faedah melon pahit untuk menurunkan gula darah pada pesakit diabetes

Akui, Geng Sihat adalah orang yang tidak suka makan tembikai pahit, bukan? Sekiranya demikian, anda mungkin mahu mempertimbangkan semula. Di sebalik rasa pahitnya, tembikai pahit mempunyai banyak faedah. Sayuran ini, yang dikenal dalam bahasa Latin sebagai Momordica charantia, telah lama disebut sebagai penawar pelbagai penyakit, dari barah hingga diabetes. Indonesia adalah negara yang bertuah kerana mempunyai akses yang sangat mudah untuk mendapatkan tembikai pahit. Labu pahit adalah tanaman yang awalnya hanya terdapat di Amerika Selatan, Caribbean, Afrika Timur, dan Asia. Mari kita lihat, penjelasan lebih lanjut mengenai manfaat tembikai pahit terutama berkaitan dengan penurunan gula darah pada pesakit diabetes. Siapa tahu setelah membaca maklumat ini, anda tidak akan lagi menghilangkan tembikai pahit semasa makan ladu.

Baca juga: 7 Mitos Sesat Mengenai Ubat Diabetes

Penyelidikan Perubatan mengenai Faedah Pare

Secara amnya, tembikai pahit berguna untuk mengawal kestabilan gula dalam darah pada pesakit diabetes, terutama orang yang menghidap diabetes jenis 2. Ini kerana rasa pahit tembikai pahit mempunyai sifat seperti insulin, yang membawa glukosa ke dalam sel-sel tubuh dan mengubahnya menjadi tenaga. Makan tembikai pahit dapat membantu sel-sel tubuh mengoptimumkan penggunaan dan pemindahan glukosa ke hati, otot, dan lemak badan.

Salah satu kajian mengenai manfaat tembikai pahit dilakukan oleh Pusat Kanser Sloan-Kettering, dan dikatakan bahawa tembikai pahit mempunyai kesan hipoglikemik untuk menurunkan kadar gula darah dengan ketara. Berikut adalah beberapa kajian lain yang mendapati tentang manfaat tembikai pahit untuk kesihatan pesakit diabetes.

 • Hasil penyelidikan yang dilakukan di India dan diterbitkan dalam Asian Pacific Journal of Tropical Disease menyimpulkan bahawa pahit melon mempunyai sifat antidiabetik yang berfungsi untuk mengurangkan kadar gula darah pada pesakit diabetes jenis 2. Bahan aktif seperti charantin, alkaloid, vicine, dan peptida di tembikai pahit, juga dapat mencetuskan aktiviti pembebasan insulin yang lebih baik sehingga dapat melawan daya tahan insulin. Charatin berfungsi untuk merangsang pertumbuhan sel beta pankreas, yang merupakan organ penghasil insulin. Ini penting, kerana pada pesakit diabetes, sel beta pankreas rusak sehingga tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi.
 • Penyelidikan, yang telah diterbitkan dalam Journal of Ethnopharmacology, menunjukkan bahawa memakan dosis melon 2.000 mg dalam masa empat minggu dapat menurunkan kadar gula darah pada pasien diabetes. Menurut maklumat kesihatan yang diterbitkan dalam Kimia dan Biologi pada bulan Mac 2008, faedah melon pahit dapat meningkatkan penyerapan glukosa dan meningkatkan toleransi glukosa.
Baca juga: Mengawal Gula Darah dengan Ceplukan

Kandungan Pemakanan di Pare

Berikut adalah pelbagai vitamin, mineral, dan antioksidan yang terdapat dalam tembikai pahit:

 • Vitamin C, A, E, B-1, B-2, B-3, dan B-9.
 • Mineral seperti kalium, kalsium, zink, magnesium, fosforus, dan zat besi.
 • Antioksidan seperti fenol, flavonoid, dan lain-lain.

Apakah Dos yang Selamat untuk Mengambil tembikai pahit?

Tidak ada dos yang disyorkan standard untuk mengonsumsi tembikai pahit untuk terapi diabetes. Labu pahit masih dianggap sebagai ubat alternatif. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) tidak mengesyorkan melon pahit untuk rawatan diabetes atau penyakit perubatan lain. Pada masa ini, terdapat juga banyak pihak yang membungkus ekstrak tembikai pahit dalam bentuk makanan tambahan atau teh yang diseduh. Namun, perlu diingat bahawa penjualan makanan tambahan melon pahit adalah di luar tanggungjawab agensi pengawalseliaan ubat.

Tidak semua produk herba selamat untuk dimakan oleh pesakit diabetes. Ini kerana ubat-ubatan herba tidak mempunyai komposisi ramuan dan dos yang pasti, sehingga setiap orang merasa berbeza antara satu sama lain. Ada baiknya, pesakit kencing manis berjumpa terlebih dahulu jika anda ingin mencuba produk herba tertentu.

Kesan-kesan sampingan yang perlu diberi perhatian oleh pesakit diabetes

Pesakit kencing manis dapat menikmati tembikai sebagai pelengkap menu sihat harian mereka. Namun, perhatikan nombornya, ya. Sekiranya dikonsumsi dalam jumlah yang berlebihan, tembikai pahit boleh menyebabkan kesan sampingan dan mengganggu rawatan perubatan yang telah dilakukan oleh pesakit diabetes. Berikut adalah beberapa risiko dan komplikasi yang disebabkan oleh pengambilan tembikai yang berlebihan.

 • Cirit-birit.
 • Gag.
 • Masalah.
 • Pendarahan faraj.
 • Mencetuskan kontraksi dan keguguran pada wanita hamil.
 • Sekiranya tembikai terlalu banyak dikonsumsi semasa menerima suntikan insulin, berisiko menurunkan tekanan darah pesakit diabetes.
 • Kerosakan hati.
 • Boleh mencetuskan favism, penyakit genetik yang mempengaruhi sel darah merah, terutama pada orang dengan gangguan genetik G6PD (kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase).
 • Mencampurkan tembikai dengan ubat lain untuk mengubah khasiatnya.
 • Mencetuskan masalah kawalan gula darah pada orang yang baru menjalani pembedahan.
Baca juga: Diet untuk pesakit kencing manis

Pare yang diproses paling baik dimakan oleh pesakit diabetes

Pengamal kesihatan dari University of Michigan Health System menunjukkan bahawa tembikai pahit dimakan dalam bentuk tembikai goreng, tembikai pahit rebus, atau jus tembikai pahit. Pakar perubatan mendedahkan bahawa pesakit diabetes boleh mengambil 1-3 tembikai pahit kecil atau segelas jus tembikai pahit setiap hari.

Sekarang anda faham lebih banyak, betul, ternyata bagus, anda tahu, makan tembikai pahit. Dengan syarat, dimakan dalam jumlah yang berpatutan, ya! Khususnya, bagi penghidap diabetes jenis 2. Selamat menambahkan tembikai sebagai menu sayur dalam diet sihat harian anda,

Ingat, walaupun ada faedahnya, masyarakat perubatan tidak setuju bahawa memakan tembikai adalah terapi yang disyorkan untuk pesakit diabetes. Para penyelidik mencadangkan agar kajian lebih lanjut dilakukan sebelum mengesyorkan tembikai sebagai rawatan rasmi untuk pesakit diabetes. Pesakit kencing manis masih perlu mengambil ubat diabetes dari doktor secara berkala untuk mengawal kadar gula dalam darah. (TA / AY)


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found