Artikel faedah mangga - Guesehat.com

Siapa yang tidak kenal mangga? Rasa khasnya menjadikan buah tropika ini sebagai salah satu buah paling popular di dunia. Banyak faedah yang terdapat dalam mangga baik untuk dimakan sehingga badan tetap sihat. Di samping itu, pokok ini mudah ditanam, rasanya yang unik, dan pelbagai faedah adalah beberapa sebab mengapa buah ini sangat popular.

Di Indonesia sendiri, terdapat banyak jenis mangga. Jenisnya dapat dibezakan dari bentuk, ukuran, warna, dan kawasan penanaman mangga. Di Indonesia, mangga diedarkan secara meluas di pulau Jawa dan Sumatera. Beberapa jenis mangga Indonesia termasuk mangga manalagi, mangga arumanis, dan mangga epal.

Rasa mangga yang manis dan warnanya yang menggoda membuatkan ramai orang menyukai buah yang satu ini. Selain itu, tahukah anda bahawa mangga adalah buah kebangsaan di India? Di negara ini, mangga dikenali sebagai raja buah-buahan. Bagaimana ia boleh berlaku? Lihat ulasan fakta mangga berikut.

Dari mana mangga berasal?

Untuk mangga, kita tidak boleh kehilangan India, geng. Mangga pertama kali ditanam di India lebih dari 5,000 tahun yang lalu. Kemudian, biji mangga dibawa oleh orang Asia ke Timur Tengah, Afrika Timur, dan Amerika Selatan sekitar tahun 300 atau 400 Masihi. Di India, buah mangga berbuah dari bulan Mac hingga Oktober, pada musim berbuah mangga, mangga menjadi isu hangat dan bahkan boleh menjadi buah tajuk utama di media massa.

Tidak salah jika India menamakan mangga sebagai buah kebangsaan negaranya. Buah itu, yang merupakan kebanggaan dan identiti India, digunakan oleh semua bahagian pokok, anda tahu. Dari buah, daun, ke akar kulit. Kemudian, hampir semua rumah di India mesti menyajikan hidangan dengan buah di dalamnya, sebagai contoh, smoothie, jus, pai, ais krim dan banyak lagi.

Baca juga: Makanan Sihat dan Murah

Bahan-bahan dalam Mangga

Bukan rahsia lagi bahawa mangga kaya dengan serat dan vitamin C. Kedua-dua bahan ini dapat mencegah tubuh mendapat kolesterol. Vitamin C berguna untuk melindungi sistem imun. Malah kandungan vitamin C dalam mangga lebih banyak daripada buah oren. Serat dapat mengelakkan anda daripada mengalami sembelit kerana ia baik untuk saluran penghadaman.

Kandungan serat dalam mangga juga berperanan mencegah dysbiosis usus. Mangga mempunyai kandungan serat yang tinggi. Serat adalah bahagian karbohidrat yang tidak dapat dicerna. Karbohidrat Jenis ini adalah makanan utama untuk pertumbuhan dan perkembangan mikroba yang baik di dalam usus.

Kandungan serat yang tinggi dalam mangga dapat mengelakkan tubuh anda daripada disbiosis usus. Disbiosis usus adalah keadaan di mana terdapat ketidakseimbangan mikroba dalam usus, ini boleh berlaku kerana mikroba yang baik dikalahkan oleh kawalan mikroba yang tidak baik. Serat akan membantu pengembangan dan pertumbuhan mikroba yang baik.

Selain itu, buah mangga juga mengandungi karbohidrat, asid folik, kalium, gula, serat, zat besi, kalsium, dan pelbagai vitamin lain seperti vitamin A dan vitamin B6. Vitamin A berguna untuk menjauhkan anda dari penyakit mata seperti rabun jauh dan kerengsaan mata. Anda juga harus berhati-hati kerana kandungan gula yang tinggi boleh menyebabkan kadar gula dalam darah dan insulin meningkat.

Mangga juga mengandungi antioksidan yang dapat melindungi tubuh dari pelbagai penyakit. Bahan lain yang tidak banyak diketahui orang adalah bahawa biji mangga mengandungi asid stearat tinggi yang dapat digunakan sebagai ramuan dalam sabun.

Petua untuk anda, boleh makan mangga 30 minit sebelum bersenam. Mangga akan memberi anda sedikit tenaga untuk bersenam.

Baca juga: Bolehkah Buah dan Sayuran Meningkatkan Kebahagiaan?

Fakta Mangga Yang Tidak Diketahui Ramai Orang

-Ada 25 jenis vitamin berbeza dengan buah mangga.

-Daun buah mangga tidak boleh dimakan oleh haiwan ternakan kerana beracun dan boleh membunuh ternakan.

Selain India, mangga juga merupakan buah yang sangat penting di Pakistan dan Filipina.

-Pokok mangga boleh tumbuh setinggi 100 kaki atau lebih kurang 30 meter lebih.

-Memberi mangga kepada rakan, keluarga dan rakan sekerja adalah perkara biasa di India. Sebiji buah mangga boleh menjadi tanda persahabatan.

-Mangga juga boleh digunakan sebagai topeng muka. Buah mangga dapat menyegarkan dan memperbaiki pori-pori wajah sambil mengurangkan jerawat.

-Dianjurkan untuk mengkonsumsi mangga secara utuh, bukan dalam bentuk jus. Gula tambahan dapat menghilangkan nilai pemakanan buah mangga dan boleh menyebabkan kenaikan berat badan.

Itulah beberapa fakta mengenai mangga, ternyata terdapat banyak faedah untuk tubuh. Bolehkah anda menjadikan mangga sebagai makanan ringan yang sihat? Tetapi, tidak kira berapa banyak faedah dan nutrien yang terdapat dalam mangga, anda tetap tidak boleh memakannya secara berlebihan, ya. Tidak kira seberapa sihat makanan, memakannya secara berlebihan dapat mengurangkan manfaat makanan.

Pada masa ini, banyak pengeluar penyangak menggunakan bahan kimia seperti kalsium karbida, bahan kimia yang dapat membuat mangga masak lebih cepat. Walau bagaimanapun, bahan ini akan meninggalkan sisa toksin yang berbahaya bagi tubuh. Mari menjalani kehidupan yang sihat dengan memakan makanan yang sihat dalam ukuran yang betul agar tubuh dapat memperoleh faedahnya.

Baca juga: Bahaya Racun Makhluk Perosak pada Buah dan Sayuran

Baca juga: Buah Naga Merah, Si Merah kaya dengan Manfaat