Pengelasan ubat mengikut undang-undang

Semasa membeli ubat di farmasi, sangat penting untuk memperhatikan jenis ubat yang dibeli, termasuk kelas ubat apa. Perkara ini dianggap penting, kerana ubat yang dimakan tidak boleh sewenang-wenangnya. Di Indonesia, pemerintah memberikan undang-undang klasifikasi obat tertentu. Walau bagaimanapun, masih banyak orang yang tidak mengetahui mengenai perkara ini. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai klasifikasi ubat, berikut adalah penjelasan!

Baca juga: Kambuhan Ulser? Gunakan Ubat PPI!

Ubat percuma

Dadah over-the-counter adalah ubat OTC (over the counter) atau ubat yang dijual bebas di pasaran. Ini bermaksud, anda boleh mendapatkan dan membeli ubat ini dengan mudah dan bebas, tanpa perlu menggunakan preskripsi doktor. Dadah yang diklasifikasikan sebagai bebas adalah ubat yang mempunyai kesan sampingan yang rendah dan mengandungi bahan yang agak selamat. Tetapi walaupun anda tidak memerlukan pengawasan doktor, anda masih harus memenuhi arahan dan dos yang tertera pada bungkusan semasa menggunakannya.

Ubat tanpa ubat biasanya mempunyai lingkaran hijau dan sempadan hitam. Simbol tersebut tertera pada bungkusan ubat. Sebilangan besar ubat-ubatan bebas adalah ubat-ubatan untuk merawat penyakit kecil, seperti batuk, selesema, atau demam. Ubat bebas juga boleh menjadi vitamin atau makanan tambahan. Contoh ubat bebas adalah parasetamol.

Baca juga: Inilah Perbezaan Antara Ubat Suntikan dan Ubat Lisan

Dadah Terhad di Kaunter Terhad

Dadah over-the-counter yang terhad mempunyai persamaan dengan ubat-ubatan yang dijual bebas, iaitu kedua-duanya dijual secara bebas di pasaran. Walau bagaimanapun, ubat bebas yang terhad termasuk ubat yang lebih kuat daripada ubat bebas, walaupun ubat dalam kumpulan ini juga boleh diambil tanpa preskripsi dari doktor. Dalam kuantiti tertentu, ubat ini masih boleh dijual di mana-mana farmasi.

Dadah over-the-counter juga mempunyai simbol tertentu pada bungkusannya, iaitu lingkaran biru dengan sempadan hitam. Bukan hanya itu, pada pembungkusan ubat-ubatan terlarang yang terhad juga amaran bertulis seperti:

 • P1: Awas! Ubat kuat! Baca Peraturan Penggunaan.
 • P2: Awas! Ubat kuat! Baca Peraturan Penggunaan.
 • P3: Awas! Ubat kuat! Hanya untuk Bahagian Luar Badan.
 • P4: Awas! Ubat kuat! Hanya untuk Dibakar.
 • P5: Awas! Ubat kuat! Tidak boleh diambil secara dalaman.
 • P6: Awas! Ubat kuat! Buasir, Jangan Menelan.

Ubat bebas yang terhad boleh digunakan untuk merawat penyakit bermula dari ringan hingga serius. Sekiranya anda belum pulih, walaupun anda telah mengambil ubat bebas secara terhad, lebih baik berhenti mengambilnya dan berjumpa doktor.

Ubat kuat

Ubat keras termasuk ubat yang tidak boleh dibeli secara bebas di farmasi tanpa preskripsi doktor, walaupun ia dijual secara sah di farmasi. Tanpa preskripsi doktor dan jika digunakan dengan tidak tepat, dikhuatiri ubat ini dapat memperburuk penyakit, meracuni tubuh, dan bahkan boleh menyebabkan kematian. Simbol ubat keras pada bungkusan ubat adalah bulatan merah dengan sempadan hitam dan huruf K di dalamnya.

Secara umum, banyak ubat tertentu termasuk dalam kumpulan ini, seperti:

 • Ubat generik.
 • Farmasi Dadah Wajib (OWA).
 • Psikotropik.
 • Ubat yang mengandungi hormon, seperti ubat penenang atau ubat diabetes.
 • Antibiotik, seperti tetrasiklin, penisilin, ampisilin, cephalosporins.

Untuk ubat psikotropik, jenis ubat ini mempengaruhi komposisi sistem saraf pusat, sehingga boleh menyebabkan perubahan dalam mental dan tingkah laku orang yang mengambilnya. Oleh itu, ubat psikotropik hanya boleh dimakan di bawah pengawasan doktor.

Malah, psikotropik juga dibahagikan kepada 4 kumpulan berdasarkan bahaya kesannya terhadap tubuh manusia. Psikotropik Kelas I adalah ubat yang tidak boleh digunakan untuk terapi. Psikotropik Kelas I hanya boleh digunakan untuk tujuan ilmiah, kerana mereka berpotensi kuat untuk menyebabkan pergantungan kepada pengguna.

Selain psikotropika kelas I, psikotropika kelas II boleh digunakan untuk rawatan atau untuk tujuan saintifik. Walau bagaimanapun, psikotropika kelas II masih berpotensi kuat untuk menyebabkan kebergantungan.

Psikotropik Kelas III lebih banyak digunakan untuk rawatan, walaupun ubat jenis ini juga boleh digunakan untuk tujuan ilmiah. Risiko pergantungan pada psikotropik kumpulan III cenderung rendah. Selain itu, sama seperti kumpulan III, risiko kebergantungan psikotropik pada kumpulan IV juga rendah. Psikotropik Kelas IV banyak digunakan untuk tujuan perubatan dan saintifik.

Kerana ubat keras, ubat psikotropik dan keras berada dalam kategori yang sama. Kedua-duanya juga mempunyai simbol yang sama. Contoh ubat keras adalah loratadine, pseudoeedrine, bromhexin HCL, alprazolam, clobazam. Sementara itu, contoh ubat psikotropik adalah ekstasi, fenobital, shabu-shabu, diazepam.

Baca juga: Pilih Ubat Generik atau Ubat Paten?

Narkotik

Narkotik adalah ubat yang boleh berasal dari tumbuhan atau tidak. Narkotik juga boleh bersifat sintetik atau separa sintetik. Sama seperti ubat psikotropik, narkotik menyebabkan kesan ketergantungan, terutama jenis yang dapat mengurangkan rasa sakit, sakit, dan tahap kesedaran. Ubat narkotik hanya boleh dijual di farmasi, tetapi mesti di bawah preskripsi doktor. Ubat narkotik mempunyai simbol salib merah pada bungkusannya.

Sama seperti psikotropika, narkotik juga mempunyai kumpulan tertentu. Narkotik Kelas I hanya digunakan untuk sains, tetapi tidak boleh digunakan untuk rawatan. Sebabnya, kumpulan I mempunyai risiko kebergantungan yang tinggi.

Untuk kelas narkotik II, ia boleh digunakan untuk tujuan rawatan dan saintifik. Walau bagaimanapun, doktor biasanya hanya menetapkan narkotik kelas II sebagai kaedah terakhir dalam rawatan. Sebabnya, kumpulan II juga boleh menyebabkan kebergantungan yang kuat.

Sementara itu, narkotik kelas III boleh digunakan untuk tujuan saintifik dan perubatan kerana berisiko rendah menyebabkan ketergantungan. Contoh ubat narkotik ialah candu, ganja, dan heroin. Untuk kumpulan II, misalnya tekaan, morfin, dan peptidin. Bagi kumpulan III, contohnya adalah codeine, nikokodina, dan nikodikodina.

Baca juga: Berhati-hati! Minum Susu Selepas Mengambil Ubat

Penjelasan di atas memberikan maklumat lengkap mengenai klasifikasi ubat-ubatan di Indonesia. Ini sangat penting kerana ubat-ubatan ini mesti dikelaskan berdasarkan peningkatan keselamatan, ketepatan penggunaan, dan keselamatan pengedaran. Oleh itu, mulai sekarang, jangan lupa untuk memeriksa kelas ubat sebelum membeli dan meminumnya, OK!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found