Atasi Puting Sakit dan Pendarahan Semasa Menyusu - Guesehat.com

"Oh puting saya sakit setelah memberi makan si kecil. Apa yang boleh saya lakukan, ya? Sakit sangat teruk."

Nampaknya aduan ini banyak muncul dari ibu menyusu. Tidak jarang orang menganggap ini adalah masalah yang dianggap normal ketika menyusu.

Puting yang sakit dan berdarah tidak normal semasa menyusu. Penyusuan susu ibu tidak boleh menyakitkan, dan rasa sakit adalah tanda masalah yang perlu diselesaikan. Keadaan biasa, lepuh dan puting berdarah disebabkan oleh selak yang lemah semasa menyusu. Sekiranya selaknya lemah secara berterusan, puting akan melepuh dan menyebabkan kesakitan. Memperbaiki kedudukan dan teknik penyusuan dapat menyelesaikan masalah ini. Oleh itu, mintalah bantuan perunding laktasi untuk menunjukkan kedudukan dan hubungan yang betul untuk penyusuan.

Menggunakan pam payudara dengan tidak betul juga boleh mencederakan puting anda, misalnya menggunakan tahap penghisap yang paling kuat. Oleh itu, penting untuk memilih pam payudara yang betul. Keadaan lain yang boleh menyebabkan puting sakit dan berdarah adalah sariawan (jangkitan kulat) atau eksim yang boleh mengeringkan kulit. Dapatkan bantuan perubatan sekiranya anda mengalami perkara ini.

Penyebab lain puting yang sakit dan berdarah ialah bayi mempunyai ikatan lidah, yang merupakan kelainan kongenital yang disebabkan oleh frenulum pendek atau pengikat lidah (tisu yang menghubungkan pangkal lidah ke hujung lidah bawah). Ini menyebabkan pergerakan lidah terhad. Gejala ikatan lidah termasuk kaedah mengunci dan menghisap yang kurang baik atau bunyi klik didengar ketika bayi menyusu, kekerapan penyusuan lebih kerap, bayi mendapat sedikit susu sehingga berat badan lambat, bayi sering kolik dan cenderung menyusu dalam jangka masa yang lama (lebih dari 1 jam).).

Sebenarnya, keadaan puting yang melepuh dan berdarah tidak mempengaruhi si kecil. Walau bagaimanapun, masalah dengan masalah ini adalah bahawa penyisipan yang tidak betul dapat mempengaruhi pengeluaran susu. Bayi anda mungkin akan mendapat lebih sedikit susu daripada yang dia perlukan.

Penyelesaian yang Betul

Hubungi dan dapatkan nasihat kaunselor laktasi untuk mendapatkan penyelesaian dan sokongan. Terdapat beberapa perkara yang mungkin disarankan untuk dilakukan:

Semasa menyusu:

  • Periksa selak bayi. Kedudukan dan ikatan yang baik ialah areola benar-benar berada di dalam mulut bayi.
  • Cuba menyusu dalam kedudukan yang berbeza. Ini supaya ibu dapat mencari kedudukan yang selesa untuk dia dan bayinya. Cari supaya ibu dan bayi dapat melekap dengan selesa.
  • Menyusu pada puting yang tidak terlalu melepuh terlebih dahulu. Selepas itu, pindahkan bayi ke puting yang sakit. Walau bagaimanapun, puting susu ini masih harus disusui untuk mengelakkan pembengkakan dan penyumbatan.
  • Kompres lepuh dengan pek ais sebelum memberi makan. Selsema dapat meredakan kesakitan.

Selepas menyusu:

  • Bersihkan puting dengan lembut. Sekiranya melepuh atau berdarah, basuh dengan air bersih untuk mengelakkan jangkitan. Sekali sehari, gunakan sabun yang tidak mengandungi anti-bakteria atau minyak wangi untuk membersihkan luka, kemudian basuh dengan air. Jangan gunakan alkohol, losyen, atau minyak wangi pada puting susu.
  • Sekiranya lepuh cukup parah, berjumpa doktor untuk penggunaan krim yang dapat melegakan luka.
  • Ambil ubat penahan sakit seperti ibuprofen atau acetaminophen sebelum menyusu. Tetapi berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu.

Sekiranya keadaan puting terlalu teruk, ibu mungkin harus berhenti menyusu dan beralih ke pam payudara sehingga sembuh. Jangan lupa berjumpa pakar sekiranya sakit puting disertai demam, bengkak, dan gejala jangkitan lain. Bakteria yang masuk ke luka terbuka boleh menyebabkan masalah penyusuan lain, iaitu mastitis.

Baca Juga

Cubalah Cara Menyembuhkan Selsema Semasa Menyusu!

7 Peralatan Penyusuan Ibu Yang Mesti Anda Miliki

4 Punca Umum Kesukaran Ibu Menyusu

Lakukan Kaedah Penjagaan Payudara Ini Semasa Anda Menyusu