat atau menyembuhkan barah masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Nah, sekarang anda tahu lebih banyak mengenai manfaat kunyit putih untuk barah dan kesihatan? Sebelum menggunakan atau memakan kunyit putih untuk dijadikan ubat, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda agar penggunaannya sesuai.

Wanita yang sedang hamil, orang yang mengambil ubat tertentu, seperti ubat untuk tekanan darah tinggi dan keadaan perubatan lain harus berjumpa doktor sebelum menggunakan atau memakan kunyit putih.

Oh ya, jika anda ingin mencari doktor berhampiran anda, jangan lupa untuk menggunakan ciri 'Direktori Doktor' yang terdapat di GueSehat.com atau aplikasi GueSehat. Ingin tahu mengenai ciri-cirinya? Ayuh, dapatkan doktor yang berada berdekatan dengan anda sekarang!

Rujukan:

Makanan NDTV. 2017. Kunyit Putih: Bagaimana Ia Berbeza Dari Kunyit Kuning Dan Manfaat Kesihatannya .

eMedicineHealth. 2019. Zedoary .

WebMD. Zedoary .

Masa Manfaat Kesihatan. Fakta kunyit putih dan faedah kesihatan .

Lobo, Richard et al ., 2009. Curcuma zedoria Rosc. (kunyit putih): tinjauan mengenai sifat kimia, farmakologi dan etnomedikinalnya. Jurnal Farmasi dan Farmakologi .