kalori makanan lebaran wajib - guesehat.com

Bercakap tentang lebaran, tentu ada banyak momen dan tradisi yang telah anda nantikan. Bermula dari terus berhubungan dengan saudara mara, menunggu THR untuk membeli keperluan Lebaran, hingga rasa Keistimewaan lebaran. Baiklah, mengenai hidangan yang mesti ada untuk Lebaran, saya ada senarai untuk anda. Cubalah, hidangan mana yang menjadi kegemaran anda, geng?

1. Ketupat

Mereka mengatakan bahawa anda tidak merasa seperti lebaran jika anda tidak makan ketupat pada hari raya suci ini. Yup, makanan ini dibuat dari beras dan dibungkus dengan daun kelapa tenunan telah lama dikenali sebagai hidangan wajib semasa lebaran. Biasanya, ketupat akan dimakan selepas solat Idul Fitri bersama keluarga disertai dengan lauk-pauk seperti ayam goreng, rendang. atau cili goreng.

Tetapi, tahukah anda bahawa jika anda benar-benar makan sebahagian ketupat lengkap dengan opor ayam dan rendang, ia dapat memberi tubuh anda 1,570 kalori pengambilan kalori. Bilangan ini boleh dikatakan cukup besar, anda tahu! Oleh itu, anda jangan lupa menambahkan sayur ke menu ketupat Lebaran, ya.

2. Opor ayam

Nah, inilah dia yang setia dari hidangan istimewa lebaran di nombor 1. Kelazatan potongan ayam yang lembut, digabungkan dengan rasa gurih yang dihasilkan oleh santan, menjadikan hidangan satu ini mempunyai banyak peminat pada hari lebaran. Opor ayam biasanya dibuat dari ayam pilihan bebas atau ayam pedaging.

Opor ayam memang sangat enak dinikmati semasa lebaran, tetapi ternyata sos santan dari hidangan ini adalah salah satu penyumbang kalori terbesar, anda tahu, geng. Dalam 100 ml santan, terdapat 230 kalori kalori. Oleh itu, hitung sendiri jika anda makan 1 mangkuk penuh opor! Belum lagi kalori tambahan yang disumbangkan oleh daging ayam yang merupakan bahan utama. Untuk 1 hidangan paha ayam dengan berat kira-kira 60 gram, ia menyumbang sebanyak 81 kalori. Sementara itu, untuk 1 hidangan dada ayam seberat sekitar 60 gram, mempunyai sebanyak 90 kalori.

Opor ayam semasa lebaran memang sukar ditolak. Namun, ada baiknya jika anda terus mengimbangkan pengambilan makanan anda dengan sayur-sayuran dan buah-buahan agar badan anda tidak membengkak selepas lebaran!

3. Sambal Goreng Kentang

Menu seterusnya yang tidak ketinggalan menu wajib semasa lebaran adalah sos cili goreng kentang. Seperti namanya, menu ini terdiri daripada kentang dadu, yang disiapkan dengan pelbagai rempah yang dipilih. Biasanya juga dicampurkan dengan hati sapi, gizzard, atau petai. Rasa pedas dan warna merah terang menyukarkan anda untuk menolak.

Berbanding dengan 2 menu sebelumnya, menu satu ini boleh dikatakan mempunyai kalori yang tidak terlalu tinggi. Jumlah kalori dalam setiap 100 gram cili goreng kentang hanya sekitar 127 kalori. Walau bagaimanapun, kalori ini dikira jika sos cili goreng kentang tidak ditambah dengan hati ayam atau gizzard. Oh ya, memandangkan rasa pedasnya, anda juga tidak boleh makan terlalu banyak cili goreng kentang. Anda tidak menginginkannya jika di tengah-tengah perjumpaan bersama keluarga, anda sebenarnya sakit perut.

4. Rendang

Makanan yang termasuk dalam senarai 50 hidangan paling sedap di dunia juga tidak pernah ada sebagai menu wajib untuk lebaran. Biasanya rendang dibuat dari daging lembu atau ayam. Namun, sekarang ada banyak bahan utama yang dapat diubah dalam pembuatan rendang, seperti daging itik, hati sapi, paru-paru, dan bahkan cendawan. Anda tidak perlu meragui rasanya lagi, kerana pasti sedap!

Hampir seperti opor, walaupun tidak memiliki banyak saus, rendang juga merupakan salah satu menu Lebaran yang cukup tinggi kalori. Dan tentu saja kalori ini berasal dari santan yang menjadi campuran. Dalam 100 gram rendang daging lembu, terdapat sekurang-kurangnya 193 kalori.

5. Stew

Siapa sangka bahawa makanan manis ini sebenarnya berasal dari negara kincir angin, Belanda. Rasa manis, gurih, dan masam apabila dicampurkan dengan sedikit tomato menjadikan rasa rebus sangat dinantikan semasa lebaran. Rebusan biasanya terdiri daripada daging lembu atau ayam, serta beberapa potong kentang sebagai iringan.

Dalam 100 gram rebusan daging mengandungi sekurang-kurangnya 195 kalori. Oleh itu, untuk mengimbangi, anda boleh makan kentang yang biasanya juga terdapat dalam rebusan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found