Kelebihan Lemon untuk Menurunkan Berat Badan - GueSehat

Lemon adalah buah yang kaya dengan vitamin C dan mempunyai pelbagai khasiat. Nah, salah satu kelebihan lemon adalah dapat menurunkan berat badan. Lalu, apa faedah lemon untuk menurunkan berat badan dan bagaimana diet dengan lemon? Mari mengetahui lebih lanjut!

Kelebihan Lemon untuk Menurunkan Berat Badan

Sebelum anda mengetahui cara diet dengan lemon atau cara mengecilkan perut dengan lemon, anda perlu mengetahui terlebih dahulu kelebihan lemon untuk menurunkan berat badan. Seperti diketahui, lemon adalah buah yang kaya dengan vitamin C dan antioksidan, seperti flavonoid.

Berdasarkan tinjauan yang diterbitkan di Perubatan Oksidatif dan Panjang Umur Sel , flavonoid dapat memodulasi pembezaan adiposit dan meningkatkan keupayaan tubuh untuk memetabolismekan lemak. Sebatian ini membantu mengawal pengambilan kalori dan mencegah kegemukan.

Berdasarkan tinjauan, flavonoid dari lemon dapat meningkatkan kesihatan jantung dan kepekaan insulin. Pada masa yang sama, sebatian ini dapat mencegah kegemukan dan menekan keradangan pada tisu adiposa (tisu lemak di dalam badan).

Berdasarkan kajian 2017 yang mengkaji hubungan antara flavonoid dan pengurusan berat badan, didapati sebilangan kecil sebatian flavonoid dapat mencegah kenaikan berat badan dan membantu menurunkan lemak dalam jangka panjang.

Sebagai tambahan, menurut sebuah kajian tahun 2008, tikus yang memakan kulit lemon selama 12 minggu tidak mengalami kenaikan berat badan. Meski begitu, kajian itu dilakukan pada haiwan dan dianggap memerlukan kajian sokongan lain.

Khasiat Lemon untuk Kesihatan yang Perlu Anda Ketahui

Anda sudah tahu faedah lemon untuk menurunkan berat badan, bukan? Adakah anda semakin berminat untuk menggunakan lemon dalam program diet anda, geng? Selain menurunkan berat badan, terdapat pelbagai faedah kesihatan lemon yang juga perlu anda ketahui! Apa benda itu?

1. Mengurangkan Risiko Strok

Menurut kajian tahun 2012, flavonoid pada jeruk dapat mengurangkan risiko strok iskemia pada wanita. Makan makanan yang mengandungi flavonoid dalam jangka masa panjang dan secara berkala mengikut kajian lain, dapat mencegah barah dan penyakit kardiovaskular.

Di samping itu, satu kajian juga menyatakan bahawa mereka yang mengambil lemon mempunyai risiko strok iskemia 19% lebih rendah. Seperti yang diketahui umum, strok iskemia adalah jenis strok yang biasa dan boleh berlaku apabila gumpalan darah menyekat aliran darah ke otak.

2. Mengawal Tekanan Darah

Menurut kajian tahun 2014, didapati bahawa wanita Jepun yang selalu berjalan dan minum lemon setiap hari mempunyai tekanan darah lebih rendah daripada wanita yang tidak melakukannya. Walaupun begitu, pakar lain berpendapat bahawa hasil ini harus dikaji semula atau diteliti lebih lanjut.

3. Mencegah Kanser

Lemon sememangnya buah yang mengandungi antioksidan dan dipercayai dapat mencegah barah. Seperti diketahui, radikal bebas dapat menyebabkan kerosakan sel dan boleh menyebabkan barah. Oleh itu, pengambilan lemon secara berkala dipercayai dapat mencegah barah.

4. Menjaga Kesihatan Kulit

Vitamin C yang terdapat dalam lemon berperanan penting dalam membentuk kolagen. Pendedahan cahaya matahari, pencemaran, peningkatan usia, dan faktor lain boleh menyebabkan kerosakan kulit. Vitamin C yang terdapat dalam lemon dapat mencegah kerosakan ini.

5. Mencegah Asma

Orang yang menghidap asma yang mengambil banyak vitamin C dan nutrien lain cenderung mengalami serangan asma lebih sedikit daripada mereka yang tidak, menurut satu kajian penyelidikan yang diterbitkan pada tahun 2013 dalam jurnal. Alahan, Asma & Imunologi Klinikal .

6. Meningkatkan Sistem Imun

Tahukah anda bahawa makanan yang tinggi vitamin C dan antioksidan lain dapat menguatkan sistem imun anda dan mencegah anda daripada sakit, seperti selesema atau selesema? Vitamin C juga dipercayai dapat meningkatkan imuniti pada orang yang menjalani aktiviti fizikal yang melampau.

7. Mencegah Batu Ginjal

Lemon mengandungi asid sitrik yang paling banyak daripada buah lain dan bermanfaat bagi mereka yang menderita batu karang. Menurut University of Wisconsin Health, asid sitrik dalam lemon dapat mencegah pembentukan batu ginjal.

8. Meningkatkan Kesihatan Jantung

Penyelidikan yang diterbitkan di The American Journal of Clinical Nutrition pada tahun 2015 mendapati bahawa mereka yang memakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan vitamin C mempunyai risiko penyakit jantung yang lebih rendah. Di samping itu, pakar dari Pusat Perubatan Universiti Maryland percaya bahawa vitamin C dapat menurunkan kolesterol LDL buruk dan menjaga arteri tetap fleksibel.

9. Meningkatkan Fungsi Hati

Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2017 di BioMed Research International mendapati bahawa tikus yang mengalami kerosakan hati akibat pengambilan alkohol mengalami peningkatan fungsi hati setelah memakan jus lemon. Jus lemon secara signifikan dapat menghalang kesan negatif yang berkaitan dengan penyakit hati. Walaupun begitu, menurut beberapa pakar, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan.

10. Mempunyai Sifat Antimikrob

Pelarut yang disediakan dengan kulit limau menunjukkan aktiviti antimikroba terhadap salmonella , staphylococcus dan bakteria patogen lain. Belajar pada tahun 2017 di Jurnal Makanan Berfungsi mendapati bahawa jus lemon yang ditapai menunjukkan aktiviti antibakteria terhadap bakteria E coli .

Cara Diet dan Mengecutkan Perut dengan Lemon

Setelah mengetahui faedah lemon untuk menurunkan berat badan dan pelbagai faedah lain, sekarang adalah masa untuk anda mengetahui cara diet dengan lemon dan cara mengecilkan perut dengan lemon.

Nah, salah satu cara untuk diet dengan lemon atau mengecilkan perut dengan lemon adalah dengan mengambil air lemon secara berkala, geng. Jadi, bagaimana membuat air lemon untuk diet atau mengecilkan perut?

Terdapat pelbagai resipi air lemon untuk diet. Namun, secara umum, air lemon diet dibuat dengan segelas air suam atau sejuk dan setengah lemon. Untuk menambah rasa, anda boleh menambah bahan-bahan lain, seperti daun pudina atau sedikit serbuk kunyit.

Air lemon adalah minuman berkalori rendah. Segelas air suam atau sejuk dengan campuran setengah jus lemon hanya mengandungi 6 kalori, anda tahu, geng. Oleh itu, air lemon boleh menjadi pilihan minuman yang tepat untuk menggantikan jus oren atau soda.

Sekarang anda tahu faedah lemon untuk menurunkan berat badan, bagaimana diet dengan lemon, dan bagaimana mengecilkan perut dengan lemon? Jadi, cara diet dengan lemon dan mengecilkan perut dengan lemon adalah dengan mengambil air lemon secara berkala.

Oh ya, jika anda mempunyai pertanyaan mengenai kesihatan atau perkara lain, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar dan gunakan ciri 'Tanya Doktor' yang terdapat dalam aplikasi GueSehat khusus untuk Android. Lihat ciri-ciri sekarang!

Rujukan:

Berita Perubatan Hari Ini. 2019. Bagaimana lemon boleh memberi manfaat kepada kesihatan anda?

Hidup bersemangat. 2019. Jus Lemon dan Air Panas untuk Menurunkan Berat Badan .

Garis Kesihatan. 2017. Adakah Air Lemon Membantu Anda Menurunkan Berat Badan?

Sains Langsung. 2018. Lemon: Manfaat Kesihatan & Fakta Pemakanan .