Tanda-tanda Mekar Lewat atau Kelewatan Pertuturan pada Kanak-kanak - GueSehat.com

Pasti seronok apabila Ibu dan Ayah mendengar perkataan pertama "mama" atau "papa" yang diucapkan oleh seorang anak. Perkembangan fungsi pertuturan adalah sesuatu yang menyeronokkan untuk ditonton dan mendebarkan, terutama jika pada usia tertentu anak belum menunjukkan kemampuannya untuk bercakap.

Sering kali kerana mereka ditanya, "Kenapa anak itu belum dapat berbicara?" Ibu bapa kemudian panik kerana mereka takut anak mereka mengalami kelewatan pertuturan atau dikenali sebagai kelewatan pertuturan.

Adakah semua kanak-kanak yang lambat bercakap berbanding rakan sebaya mesti menghadapi masalah dan mesti segera dibawa ke klinik pertumbuhan? Sebenarnya, beberapa kanak-kanak nampaknya "menangguhkannya" untuk mula bercakap, walaupun mereka tidak menghadapi masalah tertentu.

Keadaan ini dikenali sebagai mekar lewat ataupun lambat bercakap. Jadi di mana perbezaannya? Bilakah ibu bapa harus mula risau sekiranya mereka melihat kecenderungan untuk bercakap lewat pada anak mereka?

Ketahui tahap perkembangan pertuturan mengikut usia anak

Setiap kanak-kanak mempunyai tonggak sendiri. Namun, diharapkan corak perkembangan ini sesuai dengan zamannya, termasuk perkembangan pertuturan dan bahasa. Tujuan mengetahui tahap perkembangan pertuturan anak-anak adalah agar ibu bapa dapat lebih amaran atau berwaspada apabila mengetahui perkembangan anak tidak sesuai dengan usianya.

Pada bayi baru lahir, tangisan adalah satu-satunya kemampuan untuk berkomunikasi. Bayi akan mengetahui bahawa dengan menangis ibu mereka akan datang untuk memberi makan atau menahannya. Selepas itu, bayi akan mula belajar tersenyum dan mengeluarkan suara tanpa makna yang jelas (menyampah, seperti "uuu ...," "aaa ...," dan "ooo ..."

Dia akan belajar bahawa dengan berbuat demikian orang di sekelilingnya akan merasa gembira dan bertindak balas. Melihat tindak balas orang lain yang ketawa, bayi akan belajar ketawa. Bersoal jawab Secara amnya, bayi akan mula melakukannya pada usia 2 bulan.

Seterusnya, bayi akan mula mengeluarkan suku kata yang tidak bermakna yang cenderung berulang. Kali ini sudah melibatkan konsonan atau konsonan, seperti "dadadada .." atau "papapapa .." Tahap ini disebut mengoceh dan secara amnya dilakukan ketika bayi berusia 6-9 bulan.

Kata pertama biasanya akan muncul dalam lingkungan umur 10 hingga 15 bulan, dan kemudian dia akan mengetahui pelbagai kosa kata baru untuk dapat memasangkannya menjadi frasa atau ayat sekitar usia 2 tahun.

Berdasarkan tahap di atas, nampaknya kemampuan bertutur anak terdiri dari: reseptif atau tahap pemahaman (memahami), dan bahagi ekspresif atau menyatakan. Masalah mungkin berlaku dengan salah satu atau kedua fungsi ini.

Dipetik dari Persatuan Pendengaran Bahasa-Bahasa Amerika (ASHA), terdapat beberapa perkara yang mempengaruhi perkembangan kemahiran bertutur pada kanak-kanak, iaitu kemampuan semula jadi mereka untuk memahami bahasa, kemahiran lain yang dipelajari pada masa yang sama, pendedahan kepada pelbagai perbendaharaan kata setiap hari, dan bagaimana orang di sekitar mereka bertindak balas usaha komunikasi mereka.

Selain tahap ini, beberapa perkara mudah juga perlu diperhatikan untuk dapat menentukan apakah mungkin ada masalah jika anak terlambat berbicara dibandingkan dengan rakan sebayanya. Ini termasuk penggunaan gerak isyarat atau bahasa badan, seperti melambai ketika mengucapkan "bye-bye", berbalik ketika nama mereka dipanggil, beralih ke arah yang kita tunjuk, menunjuk objek yang mereka inginkan, dan ingin berinteraksi dengan orang lain daripada hanya bermain sendirian.

lambat bercakap: mereka yang lebih suka "merakam" sebelum bercakap

Seperti yang dibincangkan sebelumnya, kelewatan pertuturan tidak semestinya menunjukkan masalah perkembangan yang memerlukan campur tangan khas. Mungkin kanak-kanak itu hanya "melambatkan" bercakap atau menjadi miliknya lambat bercakap.

Umumnya, kanak-kanak ini mengalami halangan di ekspresif atau bagaimana menyatakan niat mereka melalui kata-kata. Ini tentu saja harus disahkan oleh pemeriksaan awal, seperti ujian fungsi pendengaran, terutama jika anda mendapati anak anda tidak memusingkan badan setiap kali dia dipanggil dan tidak bertindak balas terhadap rangsangan suara.

Sekiranya tidak ada masalah, anak biasanya akan mula bercakap sebelum memasuki usia sekolah. Sudah tentu, sekiranya ibu bapa terus memberikan rangsangan yang sesuai. Rangsangan dapat diberikan melalui bermain bersama, membaca buku bergambar, menyanyi, dan semua aktiviti yang memungkinkan interaksi dan komunikasi.

Ibu bapa pintar: menggabungkan pengetahuan dan gerak hati

Ibu bapa pastinya diharapkan menjadi orang terdekat yang memahami keadaan setiap anak. Mungkin satu anak akan mengalami perkembangan yang berbeza dengan saudaranya pada usia yang sama. Selain melengkapkan diri dengan pengetahuan, ibu bapa juga perlu mempertajam gerak hati mereka.

Mungkin ada saudara mara atau jiran yang mengatakan, "Anak saya juga seperti dulu, tetapi tiba-tiba dia cerewet!" Pengalaman orang lain mungkin menjadi input, tetapi sekali lagi ibu bapa yang memahami dan mengetahui keadaan anak masing-masing.

Sekiranya memang ibu bapa merasakan ada masalah, jangan ragu untuk berjumpa pakar pertumbuhan dan pengembangan untuk berunding. Namun, jika ibu bapa merasakan bahawa anak mereka telah menguasai semua komponen komunikasi sesuai dengan usia mereka, mereka hanya menunggu untuk mula mengungkapkannya dengan kata-kata, ibu bapa boleh menunggu sambil memantau perkembangan mereka yang lebih jauh.

Walau bagaimanapun, ingat bahawa intuisi tanpa pengetahuan juga tidak baik. Tidak sedikit kanak-kanak yang mengalami masalah pertuturan dibawa ke pakar terlalu lambat, jadi intervensi yang harus diberikan menjadi lebih kompleks.

Sebabnya adalah penolakan (penolakan) ibu bapa yang merasakan anak mereka tidak mungkin menghadapi masalah. Ibu dan Ayah masih perlu mengetahui tanda bahaya (bendera merah) bahawa mungkin ada masalah, seperti tidak mengoceh sehingga usia 9-12 bulan, tidak ada perkataan hingga usia 16 bulan, tidak ada gabungan sekurang-kurangnya 2 perkataan pada usia 2 tahun, dan tidak berminat untuk berkomunikasi. Sekiranya anda menemui tanda-tanda ini, segera bawa anak anda berjumpa pakar perkembangan.