Pembedahan Keratoplasti untuk Penggantian Kornea - Guesehat

Sebagai lapisan luar bola mata, kornea adalah bahagian penting dari mata untuk dilindungi. Kornea terdiri daripada lapisan epitel, membran Bowman, stroma, membran Descement, dan sel endotel yang disusun sedemikian rupa. Lapisan ini berfungsi untuk memantulkan cahaya yang memasuki bola mata sehingga cahaya disebarkan ke saraf otak, melalui retina dan murid, untuk mengoptimumkan proses penglihatan.

Sekiranya terdapat kerosakan yang terjadi pada satu atau lima lapisan, ia boleh menyebabkan kornea menjadi kabur sehingga akan mengganggu penglihatan. Inilah sebab utama mengapa setiap orang harus menjaga kualiti kornea. Lalu, apa petua untuk menjaga kesihatan kornea? Juga, adakah penyelesaian untuk orang yang mengalami kerosakan kornea? Lihat penjelasan lengkap mengenai hasil wawancara Guesehat dengan dr. Sharita R. Siregar, SpM pada seminar kesihatan yang diadakan oleh Pusat Mata Jakarta, Mac 2018.

Baca juga: Kisah Inspirasi Orang Buta kerana Kelahiran Pramatang

Jenis Gangguan Kornea Mata

Terdapat beberapa gangguan atau kerosakan pada kornea yang harus anda ketahui. Berikut adalah sebahagian daripadanya.

 • Keratitis. Keradangan kornea yang disebabkan oleh jangkitan virus, bakteria, jamur, dan parasit. Penggunaan kanta lekap secara berterusan dalam jangka panjang dan tidak mengikut peraturan yang disarankan, mempunyai risiko lebih besar menyebabkan keratitis daripada penggunaan kanta lekap harian. Selain itu, penggunaan ubat-ubatan dan bahan terlarang seperti steroid, juga dapat meningkatkan potensi keratitis.
 • Keratopati bulosa (pembengkakan kornea / edema)
 • Sciatica kornea (parut / Tisu parut)
 • Perforasi kornea (kornea yang menembusi atau berlubang)
Baca juga: Periksa Kesihatan Mata untuk Tetap Sihat

Diagnosis dan Rawatan Gangguan Kornea Mata

Kerosakan kornea tidak dapat dikesan secara umum. Doktor akan mengira bilangan sel endotel pada kornea mata menggunakan alat khas di hospital oftalmologi. Biasanya, manusia dilahirkan dengan 3000 sel endotel di kornea mata. Setiap tahun, jumlah ini berkurang sekitar 0.1%. Pakar optometri mempunyai garis panduan khusus mengenai jumlah sel endotel yang semestinya dimiliki oleh semua peringkat umur. Penurunan jumlah sel endotel tidak dipengaruhi oleh gaya hidup sama sekali, tetapi oleh keadaan genetik seseorang. Sebagai contoh, ada orang yang dilahirkan dengan hanya 2000 sel endotel. Ini dipanggil pengaruh keadaan genetik pada kornea mata.

Kemudian, jika seseorang mengalami penurunan jumlah sel endotel pada kornea mata, adakah pembedahan pemindahan kornea satu-satunya cara untuk meningkatkan kesihatan mata? Sudah tentu, doktor tidak akan segera mengesyorkan tindakan ini, yang juga disebut pembedahan keratoplasti. Pakar akan menentukan terlebih dahulu berapa banyak penurunan jumlah sel endotel akan mempengaruhi keadaan kornea pesakit.

"Sekiranya jumlah sel endotel yang tersisa cukup rendah, tetapi tidak menyebabkan pembengkakan kornea mata, pakar oftalmologi tidak akan melakukan pembedahan. Pasukan doktor akan melakukan ujian darah dan memastikan kualiti hidup pesakit tidak terganggu. Namun, jika pada tahun-tahun berikutnya, doktor mendapati penurunan jumlah sel endotel yang semakin drastik mempengaruhi kualiti penglihatan, maka doktor mengesyorkan penggantian sel endotel ini melalui pembedahan pemindahan kornea, ”kata dr. Sharita.

Sharita juga menambah bahawa pakej kos untuk pembedahan pemindahan kornea di Indonesia jauh lebih berpatutan daripada pakej kos untuk pembedahan pemindahan kornea di luar negara. "Mungkin di luar negara, prosedur operasi pemindahan kornea jauh lebih cepat daripada prosedur di Indonesia. Namun, kos untuk melakukan pembedahan pemindahan kornea di luar negara masih sangat mahal, ”tambah Sharita.

Kenali Keratoplasti, Pembedahan Pemindahan Kornea

Menurut dr. Sharita, keratoplasty adalah pembedahan pemindahan kornea yang dilakukan jika ada kelainan pada kornea yang tidak dapat diperbaiki dengan kacamata atau lensa kontak, menyebabkan penurunan kualiti penglihatan atau kebutaan. Semua kerosakan dan komplikasi kornea boleh mengakibatkan gangguan penglihatan sementara atau kekal. Ini adalah tujuan utama pembedahan kornea (keratoplasti) untuk menggantikan kornea yang rosak dan tidak berfungsi.

Umumnya, hospital mata menggunakan teknologi Keratoplasti Intralase Enabled (IEK) dan Lamelar Keratoplasty untuk melakukan prosedur keratoplasti. Secara umum, terdapat dua jenis pembedahan keratoplasti, iaitu:

 1. Keratoplasti Menembusi. Pembedahan yang menggantikan semua lapisan kornea menggunakan kornea penderma dari bank mata.
 2. Keratoplasti Lamellar. Pembedahan yang hanya sebahagian menggantikan lapisan kornea.

Siapa yang Memerlukan Pemindahan Kornea?

Tidak kira usia, setiap orang yang mempunyai keadaan berikut memerlukan pembedahan pemindahan kornea:

 • Orang dengan keadaan kornea yang mendung kerana penyakit kongenital atau kongenital.
 • Kecederaan maut mengakibatkan penurunan tahap kejelasan mata.
 • Adanya keadaan trauma mata selepas kemalangan yang mengganggu kejelasan mata.

Bagaimana Proses Grafik Kornea Selesai?

Cangkok kornea dilakukan dengan mengambil tisu kornea dari orang yang telah meninggal dunia dan sebelumnya telah mendaftar sebagai penderma kornea tanpa sebarang paksaan. Prosedur ini tentunya dilakukan oleh pegawai perubatan yang berpengalaman dalam waktu kurang dari 24 jam setelah kematian penderma.Setelah kornea dikeluarkan, tisu kornea akan dinilai untuk memastikan bahawa ia tidak tercemar dengan jangkitan. Semasa proses penilaian ini, kornea akan disimpan menggunakan pelarut khas supaya kornea dapat bertahan selama 14 hari di makmal eye bank.

Baca juga: 10 Petua Melindungi Mata untuk Diabetis

Perkara yang perlu diberi perhatian sebelum Menjalankan Pembedahan Pemindahan Kornea

Untuk memaksimumkan hasil Kertoplasty, pesakit harus memastikan bahawa dia tidak mengalami keadaan kesihatan berikut.

 • Tidak mempunyai luka yang dijangkiti yang belum sembuh.
 • Tidak menghidap diabetes. Pesakit yang ingin melakukan Keratoplasti atau sebarang pembedahan mata, tidak boleh mempunyai gula darah melebihi 200. Tahap gula darah yang lebih tinggi, akan memperlambat proses penyembuhan sayatan pasca operasi. Sekiranya pesakit mempunyai keadaan gula darah di atas 200, doktor akan menangguhkan operasi dan memberikan rawatan rujukan kepada pakar perubatan dalaman supaya dia dapat menurunkan gula darahnya terlebih dahulu.

Sentiasa perhatikan keadaan kesihatan kornea anda. Berhati-hatilah jika anda menemui keadaan yang pelik dengan kualiti penglihatan anda. Contohnya, penglihatan anda mungkin terasa sangat kabur sehingga keadaan tidak dapat diperbaiki dengan cermin mata atau kanta lekap. Sekiranya anda tidak dapat melihat dengan jelas, tetapi keadaannya bertambah baik apabila anda memakai cermin mata, ini bermakna kesihatan kornea anda masih optimum.

Namun, jika anda merasakan anda masih tidak dapat melihat dengan baik walaupun anda pernah menggunakan cermin mata, ada baiknya berjumpa dengan pakar oftalmologi. Mungkin ada masalah dengan kornea, retina, atau sistem saraf mata yang mengurangi kemampuannya untuk menangkap cahaya yang masuk ke mata. Jangan berlengah untuk memeriksa keluhan yang dirasakan, kerana mata mempunyai peranan penting untuk kelangsungan hidup kita semua. (TA / AY)