Mengukur Tekanan Darah Kanak-kanak -GueSehat.com

Ramai orang dewasa atau orang tua mesti memeriksa tekanan darah mereka secara berkala. Ia dikaitkan dengan menstabilkan tekanan darah di dalam badan dan mencegah penyakit kardiovaskular. Sebabnya, penyakit jantung tetap menjadi penyebab utama kematian pada orang dewasa di banyak negara, termasuk Indonesia.

Kini, pakar mula memberi tumpuan kepada kesihatan anak-anak dan mengesan siapa yang paling berisiko menghidap penyakit kardiovaskular pada masa akan datang. Garis panduan terkini mengklasifikasikan kanak-kanak dengan tekanan darah tinggi sebagai peramal penyakit jantung pada masa dewasa.

"Berdasarkan hasil kajian, garis panduan ini cukup tepat dalam mengenal pasti individu yang menderita hipertensi sebagai orang dewasa atau petunjuk risiko penyakit jantung," kata dr. Lydia A. Bazzano, pengarang kanan kajian dan profesor epidemiologi di Tulane School of Public Health and Tropical Medicine, New Orleans, memberitahu Garis Kesihatan .

"Ini sebenarnya perkara yang baik kerana membolehkan ibu bapa dan anak-anak membuat perubahan gaya hidup yang dapat memberi manfaat kepada kesihatan mereka seumur hidup," tambah Dr. Lydia.

Baca juga: Tekanan Darah Tinggi Boleh Berlaku pada Kanak-kanak, Anda Tahu

Kanak-kanak dengan tekanan darah tinggi berisiko mengalaminya hingga dewasa

Hasil kajian menunjukkan bahawa mempunyai seseorang yang mempunyai tekanan darah tinggi ketika kecil lebih cenderung mengalami tekanan darah tinggi ketika dewasa. Diiringi oleh penebalan dinding otot jantung dan sindrom metabolik.

Walau bagaimanapun, kajian yang merangkumi 3.940 kanak-kanak dan dilakukan selama 36 tahun, menunjukkan bahawa tidak semua kanak-kanak dengan tekanan darah tinggi memerlukan rawatan biasa.

Siaran dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS juga menjelaskan bahawa pemeriksaan tekanan darah dari usia dini dapat meningkatkan kesedaran kesihatan yang lebih baik dan mengurangkan risiko penyakit jantung di masa depan.

Kanak-kanak Juga Perlu Memeriksa Tekanan Darah Secara Berkala

Bagi kanak-kanak dengan tekanan darah tinggi, perubahan gaya hidup adalah rawatan utama yang perlu dilakukan. Ini termasuk mengelakkan garam berlebihan dalam diet, bersenam secara teratur, makan dengan betul, dan menjaga berat badan yang ideal.

Joshua Samuels, profesor nefrologi dan pengarah program hipertensi di Pusat Sains Kesihatan Universiti Texas, Houston, berharap ibu bapa ingat bahawa tekanan darah tinggi mempengaruhi kehidupan anak mereka hingga dewasa.

"Ibu tidak akan pernah tahu sama ada anak anda mempunyai masalah tekanan darah kecuali jika diukur," kata Prof. Samuels. Kanak-kanak di bawah umur 13 tahun mempunyai had tekanan darah yang berbeza daripada orang dewasa. Bagi orang dewasa, tekanan darah pada atau di bawah 120/80 adalah normal. Tetapi pada kanak-kanak itu bergantung pada berat, tinggi badan, dan jantina.

Secara umum, kanak-kanak mempunyai tekanan darah lebih rendah daripada orang dewasa. Doktor mesti menggunakan pengiraan tertentu berdasarkan persentil untuk menilai tekanan darah yang normal, tinggi, atau sangat tinggi.

Sekiranya hasil pengukuran tekanan darah tinggi, doktor harus melakukannya sekali lagi dua kali. Sebabnya ialah sebilangan kanak-kanak mempunyai tekanan darah tinggi kerana sindrom mantel putih, yang bermaksud mereka merasa tertekan dan tekanan darah mereka meningkat dengan ketara kerana mereka berada di pejabat doktor.

Dalam kes tertentu, doktor mempunyai alat pemantau pesakit luar untuk mengukur tekanan darah selama 24 jam. Ini membolehkan mereka mengetahui apakah tekanan darah anak menurun ketika dia keluar dari bilik perubatan.

Sebab lain kanak-kanak memerlukan ujian tekanan darah secara berkala adalah kerana ia dapat menunjukkan masalah jantung dan saluran darah, masalah buah pinggang, atau masalah sistem endokrin. Jadi, doktor boleh melakukan rawatan mengikut keadaan yang mendasari tekanan darah tinggi. Dengan cara ini, doktor dapat mengetahui siapa yang memerlukan ubat untuk menstabilkan tekanan darah dan siapa yang tidak.

"Terdapat banyak ubat yang selamat dan berkesan untuk merawat hipertensi pada kanak-kanak," kata Prof. Samuels.

Baca juga: Cara Mengukur Tekanan Darah di Rumah

Tekanan Darah Kanak-kanak Perlu Diukur Setiap Pemeriksaan Kesihatan

Sehingga kini, tidak ada kajian yang menunjukkan bahawa peningkatan tekanan darah pada masa kanak-kanak menyebabkan kematian pramatang. Namun, seperti yang disebutkan sebelumnya, jelas Prof. Samuels, ada kajian yang menunjukkan bahawa kanak-kanak dengan hipertensi akan mengalaminya sehingga mereka dewasa. Ia adalah faktor risiko masalah kardiovaskular.

Itulah sebabnya sangat penting bagi ibu bapa untuk mengesan jika terdapat masalah tekanan darah pada anak-anak mereka. "Tekanan darah kanak-kanak dan remaja mesti diukur setiap pemeriksaan kesihatan," kata dr. Stephen R. Daniels, pakar pediatrik di Hospital Kanak-kanak Colorado.

Ibu bapa tidak perlu mengingati nombor tertentu kerana tekanan darah pasti akan berubah ketika anak semakin tua. Walau bagaimanapun, pakar pediatrik mesti mengetahui sama ada tekanan darah anak tidak normal dan memberi pemahaman kepada ibu bapa.

Oleh itu, lebih baik memeriksakan tekanan darah anak anda secara berkala, sehingga anda dapat segera waspada jika jumlahnya tinggi dan membantu mereka menghindari penyakit jantung di masa depan.

Baca juga: Mengapa Tekanan Darah Boleh Tinggi?

SUMBER:

"Inilah Mengapa Kanak-kanak Perlu Pemeriksaan Tekanan Darah Teratur" - Garis Kesihatan