Mengatasi gangguan pencernaan dan usus sehingga anak-anak kembali sihat

Adakah anak anda pernah mengalami senak? Semasa kecil, dia terdedah kepada masalah ini. Terutama pada bayi baru lahir, sistem pencernaan tidak berkembang sepenuhnya. Dan bukan sahaja saluran pencernaan tidak optimum, enzim yang membantu dalam mencerna makanan juga belum menghasilkan. Jadi, peranan susu ibu dan enzim dalam air liur bayi sangat penting dalam proses pencernaan makanan.

Sebagai ibu bapa, anda pasti mahu bayi anda sihat dan bebas dari segala jenis penyakit, termasuk gangguan pencernaan. Nah, penyusuan susu ibu yang eksklusif dapat mencegah gangguan pencernaan pada anak kecil anda, anda tahu, Ibu. Tetapi jika anda sudah mengalami gangguan pencernaan, apa yang harus anda lakukan? Dalam artikel ini, saya akan membincangkan mengenai gangguan pencernaan pada bayi dan bagaimana mengatasinya.

  • Beri Penyusuan Eksklusif

Seperti disebutkan di atas, susu ibu mempunyai peranan penting dalam sistem pencernaan bayi yang baru lahir. Sekiranya anak kecil anda mengalami gangguan sistem pencernaan, maka teruskan pemberian susu ibu secara eksklusif. Selain berfungsi sebagai nutrien, susu ibu juga membantu pembentukan sistem imun agar lebih optimum. Jadi, anak kecil anda tidak mudah diserang penyakit.

  • Cari Punca Gangguan Pencernaan

Langkah kedua selepas menyusui adalah dengan berusaha mencari tahu apa yang menyebabkan bayi mengalami gangguan pencernaan. Anda perlu tahu, terdapat banyak sebab dan jenis gangguan pencernaan pada kanak-kanak. Kerana penyebabnya berbeza, sudah tentu rawatannya juga berbeza.

Contohnya, cirit-birit boleh berlaku kerana formula bayi tidak sesuai. Untuk mengatasinya, Ibu boleh berhenti memberikan susu formula dan menggantinya dengan produk lain. Selain itu, gangguan pencernaan juga boleh berlaku kerana alergi susu lembu. Nah, pengendaliannya juga sama, iaitu berhenti memberi susu lembu. Anda boleh menggantinya dengan susu kedelai, tetapi berunding terlebih dahulu dengan pakar pediatrik anda.

  • Kekalkan Pengambilan Cecair

Perkara yang perlu anda perhatikan ketika anak kecil anda mengalami gangguan sistem pencernaan adalah pengambilan cecair. Kenapa? Kerana apabila anda mengalami pencernaan, badan anda akan mengeluarkan lebih banyak cecair daripada biasa. Oleh itu, pastikan anak anda mendapat pengambilan cecair yang mencukupi agar mereka tidak mengalami dehidrasi. Ibu boleh memberi susu ibu, atau air atau jus buah jika anak kecil anda berumur 6 bulan ke atas untuk mengelakkan dehidrasi.

  • Perhatikan Kebersihan Makanan

Kebersihan makanan dan peralatan juga penting untuk diberikan perhatian oleh ibu. Sebabnya ialah gangguan pencernaan pada kanak-kanak juga disebabkan oleh bakteria dalam makanan dan peralatan makan yang tidak sihat. Pastikan anak anda makan makanan sihat dan menggunakan alat makan yang bersih.

  • Rujuk dengan Pakar Pediatrik

Sekiranya anda merasakan bahawa anda telah melakukan petua atau langkah di atas, tetapi anak anda masih sering mengalami gangguan pencernaan, segera berjumpa pakar atau pakar pediatrik. Atau lebih baik lagi, jika anda sudah mengetahui gejala gangguan pencernaan, periksa untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Itulah beberapa cara untuk mengatasi gangguan pencernaan pada bayi. Namun, lebih baik menjaga gaya hidup sihat dan memastikan kebersihan dan kesihatan makanan. Lebih baik mencegah gangguan pencernaan daripada memberi ubat kepada anak-anak ketika mereka sudah sakit. Semoga bermanfaat.