Makanan Tambahan untuk Menurunkan Tekanan Darah | Saya sihat

Hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah penyakit kronik yang agak biasa. Hipertensi yang tidak terkawal boleh merosakkan jantung, saluran darah, dan ginjal, yang boleh menyebabkan serangan jantung, kegagalan jantung, strok, dan penyakit ginjal kronik.

Menurut National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH), membuat perubahan gaya hidup kepada gaya hidup yang lebih sihat adalah cara terbaik untuk mengawal hipertensi. Gaya hidup sihat yang dimaksudkan adalah:

  • Makan makanan yang sihat dan seimbang.
  • Kurangkan pengambilan garam.
  • Bersenam secara berkala.
  • Mengekalkan berat badan yang sihat.
  • Hadkan pengambilan alkohol.
  • Berhenti merokok.
  • Kawal tahap tekanan.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa beberapa makanan dan makanan tambahan dapat membantu menurunkan tekanan darah. Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa bukti itu lemah. Sehingga kini, penyelidikan mengenai suplemen untuk menurunkan tekanan darah masih sedikit dan terhad.

Sebilangan orang masih perlu mengambil ubat untuk mengawal tekanan darah mereka. Walau bagaimanapun, beberapa makanan tambahan di bawah dapat membantu menurunkan tekanan darah. Inilah penjelasannya!

Baca juga: Ibu, jangan lupa periksa perubahan tekanan darah untuk kelahiran yang lancar

Makanan Tambahan untuk Menurunkan Tekanan Darah

Berikut adalah sejumlah makanan tambahan yang dianggap dapat membantu menurunkan tekanan darah:

1. Kalium

Kalium adalah mineral yang digunakan tubuh untuk memastikan organ-organ seperti jantung dan buah pinggang berfungsi dengan baik. Kalium juga berfungsi melawan kesan garam dalam darah dan melegakan ketegangan di dinding saluran darah, sehingga menurunkan tekanan darah.

Sebilangan besar orang dapat meningkatkan pengambilan kalium mereka dengan memakan lebih banyak makanan yang kaya dengan mineral, seperti alpukat, pisang, susu, yogurt, cendawan, jus oren, kentang, tomato, dan tuna.

Walau bagaimanapun, bagi sesetengah orang dengan keadaan tertentu, seperti penyakit buah pinggang, tidak digalakkan mengambil banyak kalium. Oleh itu, jika anda ingin mengambil kalium dalam bentuk suplemen untuk menurunkan tekanan darah, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu.

2. Omega-3

Asid lemak omega-3 mempunyai banyak fungsi dalam tubuh, termasuk menjaga saluran darah tetap sihat. Penyelidikan menunjukkan bahawa omega-3 dapat membantu menurunkan tekanan darah. Minyak ikan, termasuk salmon dan sardin, tinggi asam lemak omega-3. Sumber omega-3 lain adalah kacang dan biji.

Baca juga: Menghidap Diabetes dan Hipertensi pada masa yang sama, inilah yang mesti anda lakukan!

3. Probiotik

Probiotik adalah mikroorganisma hidup. Probiotik membantu mengekalkan keseimbangan bakteria dalam usus. Beberapa kajian menunjukkan bahawa probiotik dapat menurunkan tekanan darah.

Probiotik boleh dimakan dalam bentuk makanan atau makanan tambahan yang diperam. Produk suplemen probiotik mengandungi bakteria yang berbeza, jadi kesannya boleh berbeza-beza. Beberapa bakteria probiotik yang paling biasa adalah: Lactobacillus dan Bifidobacterium.

Sehingga kini, pakar tidak pasti mikroorganisma mana yang terbaik untuk menurunkan tekanan darah. Oleh itu, jika anda ingin mengambil probiotik dalam bentuk suplemen untuk menurunkan tekanan darah, anda mesti berjumpa doktor terlebih dahulu.

4. Kalsium

Tubuh manusia memerlukan kalsium untuk pertumbuhan tulang dan pembekuan darah. Kalsium juga diperlukan untuk pengecutan otot dan degupan jantung. Kalsium adalah mineral penting.

Penyelidikan pada tahun 2015 mendapati bahawa pengambilan banyak kalsium dapat menurunkan tekanan darah. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian diperlukan untuk memastikan. Makanan yang kaya dengan kalsium termasuk susu, yogurt, keju, dan sayur-sayuran berdaun hijau. Sekiranya anda ingin mengambil kalsium dalam bentuk suplemen untuk menurunkan tekanan darah, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. (AS)

Baca juga: Benarkah ubat untuk hipertensi dapat memperburuk jangkitan Covid-19?

Rujukan

MedicalNewsHari ini. 5 makanan tambahan untuk menurunkan tekanan darah. Jun 2020.

Jurnal Afrika Perubatan Tradisional, Pelengkap, dan Alternatif. Afolayan, A. J., & Wintola, O. A. Makanan tambahan dalam pengurusan hipertensi dan diabetes - satu tinjauan. 2014.