6 ubat semula jadi untuk menurunkan gula darah

Mengenai kawalan gula darah, ada beberapa cara yang harus dilakukan oleh Diabestfriends, seperti senaman teratur, makan makanan dengan indeks glisemik rendah, cukup tidur, mengawal tekanan, dan kerap mengambil ubat diabetes. Walau bagaimanapun, terdapat juga banyak orang dengan diabetes mellitus yang ingin mencuba rawatan yang berbeza.

Maklumat mengenai pelbagai ubat alternatif boleh diakses dengan mudah di internet oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, banyak di antaranya mengandungi maklumat palsu dan bahkan mengelirukan. Jadi, bagaimana anda memberitahu perbezaan antara maklumat benar dan salah? Bagaimana memilih ubat alternatif yang selamat?

Penyelidikan Ubat Alami untuk Diabetes

Dunia penyelidikan sebenarnya tidak berhenti berinovasi, mencari ubat baru untuk pelbagai penyakit. Salah satunya adalah ubat diabetes. Semua ubat bersumber dari apa yang telah disediakan oleh alam semula jadi. Malah sebatian aktif dalam ubat kimia sebenarnya berasal dari bahan semula jadi. Walaupun tidak ada penawar untuk diabetes, penyelidikan tidak berhenti. Tidak hanya melalui penyelidikan ilmiah, bahkan banyak penderita diabetes telah menemukan rawatan alternatif untuk mengawal darah mereka, melalui pengalaman mereka sendiri.

Berikut adalah beberapa rawatan alternatif yang banyak diikuti oleh pesakit diabetes, yang telah disokong oleh penyelidikan.

Baca juga: Inilah yang harus dilakukan sekiranya anda mengalami hipoglikemia semasa bersenam!

1. Labu pahit untuk menurunkan tahap A1C

Beberapa kajian menunjukkan bahawa penghidap diabetes yang mengonsumsi tembikai pahit mengalami penurunan kadar A1C. Salah satu kajian yang diterbitkan di Jurnal Etnofarmakologi yang menyatakan bahawa tembikai pahit mempunyai kesan menurunkan kadar gula dalam darah. Namun, walaupun memakan tembikai pahit dapat menurunkan kadar gula dalam darah, itu tidak bermakna Diabestfriends boleh berhenti mengambil ubat diabetes.

2. Makanan Tambahan Magnesium untuk Membantu Mengatasi Kekurangan Nutrisi

Rakan diabetes mesti sudah tahu bahawa makanan yang mengandungi serat, protein, dan lemak sihat dapat membantu mengawal kadar dan berat gula dalam darah, bukan? Walau bagaimanapun, makanan dengan nutrien ini umumnya mempunyai kandungan magnesium yang rendah. Sebenarnya, magnesium adalah mineral penting.

Menurut kajian yang diterbitkan di Penyelidikan Unsur Jejak Biologi, kekurangan magnesium kronik dapat meningkatkan risiko ketahanan insulin. Magnesium penting kerana ia membantu membawa glukosa ke sel, sebagai sumber tenaga. Apabila ketahanan insulin berlaku, prosesnya terganggu.

Sekiranya kadar magnesium kurang, insulin dan gula darah akan meningkat. Lebihan gula darah kemudian disimpan sebagai lemak, meningkatkan berat badan dan risiko diabetes. Selain itu, magnesium juga mengaktifkan ratusan enzim yang mengawal pencernaan, penyerapan, dan penggunaan protein, lemak, dan karbohidrat.

3. Susu suam dicampurkan dengan kayu manis dan madu untuk mengelakkan kesan somogyi

Diabetes dari Florida, Amerika Syarikat, Stephanie Rayman, didiagnosis menghidap diabetes jenis 2 pada usia 32 tahun, kerana sejarah keluarga dan sejarah diabetes kehamilan. Namun, dia mendapati bahawa minum susu suam ditambah kayu manis sebelum tidur dapat menurunkan gula darahnya.

Berdasarkan beberapa kajian, kayu manis mempunyai kesan positif terhadap diabetes. Namun, apa faedahnya jika digabungkan dengan madu? Menurut para pakar, gabungan susu hangat, kayu manis, dan madu dapat membantu menstabilkan gula darah dan mencegah kesan somogyi, yang merupakan fenomena kadar gula darah tinggi pada waktu pagi.

Kesan somogyi berlaku apabila terdapat overdosis insulin, atau penghidap diabetes lupa makan sebelum tidur. Gula darah turun dan badan secara automatik melepaskan simpanan gula menyebabkan kenaikan gula pada waktu pagi.

Kesan somogyi pada umumnya mempengaruhi orang dengan diabetes jenis 1. Kesan somogyi berbeza dengan fenomena subuh, keadaan yang serupa di mana kadar gula darah tinggi pada waktu pagi disebabkan oleh peningkatan hormon yang dihasilkan oleh tubuh secara semula jadi.

Minum campuran susu suam dapat mencegah hipoglikemia pada waktu malam dan hiperglikemia pada waktu pagi. Namun, bagi pesakit kencing manis yang sering mengalami kesukaran mengawal gula darah pada waktu pagi, campuran susu-madu kayu manis boleh memberi kesan yang berbeza, baik positif dan negatif. Sebabnya, setiap pesakit diabetes mempunyai keadaan yang berbeza. Oleh itu, teman diabetes masih perlu berjumpa doktor terlebih dahulu.

Sekiranya rakan-rakan Diabebest sukar mengawal kadar gula darah tinggi pada waktu pagi, sebelum tidur cuba makan makanan ringan yang mengandungi 15 - 30 gram karbohidrat, yang juga mengandungi protein tanpa lemak atau lemak sihat. Protein dan lemak sihat dapat melambatkan kesan karbohidrat pada gula darah. Gula dan susu

Baca juga: Menjaga Kesihatan Mulut Penting untuk Diabetes

4. Kayu manis untuk menurunkan gula darah

Kayu manis adalah pilihan yang baik untuk diet harian Diabestfriends. Menurut penyelidikan, rempah-rempah itu membantu mengawal gula darah pada penderita diabetes jenis 2. Menurut penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Annals of Family Medicine, kayu manis dapat menurunkan kadar gula darah puasa, menurunkan kadar kolesterol LDL buruk, dan tidak mempengaruhi A1C.

Selain itu, kayu manis tidak mengandungi karbohidrat atau kalori gula yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah, tetapi tetap memberikan rasa manis bagi pesakit diabetes. Pakar mengesyorkan menambahkan kayu manis ke yogurt, bijirin, oatmeal, teh, atau kopi, untuk menambah rasa manis.

5. Suplemen kromium picolinat untuk meningkatkan pengeluaran insulin

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Diabetes, kromium telah terbukti dapat meningkatkan aktiviti memberi isyarat insulin dan menurunkan kadar gula dalam darah. Di samping itu, terdapat bukti bahawa orang yang kekurangan kromium lebih cenderung mempunyai gula darah tinggi atau daya tahan insulin.

Jadi, berapa banyak kromium yang harus dikonsumsi oleh Diabestfriends? Secara amnya, pakar mengesyorkan 200 - 500 mikrogram kromium picolniate sehari. Mengambil kromium picolniate terlalu banyak boleh memperburuk kawalan gula darah, jadi anda perlu berhati-hati. Berunding dengan doktor mengenai jumlah pengambilan kromium harian yang Diabestfriends.

6. Teh Hijau untuk Mengawal Glukosa Darah dan Menurunkan Risiko Diabetes

Ternyata, teh hijau mempunyai banyak faedah untuk pesakit diabetes. Sebabnya, teh hijau mengandungi polifenol, antioksidan yang dapat meningkatkan metabolisme dan menghambat kerja enzim amilase dalam mengubah karbohidrat menjadi gula darah. Ini dapat mengurangkan pemecahan dan penyerapan gula darah ke dalam darah.

Menurut penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Annals of Internal Medicine pada bulan April 2016, teh memberi kesan positif untuk mengawal diabetes. Kajian ini melibatkan 25 komuniti Jepun dan mendapati bahawa tabiat minum teh mereka menurunkan risiko diabetes.

Sementara itu, penyelidikan diterbitkan dalam jurnal Fitokimia menunjukkan bahawa teh hijau dapat mengawal gula darah, menurunkan risiko penyakit jantung, dan menurunkan berat badan.

Apa yang Perlu Tahu Sebelum Mencuba Perubatan Alternatif untuk Diabetes

Walaupun petua di atas terbukti berjaya dalam beberapa pesakit kencing manis, penting bagi Diabestfriends untuk berjumpa doktor sebelum membuat perubahan besar dalam diet dan gaya hidup harian mereka, terutama mengenai ubat alternatif.

Sebabnya, ada kemungkinan ubat atau suplemen alternatif tertentu dapat berinteraksi secara negatif dengan rawatan perubatan Diabestfriends. Doktor perlu memeriksa lebih lanjut keadaan Diabestfriends untuk menentukan apa yang diperlukan. Jadi, Diabestfriend tidak boleh memilih ubat alternatif sahaja. (UH / AY)

Baca juga: 7 Tabiat Yang Tampak Sehat untuk Diabetes, Walaupun Tidak!

Sumber:

Perubatan Diabetes. Adakah tahap glukosa berpuasa tinggi menunjukkan hipoglikemia pada waktu malam? Kesan Somogyi - lebih banyak fiksyen daripada fakta?. Mac. 2013.

Perpustakaan Perubatan Nasional AS. Penggunaan Kayu Manis dalam Diabetes Jenis 2: Kajian Sistematik dan Analisis Meta yang dikemas kini. September. 2013.

Persatuan Diabetes Amerika. Pengambilan Kromium Tambahan Meningkatkan Pemboleh ubah Glukosa dan Insulin pada Individu Dengan Diabetes Jenis 2. Julai. 1997.

Annals of Internal Medicine. Hubungan antara Teh Hijau dan Jumlah pengambilan Kafein dan Risiko untuk Diabetes Jenis 2 yang Dilaporkan Sendiri di kalangan Orang Dewasa Jepun. April. 2006.

Fitokimia. Potensi peranan katekin teh hijau dalam pencegahan sindrom metabolik - Satu tinjauan. Januari. 2009.

Kesihatan Setiap Hari. Rawatan Alternatif Mengejutkan yang Berfungsi untuk Orang Yang Menghidap Diabetes.