Gaya Hidup Jepun | saya sihat

Mahu hidup lama? Belajar dari gaya hidup Jepun. Menurut penyelidikan, Jepun mempunyai jumlah orang per kapita terbesar yang berusia lebih dari 100 tahun berbanding negara lain.

Selain faktor genetik, diet dan gaya hidup juga sangat mempengaruhi jangka hayat seseorang. Gaya hidup sihat menurunkan risiko pelbagai penyakit, dari penyakit jantung hingga diabetes jenis 2.

Geng Sihat dapat meningkatkan kesihatan dengan meminjam gaya hidup sihat orang Jepun. Mari lihat bagaimana gaya hidup Jepun!

Baca juga: Mengapa Penting Untuk Menikmati Diri Anda?

6 Gaya Hidup Jepun Yang Harus Diiru untuk Umur Panjang

Mahukan umur panjang? Ikuti beberapa gaya hidup Jepun di bawah:

1. Makan Rumpai Laut

Makanan Jepun terdiri daripada banyak makanan berasaskan tumbuhan yang berkhasiat, tetapi rumput laut adalah yang paling terkenal dan disukai. Tumbuhan laut, seperti rumput laut, kaya akan mineral, seperti yodium, tembaga, dan zat besi, serta antioksidan, seperti protein, zat besi, dan lemak omega-3. Gaya hidup orang Jepun yang suka makan rumput laut adalah salah satu perkara yang meningkatkan kesihatan dan memanjangkan hidup mereka.

2. Makan banyak makanan laut

Satu perkara yang menjadikan makanan harian orang Jepun sihat adalah banyaknya makanan laut di dalamnya. Jepun adalah salah satu negara dengan kes penyakit jantung terendah. Salah satu sebabnya adalah kerana mereka suka makan makanan laut.

Setiap hari kebanyakan orang Jepun pasti makan makanan laut. Ikan dan kerang kaya dengan protein dan rendah lemak tepu. Hampir semua makanan laut mengandungi asid lemak omega-3 juga, walaupun tahapnya berbeza-beza.

Makan makanan laut dua kali sehari bukan sahaja dapat meningkatkan kesihatan, tetapi juga meningkatkan kesihatan otak dan emosi. Tidak hairanlah rata-rata orang Jepun sihat dan hidup lama.

3. Minum Teh Hijau

Teh hijau adalah salah satu minuman paling sihat. Salah satu gaya hidup Jepun yang teladan adalah minum teh hijau setiap hari. Teh hijau kaya dengan antioksidan polifenol yang dapat mengurangkan keradangan, melindungi sel dari kerosakan, dan memberi makan bakteria baik dalam usus. Teh hijau tanpa gula sangat baik untuk kesihatan. Ayuh, biasakan minum teh hijau!

Baca juga: Pencemaran Udara Dalaman, Inilah Cara Mengatasinya!

4. Makan Sehingga Anda Hampir kenyang

Terdapat pepatah terkenal di Jepun, iaitu ' hara hachi bu ', yang bermaksud makan sehingga anda kenyang 80%. Dengan pemikiran itu, anda makan sehingga anda merasa selesa, tetapi anda masih meninggalkan sedikit ruang di perut.

Corak pemikiran ini adalah bentuk bersungguh-sungguh makan atau makan secara sedar. Salah satu cara untuk menerapkan pola pemikiran ini adalah dengan bertanya pada diri sendiri, "Betapa laparnya saya?" semasa anda mahu makan. Kemudian setelah mula makan, cuba tanya pada diri sendiri "Adakah saya masih lapar dan perlu makan beberapa sudu lagi?". Selain itu, lebih baik jika anda makan perlahan-lahan.

5. Mandi Hutan

Di Jepun, berlatih shinrin-yoku atau mandi hutan sangat diminati oleh banyak orang. Mandi hutan adalah aktiviti untuk menikmati suasana semula jadi hutan. Anda tidak perlu berjoging lari, anda hanya perlu tinggal di hutan sebentar.

Apabila anda berada di luar alam, anda menggunakan semua pancaindera anda, misalnya merasakan angin dan cahaya matahari pada kulit anda, menggunakan mata anda untuk melihat warna hijau yang berbeza dan juga bentuk tumbuhan. Ia dapat merehatkan badan dan minda.

Salah satu gaya hidup Jepun ini dapat menurunkan tekanan darah dan tekanan, serta meningkatkan sistem saraf parasimpatik, yang menjadikan anda lebih tenang.

6. Menjaga Hubungan Sosial

Mengekalkan persahabatan dan hubungan sosial adalah sebahagian daripada budaya dan gaya hidup Jepun. Ini juga merupakan sebab mengapa orang Jepun mempunyai kesihatan fizikal dan emosi yang lebih baik ketika mereka tua. Oleh itu, jika anda merasa kesepian atau terpencil, cubalah berhubung dengan rakan, keluarga, dan komuniti. (UH)

Baca juga: Makna pokok untuk manusia, salah satunya mengurangkan gejala gangguan mental

Sumber:

Hari ini. Mahu hidup lebih lama? Pinjam 6 tabiat sihat ini dari orang Jepun. Ogos 2020.

Rasa. Jangan Diet, Ubah Gaya Hidup Anda - 7 Rahsia Jepun.