Penyakit Mata pada Bayi - GueSehat.com

Walaupun penglihatan bayi anda masih kabur dalam beberapa minggu pertama setelah kelahiran, itu tidak bermakna dia tidak berisiko terkena penyakit mata.

Sebenarnya, mata kecilnya, yang masih sangat sensitif, sangat memerlukan perhatian. Bahkan kotoran kecil jika masuk ke mata bayi, berisiko menyebabkan penyakit mata, seperti mata berair, kelopak mata berkerak, atau mata melintang.

Masalah Mata pada Bayi Baru Lahir

Bayi yang baru lahir akan mula melihat objek di sekitarnya pada usia sekitar 6-8 minggu. Walaupun begitu, itu tidak bermakna si kecil anda tidak berisiko terkena penyakit mata.

Sebilangan bayi menderita penyakit mata ketika proses kelahiran berlaku, tepatnya ketika melalui saluran kelahiran. Walau bagaimanapun, terdapat juga beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan penyakit mata pada bayi baru lahir, seperti genetik, kelainan, atau persekitaran luaran.

Penyakit Mata yang biasa dijangkiti oleh bayi baru lahir

Terdapat banyak jenis penyakit mata yang dapat dialami oleh bayi baru lahir. Berikut adalah 3 penyakit mata yang biasa berlaku pada bayi baru lahir.

1. Jangkitan mata bayi

Ophthalmia neonatorum adalah sejenis jangkitan mata atau konjungtivitis yang sering berlaku pada bayi baru lahir. Pada tahun 1800-an, seorang doktor bernama Carl Crede mendapati bahawa bayi dengan jangkitan mata ini umumnya dilahirkan melalui kelahiran faraj.

Carl mendapati bahawa jangkitan itu disebabkan oleh gonorea (penyakit kelamin). Sekiranya jangkitan mata ini tidak dirawat, ia boleh menyebabkan kebutaan pada bayi.

Dari kes ini, Carl cuba melakukan rawatan dengan memasukkan perak nitrat ke mata bayi yang baru lahir. Rawatannya cukup berjaya dan menjadikan jumlah kes jangkitan mata bayi menurun.

Malangnya, perak nitrat yang ditanam di mata bayi baru lahir boleh menjadi menyakitkan dari masa ke masa dan sebenarnya menyebabkan konjungtivitis toksik.

Oleh itu, dunia perubatan akhirnya mengembangkan jenis ubat lain untuk merawat jangkitan mata pada bayi baru lahir. Ubat itu adalah salap mata eritromisin.

Erythromycin dapat menjadikan mata bayi yang dijangkiti lebih selesa dan berkesan mengurangkan jangkitan yang disebabkan oleh gonokokus dan klamidia. Untuk makluman, klamidia kini menjadi penyebab utama jangkitan mata pada bayi baru lahir selain gonorea.

Untuk mengelakkan jangkitan mata pada bayi baru lahir, doktor biasanya akan mengesyorkan kelahiran caesar jika Ibu dikesan mengalami jangkitan. Oleh itu, pastikan selalu melakukan pemeriksaan semasa hamil untuk mengetahui keadaan kesihatan ibu.

Baca juga: Petua Merawat Bayi yang Baru Lahir

2. Saluran air mata tersumbat

Bayi yang baru lahir biasanya akan mula menitiskan air mata pada usia sekitar 3 minggu. Nah, apabila ini berlaku, cuba perhatikan pengeluaran atau pengeluaran air mata.

Sebilangan bayi dilahirkan dengan saluran air mata yang tersumbat. Saluran air mata yang tersumbat boleh menyebabkan air mata terkumpul di mata dan terkumpul di pipi.

Dalam beberapa kes, air mata yang tidak mengalir dengan baik dapat menyebabkan jangkitan bakteria berkembang dengan cepat. Saluran air mata yang tersumbat pada bayi baru lahir harus segera dirawat oleh doktor, kerana biasanya memerlukan rawatan yang serius.

Walau bagaimanapun, kebanyakan kes akan dapat diselesaikan sendiri, kerana terusan akan dibuka pada tahun pertama kehidupan.

Untuk mengurangkan risiko jangkitan, anda boleh menggunakan kain lap lembut atau bola kapas yang telah dibasahi dengan air suam untuk membantu membersihkan mata bayi anda.

Lakukan ini apabila mata bayi ditutup. Lap kedua mata dengan lembut menggunakan kain atau bola kapas yang berbeza dari bahagian dalam hingga sudut luar mata.

Sekiranya jangkitan nampaknya semakin teruk atau terdapat pembengkakan kelopak mata, segera berjumpa doktor. Biasanya, pakar pediatrik akan merujuk anak anda kepada pakar oftalmologi.

3. Leukocoria (pupil mata putih)

Keadaan lain yang sering berlaku pada mata bayi baru lahir adalah leukocoria atau murid kulit putih. Leukocoria boleh berlaku disebabkan oleh beberapa faktor, seperti katarak dan retinoblastoma. Sebilangan bayi dilahirkan dengan keadaan ini.

Katarak sendiri adalah keadaan apabila kanta semula jadi mata menjadi keruh, sehingga tidak dapat melihat dengan jelas. Keadaan ini biasanya dialami oleh orang yang berumur, iaitu sekitar 50-60 tahun.

Walau bagaimanapun, sebilangan bayi dilahirkan dengan keadaan ini. Pembedahan katarak kemungkinan akan dilakukan untuk mencegah masalah penglihatan kekal di kemudian hari.

Penyebab lain leukocoria adalah barah mata yang jarang disebut retinoblastoma. Retinoblastoma berkembang di retina, lapisan di bahagian belakang mata yang sensitif terhadap cahaya.

Retinoblastoma mesti dirawat dengan segera, kerana boleh merosakkan keadaan mata secara kekal. Sebenarnya, sel barah boleh merebak ke bahagian lain badan.

Bayi yang baru lahir mempunyai keadaan badan yang masih sangat sensitif. Penjagaan yang tidak betul boleh menyebabkan sejumlah masalah kesihatan, termasuk penyakit mata. Oleh itu, pastikan anda sentiasa menjaga kebersihan diri si kecil dan selalu berjumpa doktor. (TAS / AS)

Sumber:

"Masalah Mata pada Bayi" - Benjolan

"Cara Menjaga Kesihatan Bayi yang Baru Lahir" - Kesihatan Yang Baik