Punca Kanak-kanak Tidak Berkeyakinan - GueSehat

Sebagai ibu bapa, anda pasti mahu anak anda membesar dengan cerdas dan yakin diri. Namun, meningkatkan keyakinan diri si kecil memerlukan masa, Ibu. Oleh itu, bagaimana anda menumbuhkan keyakinan diri anak kecil anda dan apakah penyebab anak-anak menjadi tidak selamat?

Punca Kanak-kanak Tidak Berkeyakinan

Sebelum mengetahui bagaimana menumbuhkan keyakinan diri si kecil, anda perlu mengetahui apa yang menyebabkan anak anda tidak selamat. Ternyata, gaya keibubapaan yang diterapkan oleh Mums boleh menjadi salah satunya! Berikut adalah pelbagai sebab kanak-kanak menjadi tidak selamat yang perlu anda ketahui!

1. Anak Kecil Anda Tidak Mendapat Dorongan Yang Kuat

Agar si kecil anda dapat yakin bahawa dia mampu dan mempunyai bakat yang sebenarnya, maka anda perlu memberi dorongan yang kuat. Sekiranya si kecil anda tidak mendapat dorongan yang cukup dari orang yang dia sayangi atau sayangi, ini akan membuatnya berfikir bahawa apa yang dia lakukan sia-sia. Kesannya, ini akan menjadikan anak kurang yakin.

2. Memberi Kritikan Berlebihan

Sekiranya anak anda mempunyai konsep kendiri yang positif, maka dia juga akan mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Sekiranya anda sering mengejek atau mengkritik si kecil secara berlebihan, ini akan menjadikannya mempunyai konsep kendiri yang negatif. Nah, konsep kendiri negatif ini akan mempengaruhi keyakinan diri anak kecil anda.

3. Terlalu melindungi si kecil

Adakah anda tahu bahawa terlalu melindungi anak anda sebenarnya akan menjadikannya kurang yakin? Terlalu banyak penjagaan dan perlindungan untuk si kecil anda sebenarnya akan menjadikan si kecil anda tidak berdikari. Jadi dia tidak dapat melakukan apa-apa tanpa pertolongan orang lain.

Punca dari sikap terlalu melindungi ini adalah kerana kegelisahan dan ketakutan anda. Sebenarnya, agar si kecil anda yakin, anda perlu membiarkan si kecil melakukan perkara baru tanpa bantuan orang lain. Oleh itu, mari kita mengelakkan diri daripada terlalu melindungi dan memanjakan anak kecil anda.

4. Sentiasa Bandingkan

Tidak ada yang suka dibandingkan dengan orang lain. Ini juga berlaku untuk si kecil. Membandingkan anak anda dengan anak lain sebenarnya akan membuat anak anda berfikir bahawa dia tidak berkemampuan. Dengan cara itu, dia akan merasa kurang yakin.

5. Ibu atau Ayah yang kurang keyakinan diri

Sikap Ibu atau Ayah yang tidak yakin juga dapat membentuk keperibadian si kecil anda. Sekiranya Ibu atau Ayah merangkumi individu yang kurang percaya diri, cubalah mengubahnya.

Seperti diketahui, si kecil melihat dan meniru sikap dan keperibadian ibu bapanya. Oleh itu, cubalah untuk lebih yakin di hadapan anak kecil anda dan jangan menunjukkan sikap pemalu atau tidak berani melakukan sesuatu.

Bagaimana Meningkatkan Keyakinan Anak Kecil Anda

Menurut ahli psikologi dari Amerika Syarikat, Carl Pickhardt, terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan keyakinan diri si kecil. Berikut adalah beberapa cara untuk meningkatkan keyakinan diri si kecil!

  • Hargai setiap usaha anak anda.
  • Galakkan anak kecil anda untuk melakukan apa sahaja yang dia suka atau mencuba perkara baru.
  • Biarkan anak kecil anda mencari jalan keluar untuk menyelesaikan masalah yang dihadapinya.
  • Memupuk rasa ingin tahu anak kecil anda.
  • Jangan mengejek atau mengkritik si kecil secara berlebihan.
  • Biarkan si kecil belajar dari kesilapannya.
  • Jangan terlalu takut atau bimbang
  • Tawarkan bantuan, tetapi jangan keterlaluan
  • Beri penghargaan atau pujian jika dia telah melakukan sesuatu yang baru dengan usaha sendiri.

Nah, sekarang anda sudah mengetahui pelbagai penyebab kurangnya keyakinan anak-anak dan bagaimana menumbuhkan keyakinan diri mereka? Ayuh, terapkan kaedah di atas agar si kecil tumbuh menjadi orang yang yakin! (AS)

Rujukan

Hello Ibu. 2018. Sebab Kekurangan Keyakinan Diri pada Kanak-kanak .

Kesihatan yang Lebih Baik. Punca rasa rendah diri .

Orang Dalam Perniagaan Singapura. 2016. Seorang ahli psikologi mengatakan bahawa ibu bapa harus melakukan 18 perkara ini untuk membesarkan anak yang lebih yakin .