Wanita Hamil Boleh Melakukan Rambut Mengembalikan Rambut - GueSehat.com

Adakah Ibu termasuk orang yang suka menukar gaya rambut? Kemudian, adakah anda juga berhasrat untuk melakukan penyusunan semula, melicinkan, atau menggulung rambut anda? Sebenarnya bolehkah wanita hamil melakukan pemulihan rambut?

Kehamilan adalah fasa di mana semua yang anda lakukan boleh mempengaruhi janin di rahim. Oleh itu, anda perlu memperhatikan setiap langkah yang anda ambil. Lebih-lebih lagi, rambut rebonding, smoothing, dan curling menggunakan bahan kimia dalam prosesnya.

Adakah selamat bagi wanita hamil untuk melakukan pemulihan rambut?

Sebenarnya, tidak ada penyelidikan yang membuktikan bahawa rambut yang disusun semula, melicinkan, dan melengkung adalah selamat untuk wanita hamil dan janin yang masih berkembang di rahim. Sebilangan besar wanita hamil memilih untuk berhati-hati dan mengelakkan rawatan rambut ini sehingga trimester kedua.

Walau bagaimanapun, sebilangan wanita hamil juga memilih untuk tidak melakukan perawatan rambut sama sekali semasa kehamilan. Sebabnya ialah bahan kimia dianggap menyerap melalui kulit kepala dan memasuki aliran darah, kemudian diserahkan ke janin di rahim Ibu.

Rebonding itu sendiri adalah proses meluruskan rambut menggunakan bahan kimia. Sebilangan besar bahan kimia untuk penyusunan semula rambut mengandungi Lye. Lye boleh menyebabkan kerengsaan dan ruam pada kulit.

Semasa mengandung, kulit menjadi sangat sensitif. Oleh itu, anda harus mengelakkan penggunaan bahan kimia sehingga anda tidak mengalami kerengsaan atau ruam. Relaksan yang terkandung dalam bahan kimia penyusun semula juga mempunyai bau yang kuat dan mengeluarkan asap, jadi dikhuatiri boleh mengganggu saluran pernafasan dan menyebabkan mual pada wanita hamil.

Kemudian, Bolehkah Mengeriting dan Menghaluskan Rambut Semasa Kehamilan?

Selain mengembalikan rambut, ibu tentu bertanya bagaimana dengan rambut yang melengkung dan melicinkan? Sama seperti mengembalikan rambut, melengkung dan melicinkan rambut juga melibatkan bahan kimia dalam prosesnya.

"Kami tidak tahu bagaimana bahan kimia itu berfungsi dan adakah ia akan diserap atau tidak. Namun, selalu ada risiko, terutama jika kulit kepala sudah jengkel, ‚ÄĚkata dr. Nia Terezakis, pakar dermatologi di Amerika Syarikat.

Oleh itu, dr. Nia mencadangkan agar anda mengelakkan rawatan rambut menggunakan bahan kimia semasa mengandung. "Semakin sedikit bahan kimia yang anda gunakan semasa mengandung, semakin baik," tambahnya.

Apabila anda melicinkan atau melengkung rambut anda, rambut anda tidak bertindak balas dengan cara yang sama seperti biasanya disebabkan oleh perubahan hormon semasa kehamilan. Sekiranya anda mahukan gaya rambut baru tanpa menyusun semula, melicinkan, atau menggulung rambut, anda boleh mengatasinya dengan menggunakan pelurus dan besi pengeriting.

Menggunakan pelurus atau besi pengeriting dianggap selamat dan boleh dilakukan oleh wanita hamil, kerana tidak melibatkan bahan kimia. Pelurus dan besi pengeriting berfungsi dengan menggunakan wap panas dan hasilnya hanya bertahan beberapa jam atau tidak kekal, seperti mengulang atau melicinkan.

Selain menggunakan alat, jika anda ingin menggulung rambut, anda juga boleh menggunakan penggelek rambut. Namun, memerlukan penggelek rambut memerlukan masa yang lama sehingga rambut dapat diatur dengan cara yang anda inginkan. Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya kaedah ini jauh lebih selamat untuk wanita hamil.

Menjadi hamil tidak bermaksud anda tidak boleh melakukan rawatan rambut. Sebilangan rawatan rambut memang berbahaya bagi wanita hamil dan janin yang mereka bawa. Sekarang, anda tahu lebih baik, betul atau tidak bagi wanita hamil untuk melakukan penyusunan semula rambut?

Sekiranya anda masih ragu-ragu dan ingin bertanya perkara lain mengenai penjagaan rambut yang selamat untuk wanita hamil, sangat disarankan agar anda bertanya dan berjumpa doktor secara langsung. Ayuh, cari doktor di sekitar anda dengan ciri Direktori Doktor di GueSehat.com! (TI / AS)

penjagaan warna_ rambut

Sumber:

Pusat Bayi India. Adakah selamat untuk mengemaskan atau mengembalikan rambut saya semasa mengandung?

WebMD. 2013. Penjagaan rambut semasa kehamilan.

Ibu Bapa Menangis Pertama. 2018. Adakah selamat untuk melakukan penyusunan semula rambut atau perambut semasa kehamilan?

Pencari Rambut. Besi Flat dan Kehamilan .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found