Aduan mengenai Menjadi Doktor Umum - guesehat.com

"Berapa lama anda bekerja seperti ini? Jarang, berjaga malam. "

Itulah persoalan salah seorang rakan saya ketika saya bertemu dengannya pada satu ketika. Diakui, hari ini sukar untuk mencari masa untuk bertemu dengan rakan-rakan. Saya bekerja mengikut jadual yang ditetapkan, yang terdiri daripada jam pagi dan jam malam.

Selepas shift malam (di beberapa hospital, waktu untuk shift malam berbeza-beza, antara pukul 07.00 hingga 08.00), saya biasanya menghabiskannya untuk tidur. Saya ingin menebus masa rehat yang dihabiskan untuk bekerja pada malam sebelumnya. Meletihkan? Sudah tentu!

Kualiti tidur siang selepas menonton malam tidak sama dengan tidur malam. Pada waktu siang cenderung bising dan biasanya saya hanya boleh tidur sehingga pukul 15.00. Saya bangun hanya untuk makan tengah hari. Sekiranya masih letih, saya akan kembali berehat. Bunyinya tidak sihat kan? Lebih-lebih lagi, saya jarang menghadiri jemputan untuk mencuba restoran baru, yang merupakan pekerjaan sambilan saya sebagai blogger.

Persoalannya, adakah kehidupan sebagai pengamal am akan selalu seperti itu?

Kehidupan sebagai pengamal am tidak selalu saya jalani. Saya memilih untuk bekerja di hospital sepenuh masa, jadi sebahagian besar masa dihabiskan di hospital. Jadual kerja juga tidak pasti. Saya dapat cuti pada pertengahan minggu dan boleh bekerja pada hujung minggu.

Ramai rakan yang tidak suka bekerja di rumah sakit. Mereka lebih suka bekerja di klinik, klinik am dan klinik kecantikan. Doktor yang tidak suka berinteraksi dengan pesakit dan lebih suka mengurus pengurusan hospital boleh meneroka bidang ini dengan mengambil ijazah sarjana dalam pengurusan hospital.

Berapa lama anda perlu bermalam? Baiklah, jam malam adalah sebahagian daripada tugas doktor yang bertugas di hospital. Tidak dapat diukur berapa lama saya perlu menonton jam malam. Walaupun menjalani sekolah pakar, jam malam adalah sebahagian daripada proses pembelajaran. Malah beberapa hospital besar di bandar-bandar besar juga memerlukan doktor pakar untuk berjaga-jaga dengan doktor umum (biasanya hanya doktor am yang mempunyai tugas malam).

Perkara yang baik adalah, saya suka pekerjaan saya! Dunia perubatan bukanlah sesuatu yang cepat dan fleksibel, perkara yang sinonim dengan pekerjaan masa kini. Saya mempunyai seorang kakak yang bekerja di syarikat itu memulakan. Dia mempunyai jadual kerja yang sangat berbeza dengan saya yang bekerja di bawah hierarki hospital.

Menjadi doktor itu sendiri adalah langkah panjang yang harus diambil, sehingga akhirnya mencapai kestabilan pendapatan. Katakan saya bekerja selama satu tahun, kemudian menjalani sekolah pakar selama lima tahun dengan kos yang tidak murah (tanpa gaji, tetapi dilaporkan akan diberi kos sokongan hidup), mungkin saya hanya akan dapat membeli rumah saya pada usia itu daripada tiga.

Sedikit lewat bukan? Belum lagi jika anda sudah berkahwin dan banyak kos tambahan mesti ditanggung. Oleh itu, memasuki dunia ini memerlukan kesediaan belajar, kesabaran, dan sedikit simpanan dari keluarga.

Saya masih ingat apa yang ibu saya katakan semasa saya mahu mengambil sekolah perubatan 8 tahun yang lalu. "Adakah anda pasti mahu menjadi doktor? Sekolah lama, bayaran mahal, dan nampaknya sukar juga, "tanyanya. Pada masa itu, saya masih belum cukup dewasa untuk berfikir secara kritis dan jangka panjang.

Tetapi berdasarkan apa yang saya alami, saya sangat setuju dengan ini. Tempoh persekolahan dan waktu kerja yang panjang, persekolahan yang mahal, dan gaji sebagai pengamal am yang tidak begitu besar, tetapi memikul tanggungjawab yang besar dapat dipertimbangkan semula.

Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, saya bernasib baik kerana saya sangat menyukai pekerjaan ini. Namun, tidak jarang saya bertemu rakan sekerja yang bekerja hanya kerana mereka menceburkan diri dalam bidang ini.

Saya menulis pengalaman ini untuk tidak menghalang rakan saya mengambil jalan perubatan. Walau bagaimanapun, ia dijangka berkongsi Ini dapat memberikan gambaran umum mengenai kerja doktor, terutamanya doktor am. Semoga bermanfaat!