Mineral di Air Laut - Guesehat

Geng sihat suka berenang di laut? Menurut banyak orang, berenang di laut sangat menyegarkan, adakah Geng Sihat itu salah satunya? Selain menyegarkan, berenang di laut juga sihat. Benar, terdapat beberapa mineral dalam air laut yang baik untuk kesihatan.

Sejak zaman kuno, manfaat kesihatan air laut telah digunakan oleh banyak orang. Sebenarnya, ada istilah khas untuk aktiviti menggunakan air laut untuk faedah kesihatannya, iaitu thalassotherapy.

Lalu, apa yang menjadikan air laut baik untuk kesihatan? Salah satunya adalah kerana kandungan mineral dalam air laut. Apakah mineral dalam air laut? Inilah penjelasannya!

Baca juga: Berapa banyak sampah plastik dibuang ke laut, penyebab kematian ikan paus?

Kandungan Mineral di Air Laut

Kandungan mineral yang paling biasa dalam air laut adalah klorida. Ramai orang salah anggap klorida sebagai klorin. Menurut penyelidikan dari University of Michigan School of Medicine, klorida adalah salah satu elektrolit yang paling penting dalam darah.

Lalu, apa faedah klorida untuk kesihatan? Klorida membantu menjaga keseimbangan jumlah cecair di dalam dan di luar sel. Selain itu, klorida juga membantu menjaga volume darah, tekanan darah, dan pH cairan tubuh.

Di air laut, terdapat sekitar 55% kandungan klorida. Jadi, klorida adalah salah satu kandungan mineral yang paling penting dalam air laut.

Seterusnya ialah natrium. Walaupun mempunyai reputasi negatif kerana boleh menyebabkan hipertensi, natrium atau garam juga diperlukan dan bermanfaat untuk kesihatan.

Menurut para pakar, ketika tubuh kekurangan garam, otak cenderung bertindak balas dengan mengurangkan rasa puas. Ini bermaksud, garam membantu kita merasa puas. Jadi, natrium adalah salah satu kandungan mineral dalam air laut yang baik untuk kesihatan.

Mineral lain dalam air laut yang baik untuk kesihatan adalah magnesium. Mineral ini merangkumi 10% kandungan mineral air laut. Magnesium terkenal dengan kesan anti-kegelisahan dan menghilangkan tekanan.

Sebenarnya, mandi garam Epsom adalah bentuk terapi magnesium dan telah digunakan selama beratus-ratus tahun untuk menyembuhkan luka untuk merawat masalah pencernaan. Jadi, magnesium adalah mineral dalam air laut yang baik untuk kesihatan.

Semasa berenang di laut, tiga mineral di air laut akan diserap oleh kulit. Inilah sebabnya mengapa anda berasa sihat setelah berenang di laut.

Baca juga: Ini adalah Kaedah yang Betul untuk Mengajar Anak Berenang!

Faedah Lain Berenang di Laut

Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah kesihatan maksimum air laut, pastikan anda berenang di air laut yang sejuk. Menurut beberapa pakar, merendam badan dalam air sejuk mempunyai manfaat untuk kesihatan fizikal dan mental.

Salah satu penjelasan mengenai kesan air sejuk adalah pada saraf vagus, yang merupakan pusat tindak balas parasimpatik badan. Ini masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk membuktikan. Walau bagaimanapun, manfaat kesihatan berenang di air laut secara umum tidak perlu diragui.

Sekiranya anda ingin berenang di laut, patuhi peraturan dan berhati-hati. Sebabnya, mungkin ada bakteria atau mikroorganisma yang terkandung di dalam air laut. Oleh itu, jika anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu, berjumpa dengan doktor anda sebelum berenang di laut. (UH)

Baca juga: Waspadalah terhadap Bahaya Ini Jika Berenang di Mana-Mana Tempat

Sumber:

MindBodyGreen. 5 Mineral Ini Mungkin Mengapa Anda Rasa Hebat Setelah Berenang Di Lautan. Julai 2019.

Monq. Manfaat Kesihatan Laut: Sebab untuk Menghabiskan Lebih Banyak Masa Di Lautan. Jun 2019.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found