Beras Brown untuk Diabetes - Saya Sihat

Setakat ini, pesakit diabetes disarankan untuk beralih ke beras perang dan bukannya beras putih. Beras perang adalah sejenis biji-bijian yang sering dikategorikan sebagai makanan yang sihat. Tidak seperti beras putih yang hanya mengandungi endosperma berkanji dalam biji-bijian, beras perang mengandungi bakteria sihat dan lapisan dedak gandum. Ada sebab mengapa beras perang untuk diabetes sangat digalakkan.

Namun, walaupun beras perang mengandungi lebih banyak nutrien daripada beras putih, beras merah tetap mengandungi karbohidrat. Oleh itu, seberapa selamat bagi pesakit diabetes untuk makan beras perang? Supaya Diabestfriends tahu jawapannya, baca artikel di bawah!

Baca juga: Kenali Komplikasi Diabetes Sejak awal

Khasiat Beras Brown untuk Diabetes

Beras perang boleh menjadi bahan makanan yang sihat untuk menambah diet harian yang seimbang, bahkan pada pesakit diabetes. Walau bagaimanapun, penting untuk menjaga bahagian anda dan mengetahui bagaimana beras perang mempengaruhi kadar gula dalam darah.

Beras perang mempunyai banyak nutrien. Makanan ini merupakan sumber serat, antioksidan, dan beberapa vitamin dan mineral yang baik. Beras perang kaya dengan flavonoid, sebatian tumbuhan yang mempunyai kesan antioksidan.

Makan makanan yang kaya dengan flavonoid dapat mengurangkan risiko terkena penyakit kronik, termasuk penyakit jantung, barah, dan penyakit Alzheimer. Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa makanan kaya serat seperti beras perang baik untuk pencernaan. Selain itu, beras perang juga dapat meningkatkan rasa kenyang, jadi baik untuk menurunkan berat badan.

Walau bagaimanapun, mengenai kesan beras perang pada diabetes, teman diabetes mesti mengetahui kandungan nutrisinya. Dalam hidangan satu cawan (202 gram), beras perang yang dimasak mengandungi:

 • Kalori: 248
 • Lemak: 2 gram
 • Karbohidrat: 52 gram
 • Serat: 3 gram
 • Protein: 6 gram
 • Mangan: 86 peratus pengambilan harian yang disyorkan
 • Tiamin (vitamin B1): 30 peratus pengambilan harian yang disyorkan
 • Niacin (vitamin B3): 32 peratus pengambilan harian yang disyorkan
 • Asid pantotenik (vitamin B5): 15 peratus pengambilan harian yang disyorkan
 • Pyridoxine (B6): 15 peratus pengambilan harian yang disyorkan
 • Tembaga: 23 peratus pengambilan harian yang disyorkan
 • Selenium: 21 peratus pengambilan harian yang disyorkan
 • Magnesium: 19 peratus pengambilan harian yang disyorkan
 • Fosfor: 17 peratus pengambilan harian yang disyorkan
 • Zink: 13 peratus pengambilan harian yang disyorkan

Oleh itu, dapat dilihat bahawa beras perang adalah sumber magnesium yang baik. Dalam hidangan 1 cawan, ia dapat memenuhi keperluan harian Diabestfriends dari mineral ini. Magnesium baik untuk pertumbuhan tulang, pengecutan otot, fungsi saraf, penyembuhan luka, dan juga kawalan gula darah.

Baca juga: Faedah Pete untuk pesakit kencing manis

Khasiat Beras Brown dalam Menurunkan Gula Darah

Kerana kandungan seratnya yang tinggi, beras perang dapat membantu menurunkan kadar gula darah selepas makan dengan ketara pada orang yang gemuk, dan juga orang dengan diabetes jenis 2.

Secara keseluruhan, kawalan gula dalam darah sangat penting untuk mencegah dan melambatkan perkembangan diabetes. Dalam satu kajian kecil yang melibatkan 16 orang dewasa dengan diabetes jenis 2, didapati bahawa pengambilan 2 porsi beras perang dapat menurunkan kadar gula darah pasca makan dan nilai HbA1c, berbanding pengambilan beras putih.

Sementara itu, kajian selama 8 minggu pada 28 orang dewasa dengan diabetes jenis 2 mendapati bahawa mereka yang makan beras perang sekurang-kurangnya 10 kali seminggu telah meningkatkan kawalan gula darah dan fungsi endotel (penting untuk kesihatan jantung).

Beras perang juga dapat meningkatkan kawalan gula darah dengan menurunkan berat badan. Dalam kajian selama 6 minggu terhadap 40 wanita gemuk, didapati bahawa pengambilan 3/4 cawan (150 gram) beras perang setiap hari mengurangkan berat badan, keliling pinggang, dan indeks jisim badan dengan ketara, berbanding nasi putih.

Indeks Glisemik Rendah, Beras Brown Mencegah Diabetes

Sebagai tambahan kepada manfaat beras perang untuk diabetes, makanan ini juga dapat mengurangkan risiko terkena diabetes jenis 2 pada orang yang sihat. Kali ini, satu kajian besar pada 197.228 orang dewasa mendapati bahawa memakan 2 porsi beras perang seminggu dapat mengurangkan risiko terkena diabetes jenis 2 dengan ketara.

Walaupun alasan di sebalik pengurangan risiko diabetes setelah memakan beras perang tidak difahami sepenuhnya, para pakar berpendapat bahawa semakin tinggi kandungan serat beras perang, semakin tinggi pengaruhnya terhadap pencegahan diabetes jenis 2.

Satu penjelasan adalah bahawa beras perang mempunyai indeks glisemik yang lebih rendah daripada beras putih. Indeks glisemik adalah ukuran seberapa cepat makanan menaikkan kadar gula dalam darah. Semakin tinggi indeks glisemik, semakin cepat meningkatkan kadar gula dalam darah. Jadi, pesakit diabetes disarankan untuk makan makanan dengan nilai indeks glisemik rendah atau sederhana.

Beras perang rebus mempunyai indeks glisemik 68, yang bermaksud termasuk dalam kategori nilai indeks glisemik sederhana. Oleh itu, disarankan agar pesakit diabetes mengambil beras perang dengan lauk yang mempunyai indeks glisemik rendah.

Hidangan Beras Brown untuk Diabetes

Mengawal pengambilan karbohidrat penting untuk mengekalkan kadar gula dalam darah. Jadi, Rakan-rakan Diabest masih harus berhati-hati dengan bahagian beras perang yang mereka mahu makan. Kerana tidak ada cadangan mengenai berapa banyak karbohidrat yang harus dikonsumsi oleh Diabestfriends, lebih baik bagi Diabestfriends menentukan had pengambilannya berdasarkan tahap gula darah sasaran dan tindak balas badan terhadap karbohidrat.

Contohnya, jika had karbohidrat yang ditetapkan oleh Diabestfriends adalah 30 gram setiap satu hidangan, maka Diabestfriends harus mengehadkan pengambilan beras perang hingga 1/2 cawan (100 gram), yang mengandungi 26 gram karbohidrat. Jadi Diabestfriends mempunyai ruang untuk menambah lauk rendah karbohidrat, seperti dada ayam dan sayur panggang.

Selain menjaga bahagian-bahagiannya, perlu juga diingat bahawa biji-bijian hanya satu bahagian dari makanan seimbang. Orang yang menghidap diabetes masih disyorkan untuk makan makanan berkhasiat lain, seperti protein tanpa lemak, lemak sihat, buah-buahan dan sayur-sayuran rendah karbohidrat.

Jadi, beras perang untuk diabetes sangat selamat, tetapi perlu dimakan dengan cara yang terhad. Walaupun kandungan karbohidratnya cukup tinggi, beras perang juga kaya dengan nutrien lain yang dapat mengawal kadar gula dalam darah, seperti serat, antioksidan, vitamin, dan mineral.

Walau bagaimanapun, rakan diabetes masih perlu memperhatikan bahagian dan makanan lain yang dimakan dengan beras perang. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda mengenai pengambilan beras perang untuk diabetes! (UH)

Baca juga: Pemanis Buatan yang Selamat untuk Diabetes

Sumber:

Garis Kesihatan. Bolehkah Orang yang Menghidap Diabetes Makan Nasi Coklat ?. Disember 2019.

Diabetes Dunia J. Magnesium dan diabetes jenis 2. Ogos 2015.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found